Paradoxul sportului romanesc: Mai multi bani si mai putine medalii

Marti, 26 Iulie 2016, ora 11:35
2470 citiri
Paradoxul sportului romanesc: Mai multi bani si mai putine medalii
Foto: Facebook/ Comitetul Olimpic si Sportiv Roman

Ministrul Tineretului si Sportului, Elisabeta Lipa, a declarat ca in ultimii ani Romania a investit din ce in ce mai multi bani in sport, dar performantele au fost tot mai slabe si, in consecinta, este nevoie de modificari legislative.

Intr-un comunicat de presa publicat luni pe site-ul MTS, Lipa mentioneaza ca statul roman si Comitetul Olimpic si Sportiv Roman (COSR) au alocat anul acest 164 de milioane de lei pentru cea mai redusa delegatie care a reprezentat Romania din 1989 si pana in prezent, 97 de sportivi.

"Desi Romania investeste din ce in ce mai multi bani in sport, performantele sunt tot mai slabe, de la o Olimpiada la alta. Anul acesta, statul roman si COSR au alocat un total de 164 de milioane lei, pentru cea mai redusa delegatie de sportivi care ne-a reprezentat vreodata la Jocurile Olimpice de Vara, din 1989 incoace. Mai mult decat atat, contributia MTS la acest demers de sprijinire a sportului este fara precedent, cu alocare de 108 milioane lei - 80 milioane lei de la bugetul de Stat si alte 28 de milioane de lei din venituri proprii ale ministerului. Este tot mai clar ca avem nevoie de un nou cadru de reglementare si sprijinire a sportului in Romania. Avem pregatit, in acest sens, un set de modificari legislative. Le uram succes sportivilor nostri la Rio de Janeiro, dar si celor care lucreaza la solutiile de care sportul are nevoie in tara, pentru revigorare si performanta", a afirmat Elisabeta Lipa.

Ministerul Tineretului si Sportului a initiat un proiect de act normativ privind modificarea si completarea Legii educatiei fizice si sportului (69/2000). In acest sens, joi, 28 iulie, incepand cu ora 9,30, MTS organizeaza dezbaterea publica Sportul in Romania - Abordare participativa in modificarea si completarea Legii educatiei fizice si sportului.

Conform unei statistici realizate de Ministerul Tineretului si Sportului si publicate luni, la Jocurile Olimpice din 1992 cei 172 de sportivi au obtinut 18 medalii, in 1996 - 168 de sportivi si 20 de medalii, in 2000 - 156 de sportivi si 26 de medalii, in 2004 - 184 de sportivi si 19 medalii, in 2008 - 104 sportivi si 8 medalii. La precedenta editie, delegatia Romaniei a avut 105 sportivi care au obtinut 2 medalii de aur, 5 de argint si 2 de bronz.

Din perspectiva finantarii Federatiilor Sportive, in 2000 acestea au beneficiat de alocari in valoare totala de 31 de milioane lei, din care 19 milioane de la Bugetul de Stat al Ministerului Tineretului si Sportului, 8 milioane Bugetul de stat al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman si 4 milioane venituri proprii MTS.

In 2004, Federatiile Sportive au beneficiat de alocari in valoare totala de 96 de milioane lei, din care 50 milioane de la Bugetul de Stat al MTS, 39 milioane Bugetul de Stat COSR si 1 milion lei venituri proprii MTS si 6 milioane lei venituri proprii COSR.

In 2008, Federatiile Sportive au beneficiat de alocari in valoare totala de 129 de milioane lei, din care 70 milioane de la Bugetul de Stat al MTS, 42 milioane Bugetul de Stat COSR si 6 milioane lei venituri proprii MTS si 11 milioane lei venituri proprii COSR.

In 2012, Federatiile Sportive au beneficiat de alocari in valoare totala de 118 de milioane lei, din care 68 milioane de la Bugetul de Stat al MTS, 21 milioane Bugetul de Stat COSR, 8 milioane lei venituri proprii MTS si 21 milioane lei venituri proprii COSR.

Anul acesta, Federatiile Sportive au beneficiat de cel mai ridicat nivel de finantare de dupa 1989, cu alocari de 164 de milioane de lei, din care 80 de milioane de lei de la Bugetul de Stat al MTS, 28 milioane Bugetul de Stat COSR, 28 milioane lei venituri proprii MTS si 28 milioane lei venituri proprii COSR.

Romania va fi reprezentata la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro (5-21 august) de un lot de 97 de sportivi si 7 rezerve, la 15 discipline, cele mai mari loturi fiind cele de la atletism (23 sportivi) si canotaj (18).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#sport romanesc rezultate olimpiada, #finantare sport romanesc, #degelatie Romania Jocurile Olimpice , #ministrul Tineretului si Sportului