Cum au ajuns zeci de elevi din Vaslui să învețe în cimitir. Părinții refuză mutarea lor în alt spațiu: "Nu credem că este o problemă"

Marti, 07 Martie 2023, ora 09:32
3185 citiri
Cum au ajuns zeci de elevi din Vaslui să învețe în cimitir. Părinții refuză mutarea lor în alt spațiu: "Nu credem că este o problemă"
Câțiva dintre copiii care învață în cimitir FOTO stiriest.ro

Şcoala din Curseşti Deal, județul Vaslui, se află în proces de reabilitare, iar cei 22 de copii de ciclu primar şi alţi opt copii de grădiniţă învaţă de la începutul anului şcolar într-o clădire din curtea bisericii în care au loc praznicele.

În urma unui control recent al DSP Vaslui, s-a stabilit că spaţiul este impropriu derulării actului de învăţământ, iar conducerea şcolii a fost amendată cu 3.000 de lei.

S-a dispus măsura relocării copiilor, singurul spaţiu aflat la dispoziţia autorităţilor locale fiind şcoala dintr-o altă localitate, unde copiii ar trebui să facă naveta zilnic.

Mai mulţi părinţi din localitatea Curseşti Deal, comuna Pungeşti, au protestat luni, 6 martie, în faţa primăriei, faţă de o recentă măsură a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, potrivit căreia copiii lor, care învaţă temporar într-un spaţiu pus la dispoziţie de biserică, ar trebui să fie mutaţi la o şcoală dintr-o localitate alăturată, scrie stiriest.ro.

"Trebuie să facem nişte sacrificii"

"Nu suntem de acord să meargă copiii la altă şcoală, ni s-a spus că mai este puţin şi sunt gata lucrările la şcoala lor şi nu credem că este o problemă dacă mai învaţă două luni în prăznicar. Nu avem posibilitatea să-i ducem şi să-i aducem de la şcoală. Nu avem maşini, suntem acasă că avem copii mai mici, soţii sunt plecaţi la muncă. Ştim că în alte localităţi când s-au făcut lucrări la şcoli, copiii au fost mutaţi o perioadă în alte spaţii şi nu a spus nimeni nimic. Acum la noi de ce nu se poate? Trebuie să facem nişte sacrificii dacă vrem să avem o şcoală nouă", a spus o femeie din Curseşti Deal.

Prefectul judeţului Vaslui, Daniel Onofrei, a cerut conducerii DSP Vaslui să ia în calcul varianta unei derogări pentru ca elevii să poată învăţa în continuare în spaţiul pus la dispoziţie de biserică, aşa cum îşi doresc părinţii.

Oficialul a subliniat că acţiunile de control ale DSP sunt benefice, dar că situaţiile trebuie judecate în funcţie de anumite particularităţi iar inspectorii sanitari nu trebuie să dea dovadă de exces de zel sub pretextul că respectă legea, ci să ajute autorităţile locale şi să le ofere soluţii legale.

"Poate găsim o soluţie"

"Şi în judeţul acesta şi în toată ţara, când a fost nevoie să existe un proces de relocare s-au găsit soluţii şi nu întotdeauna s-au întrunit toate condiţiile. (…) Poate găsim o soluţie să mai prelungim două luni situaţia de acum şi să lăsăm copiii să înveţe aici. (…) Din păcate, trebuie să acceptăm că nu există o procedură care să ne indice exact paşii care trebuie urmaţi, trebuie să punem la punct între noi un mod de lucru. (…) E foarte bine ce faceţi, dar haideţi să înţelegem şi alt aspect. Primăria când face o şcoală într-o localitate, nu mai face încă o şcoală back-up în care să înveţe temporar copiii", a spus prefectul Daniel Onofrei, prezent la Pungeşti.

Directorul executiv al DSP Vaslui, Mihaela Vlada, a menţionat că măsurile trasate de autorităţile sanitare au fost stabilite potrivit reglementărilor în vigoare şi că situaţia la care s-a ajuns este şi rezultatul unei comunicări deficitare cu autorităţile locale din comuna Pungeşti.

Ea a solicitat conducerii şcolii şi reprezentanţilor primăriei să ia o serie de măsuri pentru asigurarea unor condiţii minime de igienă cum ar fi păstrarea curăţeniei în spaţiul în care învaţă copiii, achiziţionarea de lavoare portabile sau amplasarea unor covoare cu dezinfectant la intrarea în clădire, urmând să fie găsite soluţii de acordare a unui termen suplimentar pentru susţinerea temporară a cursurilor în spaţiul actual.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Două fete, de 6 și 11 ani, atacate cu un cuțit în apropierea unei școli din Franța. Primele informații despre agresor
Două fete, de 6 și 11 ani, atacate cu un cuțit în apropierea unei școli din Franța. Primele informații despre agresor
Două fete de 6 și 11 ani au fost transportate la spital joi, 18 aprilie, după ce au fost atacate cu un cuțit de un bărbat, în apropierea unei școli. Incidentul a avut loc în orașul...
Protest al angajaților Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii: ”Salvaţi Memoria, Adevărul, Viitorul!”
Protest al angajaților Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii: ”Salvaţi Memoria, Adevărul, Viitorul!”
Angajații Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) protestează public faţă de decizia politicienilor de majorare a numărului membrilor Colegiului, în contextul...
#elevi, #Vaslui, #scoala, #cimitir, #protest, #parinti , #stiri invatamant