Elena Udrea și Ioana Băsescu nu scapă de Dosarul Campaniei din 2009. Recurs în casație al DNA, după motivarea Înaltei Curți: „Faptele sunt exact ca în rechizitoriu”

Miercuri, 02 August 2023, ora 03:06
5046 citiri
Elena Udrea și Ioana Băsescu nu scapă de Dosarul Campaniei din 2009. Recurs în casație al DNA, după motivarea Înaltei Curți: „Faptele sunt exact ca în rechizitoriu”
Elena Udrea și Ioana Băsescu au scăpat prin prescripție de 8, respectiv 5 ani de închisoare. FOTO: Ionuț Mureșan

Procurorii DNA vor depune un recurs în casație în Dosarul Campaniei din 2009, în care Elena Udrea a scăpat prin prescripție de o pedeapsă de 8 ani de pușcărie, iar Ioana Băsescu de 5 ani de detenție. Judecătorii de la Înalta Curte au notat, în decizia prin care au încetat procesul penal, că faptele există, sunt infracțiuni, dar statul nu le mai poate trage la răspundere pe cele două.

DNA va exercita căi extraordinare de atac în toate dosarele închise în ultimul an prin prescripție, urmare a deciziei CJUE care a hotărât că soluțiile Curții Constituționale și ale Înaltei Curți pe această temă sunt contrare dreptului european.

În privința dosarului Campaniei din 2009 – în care Elena Udrea și Ioana Băsescu au scăpat de răspunderea penală pe data de 11 iulie – procurorii DNA vor depune la Instanța supremă un recurs în casație, potrivit unor surse judiciare.

Procurorii DNA vor folosi din plin motivarea deciziei de încetare a procesului penal, în care judecătorii arată negru pe alb că faptele Elenei Udrea și ale Ioanei Băsescu există și sunt infracțiuni.

Un complet de la Înalta Curte – format din judecătoarele Anca Mădălina Alexandrescu (preşedinte), Rodica Cosma și Adriana Ispas – s-a arătat de acord și cu privire la pedepsele pronunțate pe numele celor două de către judecătoarea fondului, Claudia Jderu.

Reamintim că Elena Udrea este acuzată în acest dosar de 2 infracțiuni de instigare la luare de mită (asupra secretatului general al Ministerul Turismului Nastasia Gheorghe și asupra șefului CJ Tulcea, Victor Tarhon), precum și de 5 infracțiuni de spălare de bani pentru campania electorală a lui Traian Băsescu din anul 2009.

La rândul ei, Ioana Băsescu este acuzată de instigare la delapidare și două infracțiuni de instigare la spălare de bani – mai exact sumele care s-au „vărsat” în campania fostului președinte.

Motivare: „Faptele inculpatelor – așa cum au fost descrise în rechizitoriu”

Iată câteva extrase din motivarea ICCJ în care judecătorii se referă în mod explicit la vinovăția inculpaților, dovadă că încetarea procesului penal nu echivalează cu achitarea:

