Bogdan Aurescu, înainte de reuniunea miniștrilor de Externe din UE: ”Trebuie să eliminăm orice dependență de Rusia” VIDEO

Marti, 30 August 2022, ora 23:43
1843 citiri
Bogdan Aurescu, înainte de reuniunea miniștrilor de Externe din UE: ”Trebuie să eliminăm orice dependență de Rusia” VIDEO
Ministrul de Externe FOTO / captură video Facebook MAE

Bogdan Aurescu participă, marţi şi miercuri, la reuniunea informală a miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale Uniunii Europene (în format Gymnich), care are loc la Praga, în cadrul Preşedinţiei cehe a Consiliului Uniunii Europene, context în care a vorbit despre eliminarea dependenţei UE de Federaţia Rusă.

"Este important să susţinem Ucraina (...), am susţinut mare parte din tranzitul cerealelor din Ucraina prin România. Până la data de 17 august, peste 3,4 milioane de tone de cereale din Ucraina au trecut prin România, aproape jumătate din exporturile totale de cereale ucrainene", a arătat şeful diplomaţiei române, înainte de începerea reuniunii.

De asemenea, Aurescu a vorbit despre susţinerea militară pe care UE o acordă ţării vecine, dar şi despre nevoia de a pune presiune pe Rusia.

"Susţinem suspendarea completă a Acordului referitor la facilitarea vizelor şi suntem deschişi să luăm decizii, în viitor, pentru a restricţiona circulaţia cetăţenilor ruşi în Uniunea Europeană, accentul fiind pus pe vizele turistice. Desigur, avem nevoie de o bază legală solidă în acest sens şi trebuie să fim foarte atenţi să nu blocăm posibilitatea de a expune noua generaţie din Rusia la valorile europene, pe de o parte. Pe de altă parte, este important să nu interzicem vizele umanitare, cele pe motive medicale sau cele acordate opozanţilor regimului sau care sunt ameninţaţi de regimul din Rusia", a adăugat ministrul român.

El a explicat, în context că, România, nefiind membru al Spaţiului Schengen, emite separat vize pentru cetăţenii ruşi iar, de la începutul războiului, au fost emise aproximativ 800, dintre care doar 130 erau vize turistice.

Aurescu a vorbit şi de perspectiva relaţiilor UE-Rusia în viitor, adăugând că lucrurile nu se mai pot întoarce la formula "business as usual". "Este devreme să evaluăm care va fi relaţia viitoare UE- Rusia, deoarece depinde de evoluţia de pe teren în Ucraina, dar un lucru e clar - trebuie să eliminăm orice dependenţă de Rusia", a afirmat el.

Eveniment Quarterly Report

Imagini inedite cu Vladimir Putin când făcea primii pași în politică. Vacanța în Finlanda petrecută cu șeful său VIDEO
Imagini inedite cu Vladimir Putin când făcea primii pași în politică. Vacanța în Finlanda petrecută cu șeful său VIDEO
Imagini video inedite cu Vladimir Putin pe când era doar un umil funcționar public la Sankt Petersburg, purtând o tunsoare mai lungă și jucând tenis de masă, într-o vizită în Finlanda la...
Arma pe care au folosit-o ucrainenii pentru a trece de „linia Surovikin“
Arma pe care au folosit-o ucrainenii pentru a trece de „linia Surovikin“
Oficialii ucraineni au declarat că au depășit o linie cheie de apărare a Rusiei în sud-estul țării datorită în mare parte vehiculelor blindate furnizate de SUA. Forțele ucrainene au...
#eliminare, #dependenta, #Rusia, #Bogdan Aurescu, #Bogdan Aurescu ministru Externe , #Rusia
Comentarii