Incoronarea reginei Elisabeta a II-a, acum 61 de ani

Luni, 02 Iunie 2014, ora 20:20
11472 citiri
Incoronarea reginei Elisabeta a II-a, acum 61 de ani
Foto: Stiri TVR

La 2 iunie 1953, avea loc in Westminster Abbey incoronarea tinerei regine a Marii Britanii, Elisabeta a II-a, atunci in varsta de 27 de ani.

Fiica a regelui George al VI-lea, tanara printesa a cunoscut anii grei ai razboiulul, cand floarea armatei murea in lupte, populatia civila era bombardata de inamic, Londra era atacata din aer si nimeni nu stia ce-i va aduce ziua de maine, arata Infoniac.

Politicienii vremii au propus atunci ca unii membri ai Casei Regale sa fie pusi la adapost, ea si sora ei urmand a fi evacuate in Canada. Solutia s-a izbit insa de refuzul ferm al mamei printeselor.

A ramas antologic raspunsul cu adevarat regal al acesteia: "Copiii mei nu vor pleca nicaieri fara mine, eu nu voi pleca nicaieri fara rege, iar regele nu-si va parasi niciodata tara".

La varsta de 19 ani, in 1945, si-a convins tatal ca ar trebui sa i se permita o contributie directa la refacerea tarii, atat de indurerata, si s-a inrolat in "Women's Auxiliary Territorial Service", unde a fost inscrisa la numarul 230873, ca membru al organizatiei, cu grad de sublocotenent.

Acolo, printesa s-a calificat ca mecanic de locomotiva, unde a depus activitate efectiva. Era in perioada cand inca mai circulau locomotive cu aburi, iar locomotivele electrice erau departe de a fi generalizate.

Dar viata mergea inainte. La 20 noiembrie 1947, printesa Elisabeta s-a casatorit cu printul Filip al Greciei si Danemarcei, care, pentru a celebra casatoria sa, a hotarat sa renunte la religia ortodoxa, adoptand anglicanismul.

A fost prima nunta princiara desfasurata cu fast dupa incheierea razboiului, iar la eveniment, printre numerosii invitati, a participat regele Mihai I al Romaniei, var al principesei.

Merita sa rememoram in cateva cuvinte acest moment. Regele nu putea parasi tara fara incuviintarea guvernului. L-a chemat pe prim-ministrul Petru Groza si, pentru a nu se expune la un posibil refuz, a pus problema sub forma de sfat: este bine sau nu este bine sa dea curs invitatiei?

Trebuie sa tinem seama de faptul ca in tara era instalat un guvern comunist, al carui accept regele se indoia ca-l va obtine. Dar, spre surprinderea sa, Petru Groza s-a aratat mai mult decat favorabil, probabil - apreciaza astazi regele Mihai - sperand ca poate nu va mai reveni in tara.

Dar regele a revenit dupa nunta verisoarei sale, ceea ce l-a pus pe Petru Groza in deloc onorabila situatie de a organiza in scurt timp o lovitura de stat, cu abdicarea fortata a regelui.

Revenind insa la viata principesei Elisabeta, aceasta a facut dupa nunta mai multe calatorii pentru a cunoaste lumea. Aflandu-se intr-una din aceste deplasari, i-a sosit vestea mortii tatalui ei, George al VI-lea. Acolo a aflat ca urmeaza sa fie regina si s-a intors imediat la Londra.

Incoronarea oficiala a avut loc, asa cum spuneam, la 2 iunie 1953, iar la ceremonie au participat reprezentanti ai nobilimii britanice, ai multor case regale din intreaga lume, cei ai Commonwealth-ului.

In ciuda ploii torentiale, ceremonia s-a desfasurat riguros conform protocolului, fara nicio abatere de la regulile regale. Sa fi fost ploaia un semn de domnie indelungata, cum pretindeau diversi prezicatori?

Posturile de radio din intreaga lume au difuzat evenimentul, iar la cererea tinerei regine acesta s-a transmis pentru prima oara in lume si la televiziune.

In 2015, regina Elisabeta a II-a ar putea deveni monarhul britanic cu cea mai lunga domnie din intreaga istorie a tarii, surclasand-o chiar si pe regina Victoria.

Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Regina Elisabeta II Marea Britanie, #incoronare regina Elisabeta, #Casa regala britanica , #regina Marea Britanie