 • În cauză (...) există numeroase elemente care demonstrează că sumele în numerar transmise martorului Lungu Ștefan provin din infracţiuni de corupție, iar, prin tranzacțiile efectuate, inculpata Udrea Elena Gabriela a urmărit să le ascundă originea.
 • Folosirea unor sume semnificative în numerar, care depășesc cu mult veniturile salariale ale inculpatei, reprezintă un element specific tipologiei infracțiunilor de spălare a banilor.
 • Totodată, interpunerea unei alte persoane și încheierea de contracte fictive pentru a plăti servicii prestate în interesul inculpatei, într-o modalitate care să facă imposibilă stabilirea unei legături între persoana care realizează transferurile bancare și sursa fondurilor, conturează originea infracțională a bunurilor.
 • Implicarea inculpatei Udrea Elena Gabriela în săvârșirea unor infracțiuni de corupție, atât în prezenta cauză cât și în alte dosare în care s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva sa și cu privire la care s-a dispus condamnarea în primă instanță sau chiar condamnarea definitivă, constituie un alt criteriu avut în vedere de practica judiciară pentru existența infracțiunii de spălare a banilor în formă autonomă.
 • Conchizând, în ceea ce privește analiza faptelor deduse judecății în faza căii ordinare de atac a apelului, urmare a analizei probatoriului administrat în cauză în faza de urmărire penală, cât şi a cercetării judecătoreşti de la instanţa de fond şi apel, Înalta Curte, Secția Penală constată că situaţia de fapt reținută de prima instanță este conformă cu realitatea, astfel că soluţia adoptată este consecinţa firească a dovezilor evidente existente în cauză.
 • Probatoriul administrat în apel nu a furnizat date apte a modifica cele constatate de prima instanţă sau cel puţin a induce un dubiu în favoarea inculpaţilor Wagner Ioan Silviu, Udrea Elena Gabriela, Băsescu Ioana, Nastasia Gheorghe și Tarhon Victor, probatoriile fiind suficiente şi utile dovedirii elementelor angajării răspunderii penale.
 • În lipsa unor probe administrate în apel, apte a răsturna concluzia instanței de fond, se evaluează în continuare, ca fiind îndeplinite toate condiţiile prevăzute de lege pentru calificarea faptelor inculpaților sus menționați, astfel cum au fost descrise, în drept, prin rechizitoriu”, se arată în documentul citat.

În continuare, judecătoarele analizează punct cu punct toate aspectele activității infracționale din Dosarul Campaniei din 2009, înainte de a pronunța decizia de încetare a procesului penal.

Ziare.com prezintă extrase din ampla motivare a Înaltei Curți, în care judecătorii arată care a fost traseul banilor pe care Traian Băsescu i-a folosit în Campania din 2009, precum și ce rol aveau Elena Udrea și Ioana Băsescu în strângerea fondurilor.

900.000 de lei de la minister pentru campania lui „Băse”

A. În ceea ce privește infracțiunea de luare de mită reținută în sarcina inculpatului Nastasia Gheorghe, la instigarea inculpatei Udrea Elena Gabriela:

 • „Înalta Curte constată că, în pofida faptului că inculpații au negat existența unei prioritizări a plăţilor, se efectuau verificări prealabile virării periodice a sumelor de bani solicitate ori justificate de către unităţile administrativ teritoriale beneficiare. Or, în aceste condiții, în mod evident, apelanții inculpaţi Udrea Elena Gabriela şi Nastasia Gheorghe (n.r. - secretarul general al Ministerului Turismului) erau implicaţi în această procedură, având în vedere calitatea lor de ordonator principal de credite (delegată, în cazul inculpatului Nastasia Gheorghe, prin ordinul ministrului din data de 4 martie 2009).
 • În toamna anului 2009, inculpata Udrea Elena Gabriela l-a chemat pe coinculpatul Nastasia Gheorghe și i-a spus că urmează campania electorală pentru referendumul inițiat de Traian Băsescu și că e nevoie de finanţare, cerându-i să ia legătura cu martorul Faur Daniel Horia.
 • Udrea Elena Gabriela i-a solicitat inculpatului (Nastasia – n.r.) să comunice martorului Faur Daniel Horia un număr de telefon de contact al unui manager al unei societăţi de publicitate care presta servicii electorale în campanie, precum și suma de bani ce trebuia să fie plătită de către martorul Faur Daniel Horia acestuia din urmă.
 • Inculpatul Nastasia Gheorghe a dat curs solicitării coinculpatei astfel că, într-o zi din intervalul octombrie – noiembrie 2009, l-a contactat pe martorul Faur Daniel Horia și i-a cerut o întrevedere.
 • În timpul întâlnirii, inculpatul Nastasia Gheorghe a prezentat martorului o situație a plăților care urmau a fi efectuate, i-a comunicat că ministerul va începe să aloce banii pentru lucrări și i-a cerut suma de 900.000 de lei pentru a nu avea probleme, pe viitor, cu finanțarea contractelor aflate în derulare.
 • De asemenea, inculpatul a indicat martorului numele societății către care urma să se facă plata, respectiv S.C. Everest Media S.R.L., și i-a transmis datele de contact ale martorului Băncilă Cătălin Adrian, administratorul societății.
 • Inculpatul Nastasia Gheorghe a recunoscut săvârșirea faptei și a denunțat participarea inculpatei Udrea Elena Gabriela la comiterea infracțiunii, în calitate de instigator”, arată ICCJ.

700.000 de lei de la CJ Tulcea, la cererea Elenei Udrea

B. În ceea ce privește infracțiunea de luare de mită săvârșită de inculpatul Tarhon Victor, la instigarea inculpatei Udrea Elena Gabriela, Înalta Curte reține următoarele:

 • „Inculpatul Tarhon Victor ocupa, la data faptelor, funcțiile de președinte atât al Consiliului Județean Tulcea, fiind candidatul Partidului Democrat Liberal, cât și al Biroului Permanent Județean Tulcea. Prin urmare, inculpatul avea atribuţii ce puteau influenţa modul de derulare a contractelor finanţate din bugetul propriu al consiliului judeţean, dar şi în cazul celor finanţate din bugetul de stat, având în vedere implicarea consiliilor judeţene în efectuarea plăţilor lunare către unităţile administrativ teritoriale beneficiare.
 • În cursul lunii octombrie a anului 2009, Udrea Elena Gabriela a solicitat inculpatului Tarhon Victor să identifice societăți comerciale dispuse să achite contravaloarea unor cheltuieli efectuate în cadrul campaniei electorale și a celei pentru organizarea referendumului, în cuantum de 700.000 de lei.
 • Din acest punct de vedere, Înalta Curte reține că martorul denunțător Vasile Ivan a precizat atât în cursul urmăririi penale, cât și în faza cercetării judecătorești în fond, faptul că suma i-a fost indicată de către inculpatul Tarhon Victor cu ocazia primului contact, moment în care i-a spus că „trebuie să efectueze mai multe viramente în contul mai multor societăți comerciale”, în final efectuând o plată în cuantum total de 691.029,63 lei către patru societăți comerciale”, se arată în documentul citat.

Rolul Ioanei Băsescu: 400.000 de lei pentru servicii fictive

C. În ceea ce privește infracțiunile de delapidare săvârșită de inculpatul Wagner Silviu Ioan, la instigarea inculpatei Băsescu Ioana, și spălare a banilor reţinută ca fiind săvârșită de martorul Francesco Giovanni Mario (…) la instigarea inculpatei Băsescu Ioana, Înalta Curte reține următoarele:

