Ziare.com
Elizabeth Taylor

Despre Elizabeth Taylor

Elizabeth Rosemond Taylor s-a născut pe 27 februarie 1932, în Hampstead, un cartier bogat din Londra, primind automat cetăţenia britanică, deşi ambii ei părinţi erau americani originari din Kansas City.

Este cunoscută pentru frumuseţea ei deosebită şi ochii de culoare violet, viaţa ei sentimentală tumultuoasă, dar şi rolurile dramatice pe care le-a interpretat, fiind considerată una dintre marile legende ale epocii de aur hollywoodiene.

Elizabeth Taylor a murit la 23 martie 2011, la vârsta de 79 de ani, la spitalul Cedars-Sinai din Los Angeles unde fusese internată de şase săptămâni, din cauza unei insuficienţe cardiace. "Era înconjurată de copiii săi - Michael Wilding, Christopher Wilding, Liza Todd şi Maria Burton", a declarat purtătorul de cuvânt al actriţei, Sally Morrison.

Debutul si cariera

In urma unei preselectii organizate de Unviersal Studios, Elizabeth Taylor a reusit ca la doar noua ani sa semneze un contract si sa isi faca debutul pe marile ecrane in 1942, cu un rol in "There's One Born Every Minute". A semnat in acelasi an cu MGM si s-a bucurat de succes ca actrita-copil.

In 1944, la 12 ani, Elizabeth Taylor a obţinut primul ei mare rol în filmul "National Velvet", în care a jucat alături de Mickey Rooney, cel mai renumit copil-vedetă de la Hollywood din acea vreme.

De atunci, rolurile nu au încetat să vină. S-a reîntâlnit cu mascota studiourilor MGM, căţeluşa Lassie, în "Courage of Lassie" (1946), în care a jucat rolul principal şi a devenit una dintre "Cele patru fiice ale doctorului March", în care a dovedit mult umor în rolul tinerei Amy. Au urmat colaborări cu adevăraţi monştri sacri de la Hollywood, precum Mary Astor, Wallace Beery şi Greer Garson, a lucrat alături de Jack Conway şi Richard Thorpe, cel mai adesea în comedii de familie. Cu toate acestea, actriţa adolescentă se maturiza într-un ritm accelerat şi a trecut foarte repede la roluri de femei mature.

Comedia "Father of the Bride" (1950) de Vincente Minnelli şi continuarea ei, "A Place in the Sun" (1951) şi "Giant" (1956) - ambele regizate de George Stevens - în care a jucat alături de Montgomery Cliff, James Dean şi Rock Hudson, i-au deschis, începând din anul 1956, porţile către nemurire.

Considerată o stea a Hollywood-ului în anii 1950 şi 1960, Elizabeth Taylor a primit două premii Oscar pentru rolurile din filmele "Butterfield 8" (1960) şi "Cui îi e frică de Virginia Woolf?" (1966). Printre alte mari succese ale ei se află perfomanţele actoriceşti din lungmetrajele "Cat on a Hot Tin Roof" (1958), "Suddenly, Last Summer" (1959), "Cleopatra" (1963) şi "The Taming of the Shrew".

Prezenţa ei pe marile ecrane a devenit tot mai rară începând din anii 1970 din cauza sănătăţii precare şi a insuccesului filmelor sale de la sfârşitul anilor '60 .

Viata personala

 Viaţa lui Elizabeth Taylor a fost marcată nu doar de celebritatea pe care i-au adus-o rolurile, ci şi de scandalurile din presa tabloidă sau pentru seria de casatorii furtunoase.

La 18 ani Elizabeth s-a casatorit cu Nicky Hilton, din familia care detine celebrul lant de hoteluri, in mai 1950. Hilton avea sa fie doar primul din cei sapte soti ai actritei, iar mariajul a durat mai putin de noua luni.

Taylor s-a casatorit pentru a doua oara in februarie 1952, cu Michael Wilding, un actor britanic, cu 20 de ani mai in varsta, cu care a avut doi copii. A continuat sa lucreze pentru MGM, dar abia cu filmul "Giant" din 1956 cariera ei s-a relansat.

Actrita a divortat pentru a doua oara in ianuarie 1957. Trei zile mai tarziu se casatoreste cu Mike Todd, un producator de film din Acapulco. Todd era cu 24 de ani mai in varsta, dar se pare ca a fost cea mai fericita dintre casatoriile actritei.

In 1957, cu doar patru zile inainte de ceremonia premiilor Oscar, sotul ei a murit intr-un accident de avion. La putin timp dupa aceea se casatoreste cu Eddie Fisher, unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Todd, in mai 1959.

Dupa divortul de Eddie Fisher, Taylor s-a casatorit in 1964 cu Richard Burton, alaturi de care avea sa joace in mai multe filme, cuplul fiind mereu haituit de presa de scandal.

In iunie 1974, dupa un mariaj de zece ani, au divortat, pentru a se recasatori 16 luni mai tarziu. Au divortat pentru a doua oara zece luni mai tarziu. In decembrie 1976 Liz s-a casatorit cu sotul numarul sase, senatorul de Virginia John Warner; de care a divortat in 1982.

Se casatoreste din nou in 1991, de aceasta data cu Larry Fortensky, cu 20 de ani mai tanar decat ea. Cei doi au divortat in 1996.

Elizabeth Taylor
Elizabeth Taylor

Data nasterii:  27 februarie 1932

Decedat:  23 martie 2011

Cariera:  actrita

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Elizabeth Taylor, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor