Despre Elisabeta a II-a

Regina Elisabeta a II-a este monarhul Marii Britanii si Irlandei de Nord din 1952 si pana in prezent.    

Nascuta pe 21 aprilie 1926, la Londra, Elisabeta este maritata din 1947 cu Printul Philip al Greciei si Danemarcei, devenit intre timp Duce de Edinburgh si alaturi de care a sarbatorit nunta de diamant in 2007.

Elisabeta a II-a si printul consort au impreuna patru copii. Primul nascut, Printul Charles, este si primul in ordinea succesiunii la tron, urmat fiind de cei doi fii ai sai William si Harry.

Elisabeta a II-a i-a succedat la tronul Marii Britanii, tatalui sau, George al VI-lea, dupa moartea acestuia in 1952, la varsta de 26 de ani.

Regina este recunoscuta drept conducator suprem si in alte state independente si teritoriile acestora:  Australia, Canada, Noua Zeelanda, Jamaica, Barbados, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfanta Lucia, Sfantul Vincent si Grenadine, Antigua si Barbuda, Belize si Sfantul Kitts si Nevis, unde este reprezentata de un guvernator general.

Copilaria

Elisabeta Alexandra Maria s-a nascut in 1926 si a fost botezata dupa mama sa. Prenumele sau contine si numele strabunicii paterne, regina Alexandra si respectiv al bunicii, regina Maria.  Familia o alinta spunandu-i "Lilibet".

A avut o relatie speciala cu bunicul sau, regele George al V-lea, pe care l-a ajutat sa se recupereze dupa boala din 1929.

Elisabeta avea 13 ani, cand a inceput Al doilea Razboi Mondial. Impreuna cu sora ei mai mica, printesa Margareta, au fost evacuate la Castelul Windsor in Berkshire.

Initial fetele trebuiau sa sa fie evacuate in Canada, la Castelul Hatley. Dar mama lor s-a opus spunand: "Copiii nu vor pleca fara mine. Eu nu-l voi parasi pe rege. Iar regele nu va pleca niciodata."

Tot la 13 ani l-a cunoscut pe viitorul sau sot, printul Philip, de care s-a indragostit si a inceput sa-i scrie cat timp acesta era in Marina Regala.

In 1945, printesa Elisabeta si-a convins tatal ca ar trebui sa i se permita sa contribuie la efortul de razboi. S-a inrolat in "Women's Auxiliary Territorial Service" fiind cunoscuta ca nr 230873 si a fost instruita ca mecanic de locomotiva.

Casatoria

Printul Philip de Grecia si-a intalnit prima data verisoara, printesa Elisabeta, in 1939, el avand 18 ani, ea 13. Nunta, oficiata in 20 noiembrie 1947, a avut note de poveste pentru britanicii traumatizati inca de razboi. Cuplul s-a instalat apoi in Malta unde Philip, locotenent in Marina, incepe o cariera promitatoare.

In 1952, odata cu moartea prematura a regelui George al VI-lea, la 25 de ani, Elisabeta urca pe tron. Philip devine print consort, duce de Edinburgh, si intra definitiv in umbra sotiei sale. A renuntat la ambitiile sale profesionale pana la numele sau, Mountbatten, considerat prea german de premierul de atunci, Winston Churchill.

De-a lungul deceniilor, ducele de Edinburgh si-a gasit locul in aceasta uniune asimetrica: protector al unor asociatii umanitare, tata de familie, sustinator si aliat al suveranei.

Obligatiile fiecaruia dintre ei ii obliga sa duca vieti adesea separate, aproape paralele.

Zvonuri care nu au fost dovedite niciodata i-au atribuit ducelui de Edinburgh numeroase aventuri galante, in special in anii '50. Cuplul s-a apropiat din nou dupa nasterea celor patru copii ai lor - Charles, Anne, Andrew, Edward - pe care i-au educat sever.

Cum a devenit regina

O lege veche de sute de ani prevede ca pe tronul britanic nu poate urca decat un barbat. Insa o serie de circumstante si o exceptie de la lege au facut ca Elisabeta a II-a sa devina regina.