 • „În luna decembrie 2009, inculpata Băsescu Ioana a solicitat inculpatului Wagner Silviu Ioan să achite o factură fiscală reprezentând cheltuieli restante din campania pentru alegerile prezidențiale ce se desfășurase în toamna aceluiași an. Acest aspect rezultă din depozițiile succesive date de inculpatul Wagner Ioan Silviu în cursul urmăririi penale.
 • Încheierea contractului având ca obiect servicii de publicitate a fost generată de solicitarea inculpatului Wagner Silviu Ioan, care nu a fost de acord să plătească factura fiscală în absenţa unui contract, iar obiectul acestuia a fost stabilit tot ca urmare a solicitărilor inculpatului, astfel cum rezultă din depozițiile constante ale acestuia date pe parcursul urmăririi penale.
 • Inițial, Băsescu Ioana a solicitat inculpatului Wagner Silviu Ioan ca plata să se realizeze către S.C. No Limit Management S.R.L., societate administrată în drept de concubinul său Francesco Giovanni Mario, însă evident pentru a îngreuna identificarea beneficiarului final al sumelor, a renunțat la această metodă și a cerut ca plata să se realizeze prin intermediul S.C. Redsquad S.R.L., al cărei reprezentant era martorul Lungu Ștefan, așa cum rezultă din corespondența electronică depusă la dosar.
 • În continuare, Înalta Curte reține, potrivit propriilor depoziții, faptul că inculpatul Wagner Ioan Silviu a comunicat martorei Staşi Marieta Elisabeta, şef Serviciu Achiziţii în cadrul S.C. Oil Terminal S.A., în cursul anilor 2009 – 2010, datele inserate în cuprinsul facturii, atrăgându-i atenţia să facă verificări cu privire la societatea în cauză, să ia legătura cu reprezentanţii acesteia şi să verifice dacă preţul serviciilor de publicitate era unul similar celor de pe piaţă. În factură era menţionată suma de 400.000 de lei, astfel că, a solicitat aceleiaşi martore să verifice preţurile din piaţă şi în funcţie de aceste preţuri să elaboreze un plan strict de publicitate raportat la valoarea de 400.000 de lei.
 • Din depozițiile constante ale martorului denunțător Lungu Ştefan (…) a rezultat că, în cursul lunii octombrie 2009, inculpata Udrea Elena Gabriela l-a întrebat dacă are o firmă, care să nu aibă activitate, martorul menţionând că deţine societăţile Last Time Studio S.R.L. şi Redsquad S.R.L., al căror administrator şi asociat este mama sa și că, aceeaşi inculpată, i-a cerut să emită facturi fiscale către S.C. Oil Terminal S.A., fiind contactat telefonic de reprezentanţii societăţii, care i-au indicat datele necesare pentru întocmirea contractelor de consultanţă.
 • Audiat în apel, la data de 18 noiembrie 2021, martorul și-a menţinut denunţul, declaraţia dată în calitate de martor denunţător, precum şi declaraţiile ulterioare date în fazele de urmărire penală și în fond, precizând că reflectă adevărul. În aceste condiții, a reiterat aspectele declarate anterior, în sensul că a acceptat propunerea inculpatei Udrea Elena Gabriela, deşi societatea nu a realizat niciun profit şi a plătit din sume proprii taxele şi impozitele, că inculpata l-a întrebat dacă are vreo firmă care să nu aibă activitate, că i-a menţionat cele două societăţi pe care le deţinea, al căror administrator era mama sa şi că tot inculpata a fost cea care i-a cerut să elibereze facturi fiscale către S.C. Oil Terminal S.A., fiind contactat de această societate, pentru întocmirea contractelor.
 • În continuare, Înalta Curte reține că inculpata Băsescu Ioana i-a transmis coinculpatului Wagner Silviu Ioan, prin intermediul martorei Florescu Simona, datele societății pentru care urma să se facă plata, iar S.C. Oil Terminal S.A., reprezentată de Wagner Silviu Ioan, a încheiat, la data de 30 decembrie 2009, un contract fictiv de prestări servicii de publicitate, în valoare de 419.000 lei, cu S.C. Redsquad Film S.R.L. Câmpina.
 • Înalta Curte observă că reprezentanții celor două societăți comerciale nu au avut niciun contact direct și nu au purtat vreo negociere, semnarea contractului realizându-se prin corespondență, care a fost intermediată de inculpata Băsescu Ioana, așa cum rezultă din mesajele de poștă electronică depuse la dosar. De asemenea, serviciile nu au fost prestate”, reține instanța de apel.

Cum și-a băgat Ioana Băsescu fostul iubit în vizorul DNA

D. În ceea ce privește infracțiunea de spălare a banilor săvârșită de martorul Francesco Giovanni Mario, condamnat pentru comiterea acesteia prin sentinţa penală nr. 89/F/22 ianuarie 2019 (…), la instigarea inculpatei Băsescu Ioana, Înalta Curte reține următoarele:

