Suspans pentru Elena Udrea: După „Gala Bute”, și dosarul „Hidroelectrica” ar putea ajunge la Curtea de Justiție a Europei

Marti, 05 Iulie 2022, ora 03:18
8429 citiri
Suspans pentru Elena Udrea: După „Gala Bute”, și dosarul „Hidroelectrica” ar putea ajunge la Curtea de Justiție a Europei
Elena Udrea este acuzată că ar fi cerut 5 milioane de dolari, din care ar fi primit 3 milioane de la afaceristul Bogdan Buzăianu. FOTO: Ionuț Mureșan

Elena Udrea află dacă Dosarul Hidroelectrica – în care este acuzată că i-ar fi cerut 5 milioane de dolari de la afaceristul Bogdan Buzăianu, iar banii ar fi ajuns la PDL – se va judeca chiar marți sau dacă procesul va fi suspendat în vederea sesizării Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

Judecătoarea Corina Ciobanu de la Curtea de Apel București a anunțat că se va pronunța, marți, asupra cererii procurorilor DNA de sesizare a CJUE și de suspendare a procesului dar, în același timp, a fixat și termen pentru dezbateri.

Dacă va admite cererea, judecătoarea va trimite CJUE două întrebări formulate de DNA care dorește, în esență, să „facă abstracție” de decizia CCR privind prescripția.

În măsura în care cererea va fi respinsă, judecătoarea le-a pus în vedere avocaților și procurorului să fie „pregătiți pentru dezbateri pe fond”, ceea ce înseamnă că Dosarul Hidroelectrica va fi ajuns la final.

La termenul din data de 30 iulie, DNA a solicitat suspendarea Dosarului Hidroelectrica până când judecătorii europeni vor răspunde la următoarele două întrebări:

 1. „Dacă practica instanțelor naționale de a interpreta o decizie obligatorie a CCR – care declară numai în parte o dispoziție legală ca neconstituțională (respectiv reglementarea cauzelor de întrerupere a cursului prescripției răspunderii penale), în sensul aplicării acelei dispoziții în forma indicate de Curtea Constituțională drept conformă Constituției, dar neprevăzută în mod expres în lege, respectă dispozițiile art. 49 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene și principiul securității juridice?”
 2. „Dacă Decizia 2006/928 și art. 325 alin.1 din TFUE trebuie interpretate în sensul că impun instanței naționale să nu aplice jurisprudența obligatorie a CCR care schimbă modul de aplicare a unei decizii anterioare a aceleiași Curți (respectiv deciziei din 2018), în sensul nerecunoașterii existenței unor cauze de întrerupere a cursului prescripției extinctive și contrar jurisprudenței constante a instanțelor naționale care recunoștea existența acestor cauze de întrerupere a cursului prescripției în forma apreciată inițial de CCR drept constituțională, cu consecința creării unui risc sistemic de impunitate pentru toate fraudele cu TVA sau privind fonduri europene, ori infracțiunile de corupție la nivel înalt?”.

Procurorii DNA vor ca instanțele să „facă abstracție” de decizia CCR

„Riscul sistemic de impunitate” la care face referire DNA în a doua întrebare este o sintagmă preluată din decizia CJUE atunci când magistrații europeni au explicat ce primează între dreptul UE în cauzele de fraude cu bani europeni și decizia CCR pe tema completurilor nelegale de la ICCJ.

„Dreptul Uniunii se opune aplicării unei jurisprudențe a Curții Constituționale care conduce la anularea hotărârilor pronunțate de completuri de judecată nelegal compuse, în măsura în care aceasta, coroborată cu dispozițiile naționale în materie de prescripție, creează un risc sistemic de impunitate a faptelor care constituie infracțiuni grave de fraudă care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii sau de corupție” – paragraful 194 din Decizia CJUE.

În sala de judecată, procurorul de ședință al DNA a explicat că România are, prin tratatul de aderare la UE, obligația de a combate corupția, iar aplicarea ultimei decizii a CCR ar crea acel „risc sistemic de impunitate”.