Este primul nascut al Printului Albert, Duce de York (viitorul rege George VI) si al Ducesei de York. In momentul nasterii sale, era a treia in linia de succesiune la tronul britanic, in spatele unchiul ei, Printul de Wales (mai tarziu, regele Eduard al VIII-lea), si tatal ei.

Primul a abdicat in 1936 si tatal ei a devenit rege, iar ea a devenit mostenitoare a tronului, Her Royal Highness The Princess Elizabeth.

In 1951, sanatatea regelui George al VI-lea era din ce in ce mai precara asa ca printesa Elisabeta i-a preluat multe din atributiile regale.  

La inceputul lui 1952, Elisabeta si sotul sau, Philip, au plecat in turneu oficial prin Australia si Noua Zeelanda. In februarie 1952, regele George al VI-lea a murit. Mostenitoarea tronului s-a intors repede acasa unde a fost proclamata regina.

In martie 1953, a murit bunica Elisabetei, regina Maria. Insa acest eveniment neplacut nu a impiedicat ceremonia de incoronare a noii regine pe 2 iunie 1953, la Westminster Abbey.

La cererea noii regine, ceremonia a fost televizata si peste 20 de milioane de oameni au uumarit-o in direct.

Copiii si divorturile lor

Regina Elisabeta a II-a are patru copii. Primul, printul Charles, s-a nascut pe 14 noiembrie 1948.

Al doilea copil al cuplului s-a nascut in august 1950, printesa Anne.

Odata cu nasterea printului Andrew, in februarie 1960, Elisabeta a II-a a devenit prima regina britanica ce a nascut in timp ce era monarh de la regina Victoria in 1857.

Cel mai tanar fiu al cuplului regal, printul Edward, s-a nascut in martie 1964.

Casa Regala britanica se cheama Windsor, dar toti copiii cuplului Elisabeta-Philip poarta numele de Mountbatten-Windsor.

Desi cuplul regal are peste 60 de ani de casatorie, copiii lor nu au fost la fel de fericiti in dragoste.

Regina Elisabeta a II-a continua sa fie extrem de admirata si de respectata, desi incepand cu anii 80, scandalurile in care au fost implicati copiii si consortii lor au afectat in mod serios imaginea familiei regale.

Printul Charles casatorit in 1981 cu printesa Diana, spuranumita a Inimilor, si cu care a avut si doi copii (William si Harry), a divortat in 1996.

Popularitatea reginei si a casei regale britanice a fost afectata serios dupa moartea printesei Diana, in 1997, la Paris. In 2005, casatoria fiului ei, Charles, cu o femeie mai in varsta si scandalurile in care au fost implicati nepotii sai au adus, la randul lor, un prejudiciu de imagine casei de Buckingham.

A doua nascuta a cuplului regal, printesa Anne, s-a maritat in 1973 cu Mark Philips si a divortat de acesta in 1992, pentru a se recasatoriin acelasi an cu alt barbat, Timothy Laurence.

Printul Andrew s-a insurat in 1986 cu Sarah Ferguson, cu care are doua fete (Beatrice si Eugenie), dar a divortat in 1996.

Mezinul, printul Edward, este singurul inca insurat cu prima nevasta, Sophie Rhys-Jones, cu care are doi copii: Louise si Severn.

„Pensionarea”

In noiembrie 2006, regina Elisabeta a II-a opteaza pentru semipensionare: ea ii va transfera printului Charles 50% dintre atributiile publice pe care le are.

Este vorba despre un pas pe care Elisabeta il face catre "retragere".

Regina sufera de sciatica si acuza tot mai des dureri de spate.

Ceremoniile cele mai solemne si mai rafinate nu i le lasa, insa, lui Charles. Ea va fi cea care va organiza la Windsor serbarile regale in care vor fi acordate cele mai inalte titluri din regat.

Din 1937, de cand traieste la Buckingham (atunci cind tatal ei a devenit rege sub numele de George al VI-lea), reginei nu i-a placut niciodata aceasta resedinta fastuoasa din inima Londrei, pentru ca ii da senzatia ca "locuieste deasupra unui magazin".