 • „Acționând în calitate de administrator și unic asociat al S.C. No Limit Management S.R.L., la data de 1 iulie 2009, martorul Francesco Giovanni Mario a încheiat un contract de prestări servicii cu S.C. RCS & RDS S.A. (reprezentată de martorul Bendei Ioan), având ca obiect închirierea de echipamente și aparatură audio-video. Conform contractului, S.C. No Limit Management S.R.L. a încasat de la S.C. RCS & RDS S.A. suma de 2.500.000 lei.
 • Martorul Francesco Giovanni Mario nu a declarat tranzacțiile încheiate cu S.C. RCS&RDS S.A. în declarațiile depuse de S.C. No Limit Management S.R.L. la organele fiscale, sustrăgându-se în acest mod de la plata către buget a impozitelor corespunzătoare acestor venituri. Astfel, cele două facturi nu se regăsesc nici în deconturile de T.V.A. depuse de societate pentru luna decembrie 2009, nici în declarația privind impozitul pe profit pentru anul 2009. Din raportul de constatare tehnico-științifică întocmit în cauză a rezultat că, prin omisiunea evidențierii veniturilor încasate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma totală de 735.098 lei.
 • Suma în cuantum de 735.098 lei, obținută prin săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, ca urmare a neplății impozitelor către bugetul de stat, a fost folosită de martorul Francesco Giovanni Mario pentru plata unor servicii ce au fost prestate în campania electorală desfășurată în cursul anului 2009, în favoarea candidatului Băsescu Traian, tatăl inculpatei Băsescu Ioana, concubina din acea perioadă a martorului. Astfel, martorul Francesco Giovanni Mario a efectuat plăți, în baza unor contracte fictive, în valoare totală de 1.195.038 lei, în care este inclusă suma obținută prin săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală”, se arată în motivare.

Cât ar fi costat site-ul și „podiumul” lui Traian Băsescu

E. Referitor la implicarea inculpatei Udrea Elena Gabriela în negocierea condițiilor privind prestarea serviciilor de publicitate, care au fost plătite din sumele de bani, obținute prin infracțiunea de evaziune fiscală săvârșită de martorul Francesco Giovanni, Înalta Curte reține următoarele:

 • Suma de 424.830 lei a fost virată, la data de 20 noiembrie 2009, către S.C. LOMAR MEDIA S.R.L., administrată de martorul Ghincioiu Ovidiu Lorel, potrivit căruia suma reprezenta contravaloarea serviciilor prestate pentru realizarea paginii de internet “www.basescu.ro”, în baza unei înțelegeri negociate de către inculpata Udrea Elena Gabriela.
 • Sumele de 411.264 lei, virată la data de 16 noiembrie 2009, și de 257.040 lei, virată la data de 11 decembrie 2009, către S.C. D.A. Comunication Media S.R.L., administrată de inculpatul Andronic Dan Cătălin, reprezentau contravaloarea serviciilor de consultanță electorală prestate candidatului Traian Băsescu, de către Andronic Dan Cătălin și Tal Silberstein.
 • Suma de 101.904 lei, virată la data de 1 decembrie 2009, către Sfinx Experience S.R.L., administrată de martorul Cernea Mihai, privea servicii prin care această firmă a asigurat echipamentele tehnice necesare pentru amenajarea unei scene amplasate în apropierea sediului de campanie, în vederea organizării de concerte”, rețin judecătorii.

