Elena Udrea și patronii din presă. Instanța pronunță pe 14 februarie decizia pe fond în Dosarul Hidroelectrica

Joi, 12 Ianuarie 2023, ora 15:24
5527 citiri
Elena Udrea și patronii din presă. Instanța pronunță pe 14 februarie decizia pe fond în Dosarul Hidroelectrica
Elena Udrea ar putea scăpa basma curată în acest dosar cu ajutorul deciziei CCR pe tema prescripției. FOTO: Ionuț Mureșan

Elena Udrea (fostă șefă a Ministerului Turismului) și Dan Andronic (patronul EVZ) află peste o lună decizia pe fond în Dosarul Hidroelectrica, în care prima este acuzată de trafic de influență și spălare de bani, iar al doilea de mărturie mincinoasă. Cea mai „grea” probă din dosar este mărturia afaceristului Bogdan Buzăianu, care a recunoscut că în 2010-2011 i-a dat bani lui Radu Budeanu (patronul Gândul) pentru a-i duce la sediul PDL pentru Elena Udrea. „Mă duc să duc mortu'”, spunea Budeanu.

Curtea de Apel București urma să se pronunțe în acest dosar joi, 12 ianuarie, însă judecătorii au considerat că au nevoie de mai mult timp pentru a delibera, așa că au amânat soluționarea cauzei pe data de 14 februarie.

Elena Udrea a cerut, pe 12 decembrie 2022, la ultimul termen al Dosarului Hidroelectrica, constatarea intervenției prescripţiei și încetarea procesului penal, în timp ce procurorii DNA au solicitat instanței condamnarea fostei șefe a Ministerului Turismului la pedeapsa maximă pentru trafic de influență și spălare de bani.

Judecătoarea Corina Ciobanu de la Curtea de Apel București, magistratul care judecă pe fond Dosarul Hidroelectrica, a amânat pronunțarea pe data de 12 ianuarie 2023.

Ziare.com prezintă „radiografia” dosarului Hidroelectrica și principalele probe care au fost administrate în ultimul an.

La ultimul termen de judecată, Elena Udrea a apărut în fața instanței prin videoconferință, de la Penitenciarul de Femei Târgșor, acolo unde execută pedeapsa de 6 ani din Dosarul Gala Bute.

Procuroarea de ședință a DNA a cerut judecătoarei Corina Ciobanu să nu aplice decizia CCR din 26 mai 2022 cu privire la prescripția specială, citând din decizia CJUE pronunțată în Dosarul Gala Bute.

În respectiva hotărâre judecătorii europeni au scris că magistrații români pot lăsa neaplicată legislația națională atunci când aceasta intră în conflict cu cea a Uniunii Europene și creează „un risc sistemic de impunitate” în cauzele de corupţie și fraude cu fonduri europene.

Deși reprezentanta DNA nu a solicitat o condamnare anume, traficul de influență se pedepsește de la un minim de 2 ani de închisoare la un maxim de 7 ani, la care s-ar adăuga și o treime din pedeapsa pentru spălare de bani, așa că Udrea s-ar putea uita la condamnare cu două cifre.

La final i-a venit rândul și Elenei Udrea să vorbească, în ceea ce la proces se cheamă „ultimul cuvânt”.

Elena Udrea: „Este prejudiciat cel mult buzunarul lui Buzăianu!”

În esență, Elena Udrea a punctat câteva aspecte importante pe care le-a mai spus și pe parcursul proceselor ei, de fiecare dată în care a avut ocazia:

 • „Din păcate, tot ce mi s-a întâmplat atât la urmărirea penală, cât și pe rolul instanțelor mă face să n-am încredere în Justiție. Justiția funcționează doar atunci când vine vorba de Udrea. Doar atunci când e vorba de mine nu se aplică deciziile CCR. Stau în pușcărie pentru că s-a aplicat greșit o decizie a CJUE.
 • Acum, Parchetul vine și invocă drept practică judiciară un abuz în urma căruia am fost condamnată. Este cineva care vine și spune ce să se întâmple cu Elena Udrea?! Pot să îmi imaginez. Oficial, nu am primit o explicație din partea CSM.
 • (Cu privire la prescripție – n.r.) ce s-ar fi întâmplat dacă eram la începutul cercetării judecătorești și solicitam încetarea procesului penal?
 • Aș fi solicitat să vedem ce s-a întâmplat cu acțiunile lui Buzăianu pe care, după ce a fost audiat, le-a vândut lui Maricel Păcuraru.
 • Referitor la pagubă, nu numai că nu este vorba despre o fraudă cu fonduri europene sau din România. Este prejudiciat cel mult buzunarul lui Buzăianu! În cauza pentru care stau în pușcărie am fost obligată să restitui niște bani martorului-denunțător, nu statului român.
 • Eu solicit constatarea intervenției prescripției pentru că, da, vreau să mi se aplice și mie o decizie a CCR în țara asta! Au trecut 12 ani de la presupusa faptă. Respingeți cererea de confiscare specială”, a declarat Elena Udrea în ultimul cuvânt.

Mărturia lui Buzăianu o „îngroapă” pe Elena Udrea

Pe data de 7 decembrie 2021, omul de afaceri Bogdan Buzăianu – fost patron al Energy Holding, unul dintre așa-zișii „băieți deștepți din energie” – a relatat în fața instanței cum i-a dat peste 2,5 milioane de euro Elenei Udrea, pe vremea când aceasta era „vioara 2 din PDL”, pentru ca atacurile Puterii asupra companiei sale să se oprească.

Bogdan Buzăianu a explicat cu lux de amănunte cum a dat banii la sugestia omului de afaceri Radu Budeanu (patronul Gândul și Cancan), care în mod personal a ridicat 2,5 milioane de euro din seif și i-a dus „în Modrogan” – adică la adresa unde se afla sediul PDL.

Detaliul-cheie a întregii depoziții a lui Bogdan Buzăianu e ca acesta a dat banii către Elena Udrea pentru ca atacurile PDL împotiva lui să se oprească. În schimb, procurorii DNA spun că banii au fost luați de Udrea în scopul de a-I prelugi lui Buzăianu contractele cu Hidroelectrica – lucru pe care omul de afaceri îl neagă, spunând că acele contracte erau deja prelungite când el a dat banii.

Momentele inedite din ampla declaraţie a lui Bogdan Buzăianu sunt cele în care acesta relatează cum i-a dat dispoziție contabilei să îi dea banii lui Radu Budeanu: „dă-i banii lu’ Chioru’!”.

Un alt moment este cel în care Radu Budeanu duce banii la PDL: „Mă duc să duc mortu’”.

În sfârșit, o confuzie în declarația dată la urmărire penală de Ana Maria Topoliceanu (prietena Elenei Udrea) cu privire la sume (3,8 milioane de dolari sau 2,5 milioane de de euro) a generat alt moment savuros:

„Păi, știu eu ce confuzie a făcut ea cu gențile!”.

Aluzia făcută de Bogdan Buzăianu se referă la „geanta” cu 1 milion de euro care ar fi ajuns la Elena Udrea în dosarul Gala Bute.

Bogdan Buzăianu: Din 2006 Energy Holding a fost în atacul permanent din partea PDL, domnul Băsescu domnul Boc. Pe parcursul anilor, în afară de domnul Băsescu cea mai virală a fost doamna Udrea. Băsescu a scos sintagma băieții deștepți din Energie, preluată apoi de ceilalți. Ideea era să găsesc un partener foarte mare astfel încât să nu mai pot să fiu atacat de putere. E vorba de un partener economic. Am găsit un partener: Fondul suveran de investiții Qatar. Din 2009 ne-a propus o colaborare în sensul de a intră în acționariatul Energy Holding și de a investi 5 miliarde de dolari în România. În acest context, în 2010 domnul Radu Budeanu m-a vizitat și mi-a spus că a identificat o soluție pentru a nu mai fi atacat de factorul politic.

Judecător: La ce se refereau atacurile, în afară de campaniile mediatice?

Bogdan Buzăianu: Astăzi, toți avem o probleme cu creșterea prețului la energie. Atunci eram vinovatul de serviciu. S-a creat o marotă în care partidul de guvernare lovea permanent în băieții deștepți din Energie, pe motiv că ei cumpărau ieftin de la Hidroelectrica și vindeau scump. Atacurile vizau riscul de denunțare unilaterală a contractelor de vânzare energie dintre Hidroelectrica și Energy Holding. Contractele fuseseră prelungite în 2009 cu majorarea de preț, dar acum nu este vorba de acest subiect. Domnul Radu Budeanu mi-a prezentat că soluție discuția cu PDL și doamna Udrea, că în eventualitatea unei sponsorizări vom fi ajutați. Eu bănuiesc că Radu Budeanu a avut o discuție la rândul lui, dar nu știu, bănuiesc. Nu poți să vii, logic, cu o propunere dacă nu ai undeva ușa deschisă.

Judecător: Ce se urmarea cu sponsorizarea?

Bogdan Buzăianu: La acel moment incipient al discuției se urmarea să identificam suma sau timpul de gândire necesar și care este rezultatul plății.

Judecător: Dar dvs. ce doreați?

Bogdan Buzăianu: Să nu mai existe niciun atac media din partea doamnei Udrea, a PDL, inclusiv a domnului Băsescu la adresa Energy Holding. Prin due dilligence-ul legal si financiar compania nu avea nicio problema, stătea foarte bine. Singura problema era problema de imagine.

După o perioadă de timp, domnul Budeanu a venit la mine și mi-a zis ca s-a întâlnit cu doamna Udrea. Ca în principiu Udrea este de acord să se înceteze atacurile media. Domnul Budeanu a spus ca pentru aceasta suma trebuie să fie 5 milioane de euro. Personal nu m-am întâlnit cu doamna Udrea, nu o cunosc.

Declarația mea se bazează pe spusele domnului Radu Budeanu în diferite momente. I-am spus ca suma e mult prea mare și nu încape discuție. Eu am acceptat 2,5 milioane plus creanța pe care o deținea la Capital și la Evenimentul zilei (deținute de George Păunescu), care avea o valoare de 900.000 euro.

Patronul Gândul și CanCan a dus banii în Modorogan

Bogdan Buzăianu: De la discuția cu Radu Budeanu (septembrie 2010) a trecut destul de mult timp. Banii au fost acordați în noiembrie 2011. În 2011 doamna Udrea a devenit președinte PDL (în noiembrie 2010 era vicepreședinte PDL București).

Aceste discuții cu Radu Budeanu au început în vara lui 2010 și au existat mai multe întâlniri până în septembrie 2010, când am fost de acord sa dau 2,5 milioane de euro și să preiau creanța. Țineam legătură permanent cu Radu Budeanu pe subiect. El zicea legătură lui este directă cu doamna Udrea. Îmi spunea mereu: stai liniștit, că arată timp cât ei (PDL) au guvernul nu se va întâmpla nimic.

Judecător: La ce vă așteptați?

Bogdan Buzăianu: La alte atacuri. Denunțarea unilaterală a contractului cu Hidroelectrica era o himera, se putea realiza foarte greu dpdv juridic și de aceea s-a și recurs la varianta insolvenței Hidroelectrica. Ceva foarte interesant: în mintea mea era foarte clar că acești bani se vor duce la doamna Udrea, din spusele domnului Budeanu.

Ceea ce am aflat ulterior este că în momentul în care Budeanu a dus banii, acesta i-a dus banii doamnei Topoliceanu în Modrogan. Deci: îmi spune că dă banii doamnei Udrea, pentru mine doamna Udrea reprezenta PDL.

Și-i zic: Bă, cum i-ai dat?

A spus: păi, i-am dus lui Topoliceanu în Aleea Modrogan.

Și zic: cine e asta?

Spune: mâna ei dreaptă!

Vreau să fiu extrem de corect. Nici după 10 ani nu știu dacă banii au ajuns la dânsa (la Elena Udrea – n.r.), la partid sau la Topoliceanu. Când spun la partid spun că banii au fost duși la adresa din Modrogan. Una este adresa, alta instituția.

Judecător: Să revenim la bani.

Bogdan Buzăianu: După discuția din septembrie 2011 cu Budeanu în care i-am spus oferta mea acesta a spus ca e ok să dau 2,5 milioane de euro și creanța la evz și capital. Am sunat-o pe contabila firmei (Lavinia Țicu) care se ocupa și de banii mei personali și i-am spus să îi dea 2,5 milioane de euro pe care îi păstrăm în seiful firmei. Banii proveneau din conturile personale. Din 2003, salariul meu era 3 milioane de euro net/an.

I-am spus: dă-i banii ăia lui Chioru’!

El m-a întrebat: toți?

Eu i-am spus: da!

Era în noiembrie 2011. A doua zi cred că i-a și predat banii.

I-am spus lui Budeanu: du-te la sediu la doamna Lavinia, să rezolve problema (să ia banii cash – n.r.)

Imediat cum a dat banii a sunat și a spus că a rezolvat-o.

L-am sunat și pe Budeanu, să verific. Acesta mi-a spus ca "se duce să ducă mortu’", adică pachetul.

Eu nu aveam cum să fac și alte verificări să văd dacă a dat banii mai departe, eram la mâna lui.

Judecător: Martora Topoliceanu a precizat că în acea geanta se aflau 3,8 milioane de dolari.

Bogdan Buzăianu: Știu eu ce confuzie a făcut ea cu gențile? Eu nu aveam cum să îi dau mai mult decât aveam lui Radu Budeanu. Dar dacă facem calculul, creanța + cele 2,5 milioane euro rezultă cam suma respectivă.

Judecător: Cu creanța ce ne puteți spune?

Bogdan Buzăianu: Eu am dat împuternicire lui Budeanu să gestioneze creanță. Acolo am făcut o greșeală, pentru că împuternicirea era de uz general. Ei, adică Budeanu și avocații, trebuiau să constituie gajul pentru împrumut. Nu m-am gândit că el putea cu acea împuternicire să și înstrăineze acea creanță.

Cum s-a certat Elena Udrea cu judecătoarea

Bogdan Buzăianu: Nu îmi mai aduc aminte dacă banii i-am dat în noiembrie 2011 sau în noiembrie 2010.

Elena Udrea: Va rog să consemnați ce spune martorul. Dvs. vreți să își păstreze declarația de la DNA!

Judecător: Pe care și-o menține!

Elena Udrea: Consemnați sau mă dați afară din sală!

Judecător: Nu vă dau afară din sală, e dreptul dvs să participați la proces în calitate de inculpată.

Avocat Veronel Rădulescu: Nu numai la acest martor, dar și la ceilalți, dvs consemnați aspectele relevate prin rechizitoriu.

Judecător: E strict părerea dvs.!

(…)

Elena Udrea: De când tot vreau să pun o întrebare!

Judecător: Am pus eu. O să vă permit.

Bogdan Buzăianu: Dat fiind intrarea în insolvență a Hidroelectrica – ilegală, în opinia mea – aceste contracte nu puteau fi denunțare. De aceea s-a ajuns la insolvență. Când un fond de investiții vrea să investească nu trebuie să ai probleme în media. Pentru că ei nu fac diferența între percepție și realitate.

Elena Udrea: A avut legătură sponsorizarea către PDL cu contractele de energie?

Bogdan Buzăianu: Sponsorizarea către PDL prin intermediul doamnei Udrea nu a avut legătură cu prelungirea contractelor de energie. Erau prelungite deja. Pe mine mă deranja doamna Udrea ca vorbea non-stop la televiziuni lucruri total aiurea. Îmi pare rău doamnă, dar asta e adevărul. Spunea la tv despre băieții deștepți din Energie, despre firme de apartament, ceea nu era adevărat. Mă deranja ca doamna Udrea nu m-a contactat niciodată să îi explic cum stă treaba. Menționez că acea creanță (la Evenimentul zilei și Capital – n.r.) nu putea să ajungă la un partid aflat la guvernare. Radu Budeanu zicea că creanță trebuia să ajungă la doamna Udrea. Eu nu știu dacă Radu Budeanu a și făcut acest lucru.

Procuror DNA: A fost o sponsorizare dezinteresată?

Bogdan Buzăianu: Păi, cum să fie dezinteresată? Ați văzut dvs. vreun nebun să dea 2,5 milioane de euro? La 2,5 milioane nu e dezinteresată. Senzația mea a fost că în toți anii ăștia am fost supus unui șantaj mediatic, începând de la venirea la putere a PDL.

