Cum au scăpat cu viață doi bărbați dintr-un accident de elicopter. Aparatul a fost distrus complet după prăbușire

Autor: N.G.
Joi, 17 Martie 2022, ora 04:25
4565 citiri
Cum au scăpat cu viață doi bărbați dintr-un accident de elicopter. Aparatul a fost distrus complet după prăbușire
Starea aparatului de zbor după prăbușire. Foto: aias.gov.ro

Două persoane au scăpat fără nicio vătămare după ce s-au prăbușit cu un elicopter utilitar pe un teren agricol, în condițiile în care aparatul de zbor a fost distrus complet. Accidentul a avut loc în 23 mai 2018, lângă Turda. Recent, Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AIAS) a publicat raportul final cu privire la accident.

Elicopterul avea la bord pilotul și un pasager și realiza un zbor pentru tratarea chimică a unui teren agricol aflat în sudul orașului Turda.

După decolare, pilotul a executat un survol al terenului, pentru recunoașterea solelor ce urmau a fi tratate aviochimic. La a doua intrare, după aproximativ 15 – 20 de secunde de zbor rectiliniu, la o înălțime de 5 metri cu o viteză de 80 km/h, cu ambele motoare funcționând în parametri normali, conform declarației pilotului, elicopterul a început să vibreze puternic, manifestându-se prin mișcări greu controlabile în ruliu și tangaj, fenomen apreciat de către pilot ca „rezonanță”.

Acesta a încercat să efectueze o aterizare de urgență, dar contactul cu solul a fost unul dur. Elicopterul s-a răsturnat pe partea dreaptă, deplasându-se pe sol cca. 20 m până la oprirea completă. Deplasarea pe sol s-a efectuat cu motoarele funcționând până în momentul opririi acestuia. În urma impactului elicopterul a fost distrus în totalitate. Pilotul și pasagerul nu au suferit vătămări corporale, părăsind epava prin forțe proprii.

Aeronava implicată în accident este un elicopter utilitar ușor, de tipul Kamov KA-26, cu două rotoare principale, coaxiale și fără elice anticuplu. Este o aeronavă istorică, fiind produsă în Rusia între 1969 și 1985.

Pilotul a simțit vibrații puternice

Pilotul a declarat echipei de investigatori că elicopterul a început să vibreze puternic, manifestându-se prin mișcări greu controlabile în ruliu și tangaj, fenomen apreciat de acesta ca „rezonanță”. Conform aceleiași declarații, motoarele elicopterului nu au prezentat anomalii în operare, funcționând la parametri normali până la oprirea completă a aparatului. S-a hotărât efectuarea unei inspecții tehnice detaliate a reductorului elicopterului, dar nu au fost determinate cauze care ar fi putut duce la o funcționare anormală a acestei piese.

Foto: aias.gov.ro

”În conformitate cu declarația pilotului, după aproximativ 15-20 de secunde de zbor rectiliniu, la o înălțime de 5 m cu o viteză de 80 Km/h, cu ambele motoare funcționând în parametri normali, elicopterul a început să vibreze puternic, manifestându-se prin mișcări greu controlabile în ruliu și tangaj, fenomen apreciat de către pilot ca „rezonanță”, se precizează în raportul AIAS.

Potrivit documentului, rezonanța este tendința unui sistem de a oscila cu o amplitudine mai mare la unele frecvențe decât la altele. Frecvențele la care amplitudinea este maximă se numesc frecvențe rezonante sau frecvențe de rezonanță. La aceste frecvențe chiar și forțe mici pot produce oscilații cu o amplitudine mare, deoarece sistemul acumulează energie cinetică, numită aici energie oscilantă. Rezonanța are loc atunci când un sistem poate stoca și transfera ușor energie între două sau mai multe stări. Rezonanța mecanică este tendința unui sistem mecanic de a acumula mai multă energie când frecvența oscilațiilor este egală cu rezonanța naturală a sistemului decât la orice altă frecvență. Poate cauza vibrații violente sau chiar distrugere completă în cazul unor structuri, incluzând avioane și elicoptere.

Conform declarației pilotului, după aproximativ 15–20 de secunde de zbor rectiliniu, la o înălțime de 5 metri cu o viteză de 88 km/h, cu ambele motoare funcționând în parametri normali, elicopterul a început să vibreze puternic, manifestându-se prin mișcări greu controlabile în ruliu și tangaj.

Cumul de factori

În opinia comisiei, un posibil scenariu care ar explica apariția acestei vibrații la nivelul rotorului portant constă într-un cumul de factori: masa elicopterului era aproape de maxim (rezervor combustibil plin, rezervor substanțe aviochimice plin, două persoane la bord); evoluția din virajul de axare, posibil executată cu comenzi ample, care au generat o creștere a turației la nivelul rotorului portant; posibila funcționare defectuoasă a unui amortizor hidraulic al uneia dintre șarnierele verticale.

Foto: aias.gov.ro

”Această evoluție a elicopterului l-a determinat pe pilot să execute o aterizare de urgență. Având în vedere faptul că terenul avea o pantă de aproximativ 20º, crescătoare de la dreapta la stânga față de sensul de deplasare al elicopterului, pilotul a încercat să aterizeze în contrapantă printr-un viraj de 90º spre stânga. Ultima valoare a vitezei elicopterului, înregistrată pe GPS-ul portabil, înainte de luarea contactului este de 6 km/h. Pilotul a efectuat aterizarea de urgență, dar din cauza dificultăților în a controla elicopterul, contactul cu solul a fost unul dur cu jamba stângă posterioară, ceea ce a dus la ruperea jambei și la o înclinare pronunțată spre stânga a elicopterului.

Această înclinare a elicopterului a făcut ca palele elicelor să ia contact cu solul, moment în care elicopterul s-a răsturnat pe partea dreaptă, deplasându-se pe sol cca. 20 m până la oprirea completă. Deplasarea pe sol a elicopterului, răsturnat pe partea dreaptă, s-a efectuat cu motoarele funcționând până în momentul opririi complete a acestuia, ceea ce a dus la ruperea completă a palelor elicilor și la afundarea cca 40 cm în pământ a reductorului”, se mai susține în raport.

Cauza producerii accidentului a fost stabilită ca fiind contactul dur cu solul în timpul efectuării aterizării de urgență, pe fondul dificultăților avute în controlul elicopterului în zbor, manevrei de frânare accentuată înainte de contactul cu solul și terenului în pantă, acoperit cu o cultură de grâu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un călător a murit după ce a căzut pe calea de rulare în stația de metrou Obor. Se ia în calcul o tentativă de sinucidere
Un călător a murit după ce a căzut pe calea de rulare în stația de metrou Obor. Se ia în calcul o tentativă de sinucidere
A fost panică, joi seară, 18 aprilie, în staţia de metrou Obor. Oamenii care așteptau să vină trenul au văzut cum un călător a căzut pe şine. UPDATE: 22:10: Potrivit Antena 3,...
Fără abateri profesionale în cazul morților de la Spitalul Sf. Pantelimon, relevă raportul comisiei interne. Posibilă depășire gravă de competență a unei asistente
Fără abateri profesionale în cazul morților de la Spitalul Sf. Pantelimon, relevă raportul comisiei interne. Posibilă depășire gravă de competență a unei asistente
Nu a existat "nicio abatere profesională" care să fi determinat decesul a 20 de pacienţi, în perioada 4-7 aprilie, reiese din raportul comisiei interne de analiză a Spitalului Clinic de...
#elicopter, #prabusire, #accident, #raport, #cauze, #aias , #Accident aviatic