Elena Udrea scapă de acuzațiile din dosarul Hidroelectrica. Faptele privind mita de 5 milioane de dolari s-au prescris

Marti, 04 Iunie 2024, ora 13:55
5480 citiri
Elena Udrea scapă de acuzațiile din dosarul Hidroelectrica. Faptele privind mita de 5 milioane de dolari s-au prescris
Elena Udrea FOTO Hepta

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus definitiv, marţi, încetarea procesului penal împotriva Elenei Udrea în dosarul Hidroelectrica, în care este acuzată de trafic de influenţă şi spălare a banilor, în legătură cu suma de 5 milioane de dolari pe care ar fi primit-o de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu.

Aceeaşi soluţie a fost dispusă şi în cazul jurnalistului Dan Andronic, acuzat de mărturie mincinoasă.

Prescrierea faptelor în acest dosar a fost constatată încă de la judecarea dosarului pe fond la Curtea de Apel Bucureşti, în aprilie 2023.

Marţi, Instanţa supremă a respins apelurile introduse de DNA şi Elena Udrea, fiind menţinută decizia instanţei de fond privind încetarea procesului penal.

Pe de altă parte, Elena Udrea trebuie să achite suma de 3,4 milioane euro.

Udrea se află în penitenciarul Târgşor, unde execută o pedeapsă de 6 ani primită în dosarul Gala Bute.

În dosarul Hidroelectrica, Elena Udrea a fost trimisă în judecată de DNA, în decembrie 2017, pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, iar jurnalistul Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă.

Potrivit DNA, Elena Udrea a acceptat în anul 2011 promisiunea făcută prin intermediari de omul de afaceri Bogdan Buzăianu de a primi suma de 5 milioane de dolari pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi Hidroelectrica, în vederea menţinerii, în condiţiile deja negociate, a contractelor pe care societatea omului de afaceri (Energy Holding - n.r.) le încheiase cu Hidroelectrica.

Din suma promisă, Elena Udrea a primit, în noiembrie 2011, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, dar şi o creanţă de 900.000 de euro. Creanţa reprezenta o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terţ şi care era garantată cu părţi sociale ale unei societăţi comerciale care deţinea două publicaţii, printre care şi cotidianul Evenimentul zilei.

Anchetatorii mai arătau că, pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanţei de 900.000 euro, care i-ar fi conferit pe cale de consecinţă şi puterea de a influenţa activitatea cotidianului Evenimentul zilei, Udrea a preluat această creanţă de la firma controlată de omul de afaceri prin interpunerea unei alte firme paravan, aparţinând unei cunoştinţe.

Cât de lichide sunt cele mai mari companii din energie listate la BVB. Cel mai important jucător se detașează cu o capitalizare de 48 de miliarde de lei
Cât de lichide sunt cele mai mari companii din energie listate la BVB. Cel mai important jucător se detașează cu o capitalizare de 48 de miliarde de lei
Cele opt mari companii de energie ale căror acţiuni intră în structura indicelui principal BET au o capitalizare bursieră de 153 miliarde de lei în numerar şi echivalente de numerar de circa...
Câți bani cerea un agent de poliție să ducă deținuților diverse bunuri în închisoare. Anticorupția a intrat pe fir
Câți bani cerea un agent de poliție să ducă deținuților diverse bunuri în închisoare. Anticorupția a intrat pe fir
Un agent de poliţie a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru a introduce bunuri în arest, a transmis luni, 15 iulie, Serviciul Judeţean Anticorupţie Ialomiţa. "În fapt,...
#Elena Udrea, #Hidroelectrica, #mita, #prescriere fapte , #stiri Elena Udrea
  1. Imagini compromițătoare cu subprefectul PSD din Călărași. A fost fotografiat în chiloți, beat și pictat pe față VIDEO FOTO
  2. Liderul dreptei radicale din PE a fost șocat de derapajul lui Șoșoacă. Rareș Bogdan: "S-a întors spre mine și a făcut un gest cu mâna la cap"
  3. Reacția lui Ciolacu la declarațiile lui Dîncu despre remanierea Guvernului: "Data viitoare aș aprecia să știu dinainte"
  4. Vasile Bănescu, despre scandalul făcut de Diana Șoșoacă în PE: "Icoana nu este o armă, ci o fereastră prin care privești și ești privit" VIDEO
  5. Adina Vălean, un europarlamentar care merită urmărit. Portretul făcut româncei de o renumita publicație americană
  6. Ce câștiguri a obținut ministrul Alexandru Rafila la bursă. Creșterile acțiunilor la două companii i-au umflat conturile
  7. Sebastian Burduja, pus la punct de către Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Tânăra generație de politicieni trebuie să oprească furtul generației bătrâne"
  8. Eugen Tomac, despre scandalul făcut de Diana Șoșoacă în PE: "Subuman, expresia a ceea ce vrea Rusia să aducă în Europa"
  9. O nouă modă a fost lansată după tentativa de asasinare a lui Donald Trump. Fanii candidatului au început să facă asta: „Aproape și-a dat viața pentru SUA"
  10. Diana Șoșoacă, dată afară din Parlamentul European. A zbierat și și-a pus botnița: „Ați omorât oameni!" VIDEO