Magistrații de la Curtea de Apel din Sofia s-au pronunțat miercuri, 18 mai, în procesul de extrădare a Elenei Udrea.
UPDATE 14.25 Avocaţii lui Udrea au cerut amânarea sperând că între timp, până la următorul termen, la Bucureşti se va pronunţa o decizie favorabilă în recursul în casaţie de la ÎCCJ cu privire la suspendarea pedepsei.
UPDATE 14.12 Elena Udrea a obținut o nouă amânare. Noul termen stabilit de judecătorii bulgari pentru cererea de extrădare este 8 iunie.
UPDATE 13.30 Elena Udrea a fost adusă în fața judecătorilor de la Curtea de Apel din Sofia. Întrebată de jurnaliști cum se simte, fostul ministru a răspuns, zâmbitoare: ”Bine, ca de obicei!”
Udrea a declarat că încă mai are speranțe, cu toate că recursul în casație a fost amânat.
Știrea inițială
În cazul în care va fi extrădată, fostul ministru va începe în România executarea pedepsei de șase ani de închisoare decisă în dosarul Gala Bute.
Pe 20 aprilie, Tribunalul districtual din Blagoevgrad a decis că Udrea va fi extrădată în România, însă decizia a fost atacată de către Elena Udrea la Curtea de Apel de la Sofia.
Inițial, la Curtea de Apel din Sofia, procesul a fost programat pentru data de 29 aprilie, dar avocații Elenei Udrea au anunțat că nu pot ajunge și a fost amânat pentru 10 mai.
Situația s-a repetat și pe 10 mai, când unul dintre apărătorii bulgari ai fostului demnitar nu a putut ajunge în sala de judecată din cauza unui presupus accident rutier.
Judecătorii au stabilit atunci un nou termen, 18 mai.
Curtea de Apel din Sofia trebuie să soluționeze punerea în aplicare a mandatului european de arestare emis pe numele Elenei Udrea în termen de 60 de zile de la reținerea ei, termen ce expiră pe 6 iunie, conform legislației din Bulgaria.
În cazul în care magistraţii din Sofia vor respinge miercuri contestația, Udrea va fi trimisă în România şi va ajunge la Penitenciarul Târgşor, pentru executarea pedeapsei de 6 ani de închisoare.
Elena Udrea a transmis luni, 16 mai, prin intermediul avocaţilor săi, că nu vrea să fie audiată de judecătorii români, prin videoconferinţă din Bulgaria, în cadrul procesului în care încearcă printr-o cale extraordinară de atac să scape de condamnarea de 6 ani închisoare primită în dosarul "Gala Bute".
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar fi trebuit luni să ia în dezbatere recursul în casaţie introdus de Elena Udrea, ultima cale extraordinară de atac la care poate apela fostul ministru al Turismului pentru a obţine rejudecarea dosarului.
Trei avocaţi angajaţi de Udrea au explicat instanţei că fostul ministru a dat o declaraţie în Bulgaria şi nu mai doreşte să fie audiată prin videoconferinţă.
Preşedintele completului de judecată a stabilit, însă, că Udrea trebuie citată în Bulgaria, astfel încât procesul a fost amânat, fiind stabilit termen pentru data de 23 mai.
La începutul lunii aprilie, Elena Udrea a fugit din România, înainte ca Instanţa supremă să confirme condamnarea de 6 ani închisoare primită în dosarul Gala Bute. A fost prinsă în Bulgaria, procedurile de extrădare fiind în derulare.