Elevi de top într-o Românie pierdută: Olimpicii au fost cazați în condiții de penitenciar

Miercuri, 27 Aprilie 2022, ora 22:55
3608 citiri
Elevi de top într-o Românie pierdută: Olimpicii au fost cazați în condiții de penitenciar
Elevii olimpici au fost cazați în condiții jalnice Foto: Facebook/USR Tineret

Orașul Pitești a fost, recent, gazda Olimpiadei Naționale de limba engleză. Elevii participanți la concurs s-au plâns de condițiile jalnice găsite acolo: cazare mizeră și mâncare rece.

Este o diferență între realitatea prezentată de elevi și cea observată de autorități. Elevii olimpici spun că nu ar mai vrea să participe la concurs, anul viitor, de teama de a nu se îmbolnăvi.

Și nu a fost un caz singular. Condițiile au fost la fel de jalnice și în căminele de la Craiova, acolo unde s-a organizat etapa națională a Olimpiadei de Franceză.

Totodată, mama unei eleve din Iași, participantă la Olimpiada Națională de Interpretare Vocală, organizată la Timișoara, a reclamat mizeria în care au fost cazați elevii.

”Mergi cu trenul aproape 18 ore ca să participi la marea olimpiadă românească. Ajungi obosit și înfrigurat la cazare și speri să ai noroc să găsești un loc rezonabil. N-ai avut.

Mirosuri grele, de praf, de mucegai, de papuci nespălați, te întâmpină de la intrare.

Priveliștea e de nedescris: de la gumă de mestecat lipită "grațios" pe marginile patului, la "parchetul" scorojit, stropit cu diverse”, a scris mămica pe pagina ei de Facebook.

”Ce învață un elev dintr-o astfel de experiență? Care sunt întrebările ce-i trec prin minte?! Spune-i unui adolescent că nu-i corect să generalizeze, îți va răspunde imediat: dar e corect să fiu tratat așa la un asemenea concurs național?”, s-a întrebat părintele copilului participant la olimpiadă.

”Așa e de 20 de ani de când mergeam și eu la olimpiadă, nu s-a schimbat absolut nimic. Ah, în 2005, ultimul meu an de națională, am primit 25 lei pentru o mențiune acordată de minister”, a scris o altă mămică pe pagina de Facebook.

În România anului 2022, elevii olimpici care sunt cazați prin diverse locuri au parte de băi nefuncționale, mâncare proastă, camere murdare, cu obiecte stricate și lipsă de căldură. Elevii ar fi trebuit să beneficieze și de transport gratuit, ceea ce nu s-a întâmplat, cât și de premii cuprinse între 65 și 300 de lei.

Elevii au scris pe paginile lor de socializare că le îngheață mâinile pe pixuri. Alții au povestit că au fost cazați la 10 km de centrul orașului și că transportul a fost gratuit doar în ziua probelor.

Dincolo de toată această poveste, autoritățile găsesc timp să se laude cu modul în care au fost organizate olimpiadele școlare. ”Am scris o poveste fără pereche”, au afirmat reprezentanții ISJ.

„Primăria Craiova nu a fost întrebată unde pot fi cazați elevii de la olimpiade, organizarea aparținând în totalitate Inspectoratului Județean Școlar Dolj. Ne-am fi opus ca ei să fie cazați acolo, dat fiind că liceul intră în reabilitare, în totalitate, în luna mai, așa cum s-a întâmplat cu alte 30 de școli și licee, anul trecut”, a scris Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Și ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a reacționat la cele întâmplate: ”nu cred că decizia managerială a fost cea mai bună, acest lucru va fi analizat și măsurile vor fi în consecință”. Declarația a fost făcută pentru AlephNews.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Câți bani sunt dispuși să dea românii pe cazare pentru minivacanţa de Paşte. Destinațiile preferate de turiști
Câți bani sunt dispuși să dea românii pe cazare pentru minivacanţa de Paşte. Destinațiile preferate de turiști
Peste 67 la sută dintre români spun că ar plăti între 150-300 de lei pe camera dublă pe noapte pentru minivacanţa de Paşte, în timp ce 15,5% au optat pentru 300-500 de lei, chiar dacă...
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
#elevi, #olimpiada, #cazare, #concursuri, #autoritati , #elevi