Elena Udrea, de la selfie-uri la Înalta Curte în galeria de persoane urmărite a Poliției Române. Procesul ca un film de acțiune FOTOREPORTAJ

Joi, 07 Aprilie 2022, ora 22:41
9841 citiri
Elena Udrea, de la selfie-uri la Înalta Curte în galeria de persoane urmărite a Poliției Române. Procesul ca un film de acțiune FOTOREPORTAJ
Elena Udrea, la ultimele termene de judecată din Dosarul Hidroelectrica. FOTO: Ionuț Mureșan

"Gala Bute" este dosarul care i-a adus Elenei Udrea două condamnări la închisoare, iar fosta ministră a Transporturilor a avut grijă să țină în priză opinia publică în timpul procesului.

Elena Udrea a ajuns joi, 7 aprilie, cap de listă în secțiunea „persoane urmărite” de pe site-ul Poliției Române, încadrată între doi vitezomani și un hoț, după ce polișitii n-au mai găsit-o acasă atunci când s-au dus să o ia la închisoare. După câteva ore, în după-amiaza zilei de joi, oficialii statului român au anunțat că fostul demnitar a fost reținut în Bulgaria și că au demarat procedurile de extrădare în România.

În timpul procesului „Gala Bute” – pe parcursul căruia Udrea a mai fugit odată, în Costa Rica – aceasta își făcea selfi-uri cu jurnaliștii, primea flori de la fani, iar câteodată protestatarii îi stricau tot cheful.

Înalta Curte de Casație și Justiție a reconfirmat pedeapsa de 6 ani de închisoare pronunțată în urmă cu aproape 5 ani în apel, la Completul de 5 judecători, dar și pe fond, la Secția Penală a aceleiași instanțe. Elena Udrea a fost trimisă în judecată în acest dosar în aprilie 2015, așa că deznodământul de joi, 7 aprilie, vine după 7 ani de procese.

„Gala Bute” a fost procesul care a ținut-o pe Elena Udrea „ca pe ace”, cu audieri care, uneori, se prelungeau până noaptea târziu. Pe 1 martie 2017, Elena Udrea dădea interviuri în curtea ICCJ, la finalul ultimelor dezbateri pe fond în dosar.

Cum Elena Udrea și-a petrecut, atunci, toată ziua de 1 martie în instanță, ea a primit flori de la fani: aici, de la un avocat.

Tot atunci Elena Udrea a schimbat impresii într-o pauză cu doamnă despre care se știe că este o admiratoare a fostei șefe a Ministerului Dezvoltării.

În plină isterie cu privire la probele SRI din dosarele de corupție, Elena Udrea discuta nimicuri cu avocații în sală, înainte de intrarea completului de judecată: „Știi, m-am trezit că-i spun șoferului să ia polonezi și apoi m-am gândit: aoleu, ce or crede ăștia care ascultă…”.

Alte ori, termenele erau fixate dis de dimineață la ICCJ, astfel că Elena Udrea venea cu legume crude în pungi, pe care le mânca în „sala pașilor pierduți”. Iat-o aici, în timp ce își făcea un selfie alături de avocatul Bogdan Cimbru, ronțăind amândoi câte un morcov.

Elena Udrea nu a fost niciodată deranjată de prezența presei la Înalta Curte sau de relatările jurnaliștilor din sala de judecată. Ba mai mult, știa să facă în așa fel încât să le întoarcă întrebările în favoarea ei. Uneori, își făcea selfie-uri și cu reporterii. Bine, asta înainte să primească prima condamnare.

Udrea a plecat din țară la începutul anului 2018 și nu s-a mai întors decât după ce instanța i-a anulat condamnarea din dosarul Gala Bute ca urmare a deciziei CCR privind completurile nelegale de la Înalta Curte.

Ea s-a întors din Costa Rica abia în vara anului 2019, iar la scurt timp a început pandemia de coronavirus, un bun prilej de amânări și tergiversări. Aici, Elena Udrea își dădea la o parte bretonul pentru ca jandarmii să îi poată verifica temperatura.

Avocații Elenei Udrea au formulat o contestație în anulare (o cale extraordinară de atac) prin care arătau că decizia CCR ar trebui să aibă ca finalitate rejudecarea procesului. DNA a depus de asemenea o contestație în anulare, iar în cele din urmă judecătorii au hotărât să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). După trei ani, decizia instanței de la Strasbourg s-a dovedit a nu fi favorabilă Elenei Udrea.