„Ar trebui să facem abstracție de decizia CCR și apreciem că există cauze de întrerupere a cursului prescripției, respectiv acele acte care se comunicau suspectului sau inculpatului, proceduri despre care Curtea spunea în 2018 că sunt constituționale. Mai solicităm, având în vedere vechimea faptelor și faptul că CJUE nu se va pronunța într-un termen foarte scurt, suspendarea cauzei pentru a evita curgerea prescripției”, a declarat procurorul DNA.

Avocat: „Jurământul magistraților e cu mâna pe Cartea Sfântă și pe Constituție!”

În replică, avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, a solicitat instanței de judecată să respingă cererea procurorilor DNA.

„E vorba de aplicarea deciziilor CCR și de respectarea Constituției. Jurământul magistraților este următorul: Jur să apăr Constituția și legile țării…Or, această încercare de a sesiza CJUE în sensul să emită o decizie care să ne permită să nu respectăm Legea fundamentală, încalcă atât Constituția, cât și jurământul făcut de magistrați. Nu uitați că jurământul procurorilor și al judecătorilor e făcut cu mâna pe Cartea Sfântă și pe Constituție”, a arătat Veronel Rădulescu.

În acest dosar, cunoscut ca „Hidroelectrica”, Elena Udrea este acuzată de DNA că a acceptat promisiunea făcută prin intermediari de omul de afaceri Bogdan Buzăianu, în anul 2011, de a primi suma de 5 milioane de dolari pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi Hidroelectrica, în vederea menţinerii, în condiţiile deja negociate, a contractelor pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu compania producătoare de energie.

Udrea mai are un dosar pe rolul instanțelor, cel al finanțării ilegale a campaniei di 2009, unde ea a primit 8 ani de închisoare în primă instanță, iar Ioana Băsescu 5 ani de închisoare, acest proces fiind în stadiul de apel la Înalta Curte.

Zeci de mii de euro în schimbul angajării în instituții publice. Cum a păcălit o femeie mai mulți români
Zeci de mii de euro în schimbul angajării în instituții publice. Cum a păcălit o femeie mai mulți români
O femeie din judeţul Maramureş a fost arestată preventiv vineri, 12 iulie, într-un dosar de trafic de influenţă în formă continuată. Femeia este suspectată că, în decurs de doar câteva...
Un an de la cea mai mare ofertă publică de la bursa din București. Povestea din spatele simbolului H20
Un an de la cea mai mare ofertă publică de la bursa din București. Povestea din spatele simbolului H20
SPEEH Hidroelectrica SA aniversează vineri, 12 iulie, un an de când circa 20% din pachetul său de acțiuni a fost listat la Bursa de Valori București (BVB). Interesul sporit pentru acțiunile...
#Elena Udrea, #trafic de influenta, #Bogdan Buzaianu, #PDL, #Hidroelectrica, #CJUE , #justitie
Comentarii
Poza eu-ca
eu-ca
rank 5
Sa se duca si nevinovata, asta e, ghinion. Daca iese Codruta prese-
S
SidneyCratier
rank 1
 1. Locuințele bărbaților ucraineni care fug de război pot fi confiscate. Noile decizii luate la Kiev
 2. Trump revine în forță după tentativa de asasinat. Ce anunț va face la Convenția Republicană de la Milwaukee
 3. Cu „diploma de Bac” în Senat. Acuzații grele la adresa ministrei Educației. Profesor: „Politicienii nu pricep ce presupune acest examen”
 4. Ce riscă România din partea Comisiei Europene după adoptarea legii care permite vânătoarea la urși. Aproape 100.000 de români au semnat o petiție
 5. Seceta a scăzut nivelul lacurilor de acumulare și a secat fântânile din România. Apă cu porția în aproape 300 de localități
 6. DNA a extins urmărirea penală pe numele lui Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă. Ce acuzații li se mai aduc celor doi
 7. Doi aliați ai lui Șoigu, fostului ministru rus al Apărării, au murit în mod misterios la o zi distanță
 8. Profesoara care i-a premiat din propriul buzunar pe elevii care au luat note mari la BAC. Ce sumă a oferit pentru nota 10
 9. Autocar distrus de flăcări pe podul de la Brăila. Șoferul și cei 35 de pasageri erau ucraineni
 10. Tentativa de asasinat asupra lui Trump, efect benefic pentru bursa de pe Wall Street. Pe ce au pariat investitorii