Ce scrie presa din Bulgaria despre fuga Elenei Udrea și gala care i-a adus condamnarea. Fostul ministru a fost reținut pentru 72 de ore

Vineri, 08 Aprilie 2022, ora 13:38
8993 citiri
Ce scrie presa din Bulgaria despre fuga Elenei Udrea și gala care i-a adus condamnarea. Fostul ministru a fost reținut pentru 72 de ore
Elena Udrea ar fi ieșit din țară prin Vama Giurgiu FOTO Facebook/ Elena Udrea

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea, condamnată la şase ani de închisoare pentru corupţie, a fost reţinută joi, 8 aprilie, pentru 24 de ore de către poliţia bulgară în baza unui mandat european de arestare emis de autorităţile române, a anunţat Ministerul de Interne de la Sofia, relatează vineri BTA. Ulterior, ordonanța arestării procurorilor a fost prelungită încă 72 de ore.

Potrivit agenţiei bulgare de presă, Elena Udrea a fost reţinută în apropierea punctului de control Kulata, la graniţa Bulgariei cu Grecia. Poliţia bulgară a fost informată că aceasta a comis infracţiuni în timpul mandatului său de ministru, între 2009 şi 2012, obţinând mită de peste 12 milioane de lei româneşti şi 1,1 milioane de euro de la mai multe companii.

DPA comentează că fostul ministru al turismului s-a sustras pentru a doua oară justiţiei, trecând cu maşina graniţa în Bulgaria cu puţin timp înainte de confirmarea de către justiţia română a sentinţei de şase ani de închisoare pentru corupţie.

Curtea Supremă de la Bucureşti a găsit-o pe Elena Udrea vinovată de organizarea ilegală a unei gale de box pe cheltuiala statului pentru a-şi îmbunătăţi imaginea înaintea alegerilor parlamentare din 2012, confirmând propria decizie din 2018, care a fost ulterior anulată de Curtea Constituţională din cauza unei nereguli.

Cu toate acestea, Udrea nu s-a prezentat în faţa instanţei pentru pronunţarea hotărârii, alegând să se îndrepte spre Bulgaria cu o maşină la punctul de trecere a frontierei Giurgiu-Ruse, a anunţat poliţia română de frontieră. Plecarea Elenei Udrea a fost legală, întrucât nu i s-au impus restricţii de circulaţie în timp ce Curtea Supremă îşi pregătea hotărârea.

Udrea a fugit în Costa Rica în 2018, înainte de a fi depistată de Interpol şi extrădată în România în 2019. La întoarcere, ea nu a fost încarcerată, dar a fost obligată să plătească 8,1 milioane de lei (3,27 milioane de dolari) drept despăgubiri către trezorerie, aminteşte DPA.

#Elena Udrea, #Bulgaria, #condamnare, #extradare , #stiri Elena Udrea