Marea ei dragoste este Windsor, iar in 1992, cind castelul a fost devastat de flacarile unui incendiu, regina a suferit o adevarata trauma.

Nunta de diamant

In noiembrie 2007, regina Elisabeta a II-a si printul consort Philip si-au reinnoit juramintele facute in urma cu 60 de ani. Regina Elisabeta a II-a este primul monarh britanic, care isi sarbatoreste nunta de diamant, in timp ce se afla pe tronul Marii Britanii.

Peste doua mii de invitati au luat parte la ceremonia ce a avut loc la catedrala Westminster. Printre invitati au fost printul Charles, sotia sa, Camilla, membri ai familiei regale si prieteni. Peste 500 de membri ai personalului care serveste casa regala si cupluri care si-au sarbatorit nunta de diamant in aceeasi zi cu regina s-au alaturat ceremoniei de la catedrala Westminster.

Principesa Margareta a Romaniei si Principele Radu au reprezentat Familia Regala a Romaniei.

Printul William, nepotul reginei si al doilea in ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii, a citit un pasaj din Biblie in onoarea bunicilor lui.

In Piata Parlamentului din Londra a fost dezvelita o placa jubiliara, iar la Castelul Windsor a fost deschisa o expozitie cu obiecte din suita mariajelor celor cinci monarhi care au ocupat tronul Marii Britanii in ultimii 150 de ani.

Fapte inedite

In 1992, Elisabeta, cea mai bogata femeie din Anglia, a fost de acord ca, pentru prima data, sa plateasca impozitul pe venit.

In aproape sase decenii de cand se afla pe tronul Marii Britanii, regina Elisabeta a II-a a facut mai mult de 120 de vizite oficiale in strainatate, fara sa detina pasaport. Motivul este cat se poate de simplu, pasapoartele britanice sunt emise in numele reginei, iar suverana nu poate emite un astfel de document pentru propria sa persoana.

In septembrie 2008, Regina Elisabeta a II-a a a primit, din greseala, la Palatul Windsor, resedinta sa de la periferia Londrei, un transport-surpriza de peste 1.000 de litri de bere. Un simplu telefon a rezolvat problema “cadoului” lichid: transportul era de fapt pentru “Windsor Castle pub”, un local situat la o distanta de opt kilometri de resedinta regala.

Un album foto care contine poze inedite cu regina Elisabeta a II-a a aparut in noiembrie 2008.  Una dintre fotografiile aflate in album, facuta in anii ’70, o infatiseaza pe regina imbracata dupa cerintele acelor ani, in pantaloni evazati si bluza inflorata, de inspiratie orientala. Pe cap poarta, ca intotdeauna, o palarie, iar in mana isi tine, lenes, ochelarii de soare. Instantaneul a fost surpins intr-una dintre vacantele monarhului. De altfel, in fundal, poate fi zarit iahtul regal Britannia, scos din serviciu in ’97.

Regina high-tech

In octombrie 2008, primul monarh cu pagina de internet proprie, regina Elisabeta, a postat un material video pe site-ul Youtube, in timpul unei vizite la sediul britanic al companiei Google.

Google a creat o sigla speciala pentru primirea reginei, o reprezentare din profil a acesteia inlocuind al doilea "G" din sigla companiei. Mai mult, deasupra literei "E", cei de la Google au desenat o coroana.

Regina si sotul ei, printul Philip, au luat parte la o demonstratie tehnologica a companiei si au participat la premierea unui grup de copii. Cuplul regal a intalnit si mai multi utilizatori ai site-ului Youtube, cumparat de Google.

Regina este la randu-i utilizator al Youtube, dupa ce a lansat Royal Channel, unde pot fi accesate 54 de materiale video, printre care si mesajul detinatoarei tronului britanic cu ocazia Craciunului din 1957.

Link-uri utile:

 Elisabeta a II-a
Elisabeta a II-a

Data nasterii: 21 aprilie 1926

Cariera:  - regina Marii Britanii

Evenimente importante:  - in 2007 si-a serbat 60 de ani de casatorie

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Elisabeta a II-a, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.