Țara care predă înotul în școală. Elevii învață să se miște cu ușurință în apă de mare adâncime

Marti, 03 Mai 2022, ora 00:38
3905 citiri
Țara care predă înotul în școală. Elevii învață să se miște cu ușurință în apă de mare adâncime
Elevii din Ungaria învață să înoate în școală, la orele de educație fizică FOTO / Unsplash

În școlile din Ungaria înotul este introdus în curriculum, ca parte a orelor de educație fizică.

Înotul este predat de către înotători profesioniști, în mod gratuit. La finalul procesului de învățare, profesorii se așteaptă ca elevii să poată să înoate 100 de metri în trei stiluri diferite și să se miște cu ușurință în apă de mare adâncime.

Înotul le crește imunitatea și rezistența la efort micuților, le îmbunătățește ritmul cardiac și respirația, le sculptează corpul. Înotul este relaxant muscular și psihic ideal. Le îmbunătăţeşte încrederea în sine și îi învață pe copii să-și fixeze niște ținte pe care să le atingă.

În România, înotul nu este la îndemâna oricui. Un abonament lunar mediu costă între 350 și 500 lei, la care se mai adaugă în jur de 300 de lei echipamentul necesar.

Dacă părinții vor pentru copiii lor antrenor personal, costurile se dublează. Pe lângă abonament, mai trebuie cumpărate costum de baie, cască de înot, papuci și prosop. Drumul spre performanță este, însă extrem de costisitor. Ajunge la peste 12.000 lei.

Sporturile ar trebui promovate în școlile noastre

Robert Avram este președintele Consiliului Național al Elevilor și a spus pentru Ziare.com că sporturile ar trebui să fie mult mai promovate în școlile din țara noastră.

"Cred că sporturile, indiferent de tipul lor, trebuie intens promovate în școală, pentru că aduc multiple efecte benefice asupra sănătății elevilor dacă sunt practicate constant, poate chiar mult mai multe decât niște simple exerciții de gimnastică", a punctat Robert Avram.

"Ar trebui explorată varianta promovării unor cluburi sportive în școală, diferențiate în funcție de tipul de sport. În viitor, poate ar putea fi o opțiune pentru activitățile din cadrul orei de educație fizica și sport", a spus președintele Consiliului Elevilor.

"O măsură de genul acesta necesită și investiții în infrastructură, în colaborare cu autoritățile locale. Atâta timp cât se conștientizează nevoia, rămâne doar ca decidenții să identifice resursele financiare", a concluzionat Robert Avram.

Programul României la Europeanul din Ungaria. Când putem întâlni țara gazdă
Programul României la Europeanul din Ungaria. Când putem întâlni țara gazdă
EHF a anunţat, miercuri, programului meciurilor din grupele preliminare la Campionatul European din 2024. România va debuta cu Cehia, în 29 noiembrie, în grupa B, de la Debrecen. Programul...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#elevi, #scoli, #inot, #sport, #curriculum scolar, #Ungaria, #exemplu , #elevi