Elevii care urmează cursuri de educație digitală pot aduce o perspectivă proaspătă și abilități moderne în diverse joburi din domeniul digital. Iată câteva exemple de joburi în care elevii ar putea excela, uneori chiar mai bine decât adulții care nu au o educație digitală la fel de actualizată:
1. Web Design și Development - cursurile digitale care implică programare oferă elevilor o bază solidă pentru a crea aplicații, jocuri sau site-uri moderne, cu interfețe prietenoase. Ei pot folosi design-uri, gândirea logică, creativitatea și tehnici mai noi și actualizate, comparativ cu adulții care au uneori preferă în continuare tehnologiile mai vechi.
2. Crearea de conținut și Social Media Management - tinerii sunt adesea mai familiarizați cu platformele sociale și cu tendințele în materie de conținut, înțelegând mai ușor ce tip de conținut este popular și cum să atragă alți tineri din publicul țintă. De asemenea, cei care învață să utilizeze instrumente de editare video, grafică sau de animație pot crea conținut captivant pentru platformele de socializare, YouTube sau bloguri. Ei au adesea un simț mai fin pentru ce este atractiv vizual și relevant pentru generația lor.
3. Gaming și eSports - tinerii sunt adesea mult mai conectați la industria jocurilor video și eSports, atât din punct de vedere tehnic (design de jocuri, testare), cât și din perspectiva comunităților de gameri și a platformelor de streaming (Twitch, YouTube Gaming).
4. Robotică - elevii care fac un astfel de program ar putea să fie mai adaptați la nevoile și perspectiva viitorului, având o înțelegere intuitivă a tendințelor și a preferințelor moderne.
5. Testare aplicații și jocuri (QA Testing) - fiind ‘nativi digitali’, elevii sunt familiarizați cu multe tipuri de aplicații și jocuri și pot identifica mai repede problemele sau zonele de îmbunătățire din testarea unui produs digital.
Elevii de astăzi au avantajul de a fi crescut în era digitală, ceea ce le permite să învețe ușor și să se adapteze la schimbările rapide ale tehnologiei și a trendurilor.
Logiscool România, cea mai mare rețea de educație digitală pentru copii și adolescenți, cu peste 50 de centre în întreaga țară, atrage atenția asupra utilității integrării competențelor digitale avansate, programării și AI-ului, încă din școală, într-un mod cât mai util și interactiv pentru copii.
Ca noutate în 2024, Logiscool ca partener principal, alături de Fundația pentru Educație Digitală și fundația internațională Foundation for Digital Knowledge, a demarat o nouă inițiativă și provocare educațională, la nivel național, pentru elevii din clasele III-VI, competiția Marea Aventură Digitală.
"La Logiscool, copiii își dezvoltă gândirea logică și abilitățile de rezolvare a problemelor explorând universul digital și învățând bazele programării. Misiunea noastră este să le cultivăm competențele digitale într-un mediu inovator și stimulant, astfel încât să fie pregătiți pentru provocările viitorului. Generațiile de astăzi devin ‘nativi digitali’, la fel cum cele anterioare au crescut familiarizându-se cu Internetul, emailul și utilizarea diferitelor aplicații software. Rolul nostru este să le oferim sprijinul necesar pentru a naviga cu succes în această lume în continuă schimbare." (Dana Bănică, Președinte Fundația pentru Educație Digitală și Master francizat Logiscool România).
Competiția, programată pentru 9 noiembrie 2024, încurajează copiii să exploreze lumea tehnologiei prin jocuri logice și provocări digitale și se desfășoară simultan în mai multe școli din țară.
În Marea Aventură Digitală, echipe de câte trei copii vor lucra împreună să ajute un mic robot prietenos, care și-a pierdut drumul spre Pământ, să navigheze în lumea noastră digitală.
Școlile care găzduiesc competiția, din orașe precum: Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Deva, Galati, Iași, Oradea, Ploiești, Sibiu, Suceava, Zalău, Timișoara, Turda sunt listate în formularul de înscriere de pe site-ul mareaaventuradigitala.ro unde, un părinte/tutore/profesor va trebui să înscrie echipele de câte 3 copii care vor să intre în această aventură interesantă. Echipele pot fi formate din elevi din diferite școli, nu doar din școala parteneră competiției. Înscrierile se fac până la data de 3 noiembrie 2024.
Competiția premiază toți elevii participanți. Câștigătorii la nivel național vor avea parte de experiențe inedite, pe lângă premii: o festivitate de premiere la București, cu prezentări și activități interesante pentru ei, inclusiv ocazia de a vizita birourile companiei Google România.
Înregistrarea echipelor se face pe mareaaventuradigitala.ro, unde se găsesc și mai multe informații. Participarea la Marea Aventură Digitală este gratuită.