Cum a spălat Elena Udrea banii pentru campania prezidențială

F. În ceea ce privește infracțiunile de spălare a banilor, săvârșite de inculpata Udrea Elena Gabriela:

 • Înalta Curte reține că inculpata Udrea Elena Gabriela a participat la schimbarea sau transferul tuturor sumelor de bani obținute în urma săvârșirii infracțiunilor descrise anterior, fiind reținute, în sarcina acesteia, patru infracțiuni de spălare de bani, corelativ fiecărei infracțiuni predicat – două infracțiuni de luare de mită, o infracțiune de delapidare și o infracțiune de evaziune fiscală.
 • Din declarațiile constante ale martorului denunțător Lungu Ștefan (…) a rezultat, în esență, faptul că, în cursul lunii octombrie 2009, inculpata l-a întrebat dacă are o firmă, care să nu aibă activitate, și, ca urmare a răspunsului afirmativ al martorului, în sensul că deține firmele Last Time Studio şi Redsquad, al căror administrator şi asociat este mama sa, Udrea Elena Gabriela i-a cerut să încheie contracte cu Ringier România şi Mediafax S.A.
 • Contractul cu Ringier avea ca obiect prestarea de servicii de publicitate pentru referendum şi pentru campania electorală, iar cel cu Mediafax viza servicii de monitorizare media după mai multe cuvinte cheie. Atât serviciile de publicitate, cât şi cele de monitorizare, urmau să fie folosite în cadrul campaniei.
 • Ambele contracte au fost încheiate de către Redsquad, pentru că era o firmă nou înfiinţată, cu profil de publicitate, şi care nu avusese anterior activitate.
 • Pentru plata facturilor fiscale emise celor două societăţi, martorul primea sume de bani în numerar de la inculpată sau, dacă aceasta nu era în sediu, îi înmâna prin intermediul martorei Topoliceanu Ana Maria sau al unuia dintre cei doi agenţi care îi asigurau protecţia. Martorul depunea banii în contul bancar personal al mamei sale, care îi retrăgea şi făcea depuneri de numerar în contul firmei.
 • Atât sumele de bani primite în numerar de la inculpată, cât şi cele de la S.C. Oil Terminal S.A. şi S.C. Glacial Prod S.R.L., martorul le-a folosit exclusiv pentru a face plăţi către Ringier România şi Mediafax S.A.
 • Analiza probelor administrate în cauză duce la concluzia că sumele înmânate de către inculpată martorului Lungu Ștefan au o proveniență infracțională, cu privire la această faptă reținându-se săvârșirea unei infracțiuni de spălare a banilor în formă autonomă”, mai arată Înalta Curte.

Pedepsele pe fond în Dosarul campaniei din 2009

Pe data de 2 martie 2021, Elena Udrea a primit la Curtea de Apel București o pedeapsă de 8 ani de închisoare cu executare, în timp de Ioana Băsescu a primit 5 ani.

Omul de afaceri Dan Andronic a fost singurul achitat.

Alte condamnări din dosar:

 • Gheorghe Nastasia (fost secretar general al Ministerului Dezvoltări) - 6 ani pentru luare de mită;
 • Victor Tarhon (fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea) - 4 ani cu suspendare pentru luare de mită;
 • Ioan Silviu Wagner (director general al companiei Oil Terminal) - 3 ani cu suspendare pentru delapidare.

În iulie 2017, DNA i-a trimis în judecată pe Elena Udrea, Ioana Băsescu şi pe jurnalistul Dan Andronic în dosarul privind finanţarea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009.

Ce au reţinut procurorii DNA în rechizitoriu

Procurorii susţin că, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală, care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campanie.

„Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare”, susţin procurorii.

Remiterea foloaselor infracţionale s-a disimulat prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă, mai arată DNA.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Sorin Blejnar, condamnat în mod corect la 5 ani de pușcărie în 2019. Instanța: Prescripția generală s-ar fi împlinit un an mai târziu MOTIVARE
Sorin Blejnar, condamnat în mod corect la 5 ani de pușcărie în 2019. Instanța: Prescripția generală s-ar fi împlinit un an mai târziu MOTIVARE
Sorin Blejnar rămâne cu pedeapsa de 5 ani de pușcărie pe care a ispășit-o pentru trafic de influență de 12,5 milioane de lei, condamnare pronunțată pe numele fostului șef al ANAF în...
Dumitru Buzatu, pus în așteptare după ce a cerut eliberarea. Cum încearcă baronul PSD să tergiverseze procesul
Dumitru Buzatu, pus în așteptare după ce a cerut eliberarea. Cum încearcă baronul PSD să tergiverseze procesul
Tribunalul Vaslui a amânat pentru miercuri luarea unei decizii în ceea ce priveşte prelungirea arestului preventiv pentru fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Dumitru Buzatu, acuzat de...
#Elena Udrea, #Ioana Basescu, #motivare, #prescriptie, #luare de mita, #spalare de bani, #campania electorala 2009 , #justitie