Elon Musk, "ajutat" de angajații săi de la X să înțeleagă ce este NATO. Mesajul patronului, dublat de o explicație permanentă

Luni, 04 Martie 2024, ora 15:23
3808 citiri
Elon Musk, "ajutat" de angajații săi de la X să înțeleagă ce este NATO. Mesajul patronului, dublat de o explicație permanentă
Mesajul lui Musk căruia angajații de la X i-au adăugat elemente importante de context FOTO X/ Elon Musk

Miliardarul Elon Musk a stârnit un val proaspăt de controverse după ce s-a întrebat, într-un mesaj postat pe rețeaua X (fosta Twitter), care ar mai fi rostul existenței Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

Musk a răspuns în seara zilei de sâmbătă, 2 martie, unui mesaj postat pe X de către David Sacks, unul dintre componenții a ceea ce a ajuns cunoscut în lume în ultima decadă drept "PayPal mafia". Membrii grupului restrâns au un impact major asupra Silicon Valley prin înființarea și dezvoltarea unor companii importante. "PayPal mafia" îi mai include pe Elon Musk, Peter Thiel, Reid Hoffman și pe fondatorii YouTube și Yelp.

Sacks, un apropiat al Partidului Republican în Statele Unite, că NATO n-ar mai avea nici un motiv să existe după ce Uniunea Sovietică s-a destrămat, în 1991.

"Adevărat. M-am întrebat întotdeauna de ce a continuat să existe NATO, chiar dacă nemesisul și motivul său de a exista, Tratatul de la Varșovia, s-a dizolvat", a scris Musk distribuind mesajul amicului Sacks.

Cuