Elena Udrea rămâne în pușcărie, după ce judecătorii i-au respins cererea de suspendare a executării pedepsei. Decizia Înaltei Curți

Miercuri, 29 Iunie 2022, ora 16:59
7817 citiri
Elena Udrea rămâne în pușcărie, după ce judecătorii i-au respins cererea de suspendare a executării pedepsei. Decizia Înaltei Curți
Elena Udrea speră că va repeta figura din 2019, când condamnarea ei a fost suspendată tot de ICCJ. FOTO: Ionuț Mureșan

Elena Udrea rămâne în închisoare, după ce judecătorii curții supreme i-au respins miercuri, 29 iunie, cererea de suspendare a executării pedepsei de 6 ani de închisoare din Dosarul Gala Bute.

Fostul ministru al Turismului mai are o șansă de a „răsturna” situația în favoarea ei abia la toamnă, când judecătorii vor dezbate recursul în casație declarat împotriva condamnării definitive din 2018. Udrea e în pușcărie pentru că a pierdut și o contestație în anulare împotriva aceleiași decizii.

„309/1/2019

I. Respinge cererea formulată de recurenta condamnată Udrea Elena Gabriela privind suspendarea executării deciziei penale nr. 93 din data de 5 iunie 2019 pronunţată de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în dosarul nr. 2303/1/2017.

II. Ia act de retragerea cererilor de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene şi a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, formulate de aceeași recurentă condamnată. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 29 iunie 2022.

Termen 26.09.2022”, se arată în minuta deciziei

Este vorba despre ultimul "glonț" pe care Elena Udrea îl are pe țeavă față de decizia definitivă din 2018. Ea se află la pușcărie după ce a pierdut o contestatie in anulare declarată împotriva aceleiași decizii.

La începutul anului 2019 condamnarea Elenei Udrea din Dosarul Gala Bute a fost anulată ca urmare a deciziei CCR pe tema nelegalei compuneri a completurilor de judecători de la Înalta Curte.

În prezent, Elena Udrea vrea sa se folosească de o altă decizie CCR, din 26 mai 2022, pe tema întreruperii cursului prescriptiei.

La fel ca decizia CCR pe tema completurilor, și cea privind prescripția i-a împărțit pe judecători în 2 tabere: una care aplică direct decizia Curții Constituționale și alta care așteaptă de la Înalta Curte de lagăre chestiunii de drept a aplicării deciziei CCR.

Ultima oară când magistrații au avut dubii au suspendat atât condamnarea Elenei Udrea, cât și pe cea a lui Rudel Obreja din Dosarul Gala Bute, tot în cadrul unei căi extraordinare de atac.

În prezent, cei doi speră să repete figura din 2019 și sa scape a doua oară de pușcărie, pana se pronunță ICCJ cu privire la prescripție.

Cum a tranșat CJUE „epopeea completurilor” de la Înalta Curte

Cei doi se folosesc și de decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene, cea sesizata de ICCJ în 2019 cu intrebarea: ce anume se aplică mai întâi, dreptul european cu privire la fraudele cu banii UE sau deciziile instantei naționale de control constituțional?

CJUE a răspuns că interesele financiare ale UE primează ca urmare a Tratatului de aderare a României.

Doar că apărarea Elenei Udrea a „răsturnat” argumentația CJUE și a arătat că judecătorii europeni ar fi vorbit, de fapt, doar despre situația în care există „un risc sistemic de impunitate în materie de luptă împotriva fraudei și a corupției”.

„Chichița” din motivarea CJUE a fost găsită de avocatul Tudorel Toader, fost ministru al Justiției, la ultimul termen de judecată din dosar. De aceea, punem în oglindă pasajul din hotărârea instanței europene cu abordarea fostului ministru.

Cum a mistificat Tudorel Toader decizia magistraților europeni

„Obligația de a prevedea sancțiuni efective și disuasive pentru infracțiunile de fraudă care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii sau de corupție. Dreptul Uniunii se opune aplicării unei jurisprudențe a Curții Constituționale care conduce la anularea hotărârilor pronunțate de completuri de judecată nelegal compuse, în măsura în care aceasta, coroborată cu dispozițiile naționale în materie de prescripție, creează un risc sistemic de impunitate a faptelor care constituie infracțiuni grave de fraudă care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii sau de corupție”, este paragraful din decizia CJUE.

„CJUE nu poate să îndemne la ruperea echilibrului dintre puterile statului. Dacă CCR a constatat un dezechilibru nu poate să vină CJUE... Curtea de justiție a UE e dornică să unifice dreptul. Dumneavoastră judecați contestația în anulare, adică modul în care a fost judecata cauza în apel, de un complet nelegal constituit. În egala măsură, și decizia CJUE și decizia CCR produc efecte.

Dar decizia CJUE nu e aplicabilă prezentei cauze. Asta pentru că judecătorii europeni vorbesc despre un risc sistemic. Instanta nu poate stabili existența unui risc sistemic, pentru că asta e de competența Legiuitorului (n.r. – Parlamentul), care face o analiza de ansamblu”, a spus, atunci, Tudorel Toader.

Lovitură în Dosarul 2 Mai. Judecătoarea care a produs indignare după ce a întrebat dacă unul dintre tinerii omorâți este la proces nu va fi suspendată
Lovitură în Dosarul 2 Mai. Judecătoarea care a produs indignare după ce a întrebat dacă unul dintre tinerii omorâți este la proces nu va fi suspendată
Ioana Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului accidentului de la 2 Mai, deși Inspecţia Judiciară ceruse suspendarea acesteia. Decizia a fost luată miercuri, 24 aprilie, de Consiliul...
CSM discută astăzi propunerea de suspendare a judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai
CSM discută astăzi propunerea de suspendare a judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai
Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii discută, miercuri, propunerea Inspecţiei Judiciare de suspendare din funcţie, până la finalizarea...
#Elena Udrea, #Gala Bute DNA, #prescriptie, #CCR, #suspendare, #condamnare , #justitie