Elena Udrea scapă necondamnată în dosarul Hidroelectrica după cinci amânări succesive: a intervenit prescripția. Paradoxal, statul îi confiscă o sumă uriașă în același proces

Marti, 11 Aprilie 2023, ora 11:11
5776 citiri
Elena Udrea scapă necondamnată în dosarul Hidroelectrica după cinci amânări succesive: a intervenit prescripția. Paradoxal, statul îi confiscă o sumă uriașă în același proces
Elena Udrea scapă necondamată dar cu banii luați

Curtea de Apel București a decis marți, 11 aprilie, încetarea procesului penal în dosarul Hidroelectrica, acolo unde era judecată Elena Udrea, ca urmare a apariției prescripției.

Judecătorii au pronunțat sentința pe fond în dosarul Hidroelectrica, acolo unde Udrea este acuzată de trafic de influență și spălare de bani, iar Dan Andronic (patronul EVZ) de mărturie mincinoasă, în legătura cu șpăgile date de afaceristul Bogdan Buzăianu în scopul de a scăpa de atacurile PDL.

Speța a fost închisă marți, 11 aprilie, ca urmare a deciziei CCR privind prescripția. Până acum, judecătorii au amânat pronunțarea de cinci ori, începând de la finalul anulului trecut. Între timp, s-a intrat în zona intervalului de timp în care intervine prescripția.

Pe de altă parte, deși n-a găsit-o vinovată, instanța a decis confiscarea unei sume totale de 3,4 milioane de euro de la Elena Udrea.

Elena Udrea este deja în închisoare, condamnată definitiv în dosarul Gala Bute la 6 ani de detenție pentru luare de mită. În acest caz, Înalta Curte de Casație și Justiție a ținut cont de decizia CJUE din 21 decembrie 2021, potrivit căreia în dosarele cu fonduri europene și corupție nu trebuie să țină cont de deciziile CCR privind așa zisa nelegală compunere a completurilor de 3 și 5 judecători de la ÎCCJ, dacă există riscul prescrierii faptelor, arată G4 Media.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

În dosarul Hidroelectrica, Curtea de Apel București a respins cererea DNA de sesizare a Curții de Justiție a UE.

Udrea mai are o condamnare de 8 ani în dosarul finanțării campaniei prezidențiale a lui Traian Băsescu din 2009, însă această sentință nu este definitivă.

Acuzațiile procurorilor DNA în dosarul Hidroelectrica

În acest dosar, Elena Udrea este acuzată de DNA că a acceptat promisiunea făcută prin intermediari de omul de afaceri Bogdan Buzăianu, în anul 2011, de a primi suma de 5 milioane de dolari pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi Hidroelectrica, în vederea menţinerii, în condiţiile deja negociate, a contractelor pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu compania producătoare de energie.

„Din suma promisă, inculpata a primit, în noiembrie 2011, în scopul arătat, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, dar şi o creanţă de 900.000 de euro; creanţa reprezenta o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terţ şi care era garantată cu părţi sociale ale unei societăţi comerciale care deţinea două publicaţii”, susţin procurorii.

Potrivit anchetatorilor, pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanţei de 900.000 euro, care i-ar fi conferit pe cale de consecinţă şi puterea de a influenţa activitatea societăţii cu activitate media, Udrea a preluat-o de la firma controlată de omul de afaceri prin interpunerea unei alte firme paravan, aparţinând unei cunoştinţe.

Buzăianu: „L-am trimis pe Radu Budeanu cu banii în Modrogan”

Cea mai „grea” probă din dosar este mărturia afaceristului Bogdan Buzăianu, care a recunoscut că în 2010-2011 i-a dat bani lui Radu Budeanu (patronul Gândul) pentru a-i duce la sediul PDL pentru Elena Udrea:

  • „Din 2006, Energy Holding a fost în atacul permanent din partea PDL, domnul Băsescu domnul Boc. Pe parcursul anilor, în afară de domnul Băsescu, cea mai virală a fost doamna Udrea. (…)
  • S-a creat o marotă în care partidul de guvernare lovea permanent în băieții deștepți din Energie, pe motiv că ei cumpărau ieftin de la Hidroelectrica și vindeau scump. Atacurile vizau riscul de denunțare unilaterală a contractelor de vânzare energie dintre Hidroelectrica și Energy Holding. (…)
  • Domnul Radu Budeanu mi-a prezentat ca soluție discuția cu PDL și cu doamna Udrea, că în eventualitatea unei sponsorizări vom fi ajutați. (…) După o perioadă de timp, domnul Budeanu a venit la mine și mi-a zis că s-a întâlnit cu doamna Udrea. Că, în principiu, Udrea este de acord să înceteze atacurile media. Domnul Budeanu a spus că, pentru aceasta, suma trebuie să fie 5 milioane de euro. (…)
  • Declarația mea se bazează pe spusele domnului Radu Budeanu în diferite momente. I-am spus că suma e mult prea mare și nu încape discuție. Eu am acceptat 2,5 milioane plus creanța pe care o deținea la Capital și la Evenimentul zilei (deținute de George Păunescu), care avea o valoare de 900.000 euro. (…)
  • Țineam legătură permanent cu Radu Budeanu pe subiect. El zicea legătură lui este directă cu doamna Udrea. Îmi spunea mereu: stai liniștit, că arată timp cât ei (PDL) au guvernul nu se va întâmpla nimic.
  • În mintea mea era foarte clar că acești bani se vor duce la doamna Udrea, din spusele domnului Budeanu. Ceea ce am aflat ulterior este că în momentul în care Budeanu a dus banii, acesta i-a dus banii doamnei Topoliceanu în Modrogan. Deci: îmi spune că dă banii doamnei Udrea, pentru mine doamna Udrea reprezenta PDL. Și-i zic: Bă, cum i-ai dat? A spus: păi, i-am dus lui Topoliceanu în Aleea Modrogan. Și zic: cine e asta? Spune: mâna ei dreaptă!
  • Vreau să fiu extrem de corect. Nici după 10 ani nu știu dacă banii au ajuns la dânsa (la Elena Udrea – n.r.), la partid sau la Topoliceanu. Când spun la partid spun că banii au fost duși la adresa din Modrogan. Una este adresa, alta instituția”, a declarat Bogdan Buzăianu.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Elena Udrea, #Hidroelectrica, #prescriptie , #stiri Elena Udrea