Acuzațiile procurorilor DNA în dosarul Hidroelectrica

În acest dosar, Elena Udrea este acuzată de DNA că a acceptat promisiunea făcută prin intermediari de omul de afaceri Bogdan Buzăianu, în anul 2011, de a primi suma de 5 milioane de dolari pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi Hidroelectrica, în vederea menţinerii, în condiţiile deja negociate, a contractelor pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu compania producătoare de energie.

„Din suma promisă, inculpata a primit, în noiembrie 2011, în scopul arătat, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, dar şi o creanţă de 900.000 de euro; creanţa reprezenta o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terţ şi care era garantată cu părţi sociale ale unei societăţi comerciale care deţinea două publicaţii", susţin procurorii.

Potrivit anchetatorilor, pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanţei de 900.000 euro, care i-ar fi conferit pe cale de consecinţă şi puterea de a influenţa activitatea societăţii cu activitate media, Udrea a preluat-o de la firma controlată de omul de afaceri prin interpunerea unei alte firme paravan, aparţinând unei cunoştinţe.

În cazul lui Dan Andronic, DNA susţine că, atunci când a fost audiat ca martor, a făcut afirmaţii mincinoase cu privire la aspectele esenţiale ale cauzei.

„De exemplu, Dan Cătălin Andronic a declarat mincinos că nu a avut cunoştinţă de împrejurarea că Elena Gabriela Udrea este beneficiara reală a creanţei amintite, care i-ar fi permis acesteia să controleze societatea media, să dobândească părţi sociale, să se implice în politica editorială a unui cotidian deţinut de această societate; că îi comunica Elenei Udrea date privind situaţia financiară a cotidianului deţinut de societatea media şi indicatori de performanţă doar pentru a se lăuda, pentru a o încunoştinţa că publicaţiei îi ”merge bine”; că nu i-a cerut Elenei Udrea acordul pentru a publica anumite articole, ci doar s-a consultat cu aceasta pentru a ”verifica veridicitatea” informaţiilor obţinute", explică DNA.

Elena Lasconi se întâlnește cu liderul PNL. Ce spune despre o nouă alianță cu liberalii
Elena Lasconi se întâlnește cu liderul PNL. Ce spune despre o nouă alianță cu liberalii
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a anunțat că va avea o întâlnire cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, în cursul acestei săptămâni. ”Am luat legătura şi săptămâna asta o să discutăm....
Ce post de comisar european ar putea obține România și cine l-ar putea prelua. Iohannis, calcule pentru o importantă funcție din UE
Ce post de comisar european ar putea obține România și cine l-ar putea prelua. Iohannis, calcule pentru o importantă funcție din UE
Premierul Marcel Ciolacu ar putea să se răzbune pe liberali propunând un comisar european fără a se consulta prea mult cu colegii de guvernare. Funcția ar urma să fie, însă, negociată de...
#Elena Udrea, #Dan Andronic, #Radu Budeanu DNA, #Bogdan Buzaianu, #dosarul hidroelectrica, #pronuntare , #justitie
 1. Primele rezultate la titularizare. Când pot fi depuse contestațiile
 2. Bărbat rănit de o ursoaică cu pui, în timp ce ridica un gard electric anti-urși. Animalul l-a atacat din spate
 3. Trump explică alegerea lui Vance print-o „chimie automată”: ”M-a plăcut poate mai mult decât m-a plăcut oricine”
 4. Furtuna a făcut ravagii în Giurgiu. Acoperișul unui bloc a fost luat de vânt, iar copacii au căzut peste clădiri și mașini FOTO
 5. Netanyahu, sub presiune uriașă. Premierul israelian merge în SUA săptămâna aceasta
 6. Kamala Harris a obținut sprijinul lui Nancy Pelosi, cea mai influentă democrată americană
 7. Ucraina va semna, în total, aproape 30 de acorduri de securitate. Zelenski: ”Cu diverse ţări, nu doar membrii NATO”
 8. SUA trimit arme inteligente în Ucraina: Lovesc letal Rusia și nu pot fi bruiate VIDEO
 9. Cât costă să călătorești în toată Europa, cu trenul. Poți vizita 33 de țări FOTO
 10. Elevul care și-a înjunghiat profesoara de Japoneză cere instanței o nouă șansă. Cum poate interveni statul. „Asasinez un profesor la alegere” STENOGRAME