Ce avere are regina Angliei: E mai putin bogata decat ai crede

Joi, 21 Aprilie 2016, ora 15:15
11967 citiri
Ce avere are regina Angliei: E mai putin bogata decat ai crede

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care joi implineste 90 de ani, e mai putin bogata decat cred multi. Totusi, are o avere personala estimata de Sunday Times la 340 de milioane de lire sterline.

Record istoric pentru regina Angliei. Cat de bogata este de fapt monarhia britanica

Spre deosebire de un muritor de rand, isi va petrece ziua de nastere la castel, la Windsor, cel mai vast si mai vechi castel ocupat din lume, conform CNN. Windsorul e numai una dintre cele noua resedinte pe care le are la dispozitie monarhul. Castelele sunt, la randul lor, expozitii de arta, gazduind unele dintre cele mai rare bijuterii din lume.

Averea personala a reginei e insa mica, noteaza sursa, de numai 340 de milioane de lire sterline (dica 490 de milioane de dolari), o "nimica toata" fata de cea a celor mai bogati pamanteni. Liliane Bettencourt, de exemplu, cea care detine 33% din compania L'Oreal, e cea mai bogata femeie din lume si are 40 de miliarde de dolari, conform Forbes.

Cel mai bogat britanic, de exemplu, este Gerald Grosvenor, ducele de Westminister, care are o avere estimata la 12,9 miliarde de dolari. Regina Elisabeta nici nu se mai afla in top 300 al celor mai bogati britanici, clasamentul de anul trecut.

Regina are trei surse de venit. Una este cea numita Sovereign Grant, sistemul financiar care subventioneaza monarhia britanica. In valoare de 37,9 milioane de lire sterline, aceasta sursa de venit acopera costurile de calatorie ale reginei, costurile legate de securitate, intretineea palatelor si personalul.

Anul trecut, din acest fond regina a cheltuit 35,7 milioane de lire sterline, surplusul fiind depus intr-un alt cont.

Banii din acest fond reprezinta 15% din profitul generat de palatele regale, ferme si nu numai. Guvernul britanic manageriaza acest fond, dandu-i reginei partea sa.

Chiar daca regina este titularul acestui cont, banii nu ii apartin ei personal. Asta pentru ca regina, personal, nu are control asupra felului in care fondul este manageriat.

O alta sursa de venit este cea numita The Privy Purse. Daca regina ar avea un job "normal", acesta ar fi salariul sau de baza, arata CNN. Acesta este format din venituri private obtinute din ducatul Lancaster. Acest fond insumeaza bani provenind din activitati comerciale, agricultura si nu numai.

Anul trecut, acest fond insuma 16 milioane de lire sterline (22,6 milioane de dolari), suma fiind cea mai mare de pana acum.

In ceea ce priveste averea personala a reginei, aceasta insumeaza 340 de milioane de lire sterline. Regina a mostenit Castelul Balmoral din Scotia, dar si un fond de la tatal sau. Are si o colectie de timbre valoroase si numeroase opere de arta.

Daca pana in 1992 regina nu platea vreo taxa, din anul urmator venitul sau personal a devenit taxabil, la fel ca in cazul oricarui alt cetatean al regatului. Plateste, de asemeni, taxa pentru Privy Purse, nu insa si pentru Sovereign Grant.

Citeste si:
Grindeanu, despre numirea Laurei Vicol la șefia comisiei juridice din Camera Deputaților: "Avocat era şi domnul Stelian Ion când apăra pe diverşi"
Grindeanu, despre numirea Laurei Vicol la șefia comisiei juridice din Camera Deputaților: "Avocat era şi domnul Stelian Ion când apăra pe diverşi"
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, duminică, la Prima TV, că Laura Vicol trebuie să demonstreze că face faţă funcţiei de preşedinte al Comisiei juridice din Camera...
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...