La ultimele termene de judecată, Elena Udrea a fost așteptată cu un covor roșu la intrarea în sediul ICCJ, de către protestatarul Marian „Ceaușescu” Moroșanu.

Alteori, Elena Udrea petrecea ore în șir pe holurile ICCJ cu „colega” din celălalt dosar, Ioana Băsescu. Dan Andronic se alătura câteodată discuției.

https://upload.ziare.com/adminx/index.php?locator=amvc_items.Edit&page=&id=2580430&showResource=1

În afară de dosarul „Gala Bute”, Elena Udrea mai are la Înalta Curte dosarul finanțării ilegale a campaniei din 2009 a lui Traian Băsescu. Curtea de Apel București a condamnat-o pe fond pe Elena Udrea la pedeapsa de 8 ani de închisoare, iar pe Ioana Băsescu la 5 ani.

Atunci, Elena Udrea a blestemat-o pe judecătoare: „Femeia asta a dat o decizie absurdă! Nu știu cum va dormi la noapte! O blestem să simtă copiii ei ce simte copilul meu. Nu înțeleg cum va dormi această femeie liniștită la noapte. (…) cum să dai 8 ani pentru așa ceva? Am omorât pe cineva? Dacă dăm pentru crime și violuri 5-7 ani, am ajuns să dăm pentru corupție 8 ani? Unde să mai fug? Italia a schimbat legea, nu mai ia în considerare executarea pedepselor primite în alta țară”, exclama Elena Udrea.

În afară de acest dosar, Udrea mai are pe rolul Curții de Apel București, pe fond, Dosarul Hidroelectrica, legat de banii primiți de la afaceristul Bogdan Buzăianu. Iat-o alături de unul dintre avocați, la termenul din 29 martie 2022, printre ultimele forografii cu Elena Udrea înainte să plece a doua oară din țară.

Rapperul iranian Toomaj Salehi a scăpat de condamnarea la moarte. Curtea Supremă a anulat sentința
Rapperul iranian Toomaj Salehi a scăpat de condamnarea la moarte. Curtea Supremă a anulat sentința
Curtea Supremă iraniană a anulat condamnarea la moarte pronunţată împotriva rapperului Toomaj Salehi, pentru acuzaţii legate de protestele din 2022-2023, a anunţat, sâmbătă, avocatul...
Cea mai bogată familie din Regatul Unit, condamnată pentru exploatarea servitorilor. Cheltuia mai mult pe câini
Cea mai bogată familie din Regatul Unit, condamnată pentru exploatarea servitorilor. Cheltuia mai mult pe câini
Patru membri ai celei mai bogate familii din Regatul Unit au primit pedepse cu închisoarea pentru exploatarea personalului adus din India, pentru a lucra la vila lor din Geneva. Prakash și...
#Elena Udrea, #condamnare, #Gala Bute DNA, #Inalta Curte de Casatie si Justitie , #condamnata
  1. Cancerul de penis face tot mai multe victime. Țara unde au fost făcute 6.500 de amputări în ultimii ani
  2. Fetiță de 5 ani, transportată la spital cu elicopterul SMURD după accidentul cu 5 victime din Hunedoara. ISU a activat Planul Roşu de Intervenţie
  3. De ce au fost evacuați de urgență 80 de oameni noaptea dintr-un bloc. Au avut doar câteva minute pentru a-și strânge lucrurile
  4. Rusia s-a răzbunat și a lăsat în beznă o parte din Ucraina. A atacat infrastructuri energetice şi militare
  5. Ce alcoolemie avea la volan un polițist ieșean. Colegii n-au avut cu ce să-l mai ajute
  6. Premierul britanic îl critică pe Nigel Farage, care a spus că Occidentul a provocat invazia Ucrainei: "Joacă în favoarea lui Putin"
  7. Un foc de artificii de pe un iaht a provocat un uriaș incendiu de pădure pe o insulă din Grecia
  8. Dronele ucrainene au distrus două substaţii în apropierea centralei nucleare Zaporojie, spun oficiali instalaţi de Rusia
  9. Rapperul iranian Toomaj Salehi a scăpat de condamnarea la moarte. Curtea Supremă a anulat sentința
  10. Cea mai bogată familie din Regatul Unit, condamnată pentru exploatarea servitorilor. Cheltuia mai mult pe câini