De ce dirigenția a devenit o materie atât de inutilă. Rezumatul unui elev: "Diriginții folosesc ora pentru a rezolva chestiuni administrative"

Miercuri, 30 Noiembrie 2022, ora 05:03
2209 citiri
De ce dirigenția a devenit o materie atât de inutilă. Rezumatul unui elev: "Diriginții folosesc ora pentru a rezolva chestiuni administrative"
FOTO: Unsplash.com

Dirigenția devine o materie tot mai ignorată, atât de diriginți, cât și de elevi. Specialiștii în educație atrag atenția că și-a pierdut scopul inițial, adică cel de consiliere școlară.

Potrivit Raportului Național privind Implementarea Statutului Elevului la nivel Național, lansat de Consiliul Național al Elevilor, 47,5% dintre elevi au susținut că au existat cazuri în care aceștia să fi făcut o altă oră în timpul celei de dirigenție, iar 11,6% au declarat ferm că nu au făcut deloc ore de dirigenție în ultimul an școlar.

La dirigenție ar trebui să se facă consiliere profesională

Pentru Ziare.com, Robert Avram, președintele Consiliului Elevilor, a explicat ce se întâmplă, de fapt, în școli.

"Dirigenția este foarte prost înțeleasă. Ea face parte din aria curriculară, consiliere și orientare. Însă practic la această oră se rezolvă chestiuni administrative, se motivează absențe și se fac comunicări oficiale către elevi.

De fapt, ar trebui să se vorbească despre managementul emoțiilor, a stresului, dar să se facă și consiliere profesională, cu precădere la liceu și în anii terminali", a explicat Robert Avram.

Ce ar trebui să învețe elevii

"Elevii trebuie să știe către ce ar putea să se îndrepte, către ce domenii au înclinații mai mari, ce le-ar plăcea să facă, ar trebui să existe discuții din comunitatea școlară, mai ales acum că vorbim tot mai des despre violența în școli.

Ar trebui ca la ora de dirigenție să fie puse în discuție aspecte care sunt legate de metode de prevenția actelor de violență, a consumului de droguri etc. Practic aspecte care sunt din ce în ce mai des întâlnite și care afectează elevii", punctează Robert Avram.

Cum procedează diriginții

"De ce a devenit cumva "o fantomă în școala românească", este foarte simplu. Pentru că din ce în ce mai mult, profesorii și mai ales diriginții sunt îngropați de-a dreptul în hârtii. Și în aspecte administrative. Că vorbim de motivat absențe, de completat caietele de elevi, de semnat tabele, de făcut proceduri, procese verbale.

Toți acești pași pe care trebuie să îi urmeze diriginții mănâncă foarte mult timp. Diriginții mai sunt profesori și la alte clase, și atunci singurul moment în timpul programului de școală pe care îl prind suficient de liber încât să-și poată îndeplini atribuțiile administrative, este ora de dirigenție", spune Robert Avram.

"Nu mai vorbim de situațiile în care, spre exemplu, în loc de dirigenție se face ora profesorului respectiv.

Să spunem că avem un diriginte de matematică și la ultima oră de matematică profesorul nu a reușit să cuprindă tot conținutul pe care voia să-l transmită către elevi, fapt pentru care va folosi ora de dirigenție, pentru a recupera ce nu a făcut în ora precedentă. E vorba despre un cumul de factori", explică președintele Consiliului Elevilor.

Învățătoarea din Constanța care își jignește elevii făcându-i ”tâmpiți”, ”urâți”, nesimțiți” a demisionat. Poliția a deschis o anchetă
Învățătoarea din Constanța care își jignește elevii făcându-i ”tâmpiți”, ”urâți”, nesimțiți” a demisionat. Poliția a deschis o anchetă
Învăţătoarea din Constanţa înregistrată când jigneşte copiii, pe care îi face urâţi, tâmpiţi sau nesimţiţi, și-a dat demisia. Poliția a început o anchetă pentru purtare...
Încăierare între doi profesori și elevi de clasa a 7-a, la o școală din Bacău. Scandalul a fost filmat de colegi VIDEO
Încăierare între doi profesori și elevi de clasa a 7-a, la o școală din Bacău. Scandalul a fost filmat de colegi VIDEO
ISJ Bacău a demarat verificări la Liceului Tehnologic din Răchitoasa, după ce într-o şcoală generală care aparţine de acest liceu a fost filmat un incident aparent violent în care sunt...
#elevi, #materii, #inutile, #diriginte, #consiliere, #scoala , #elevi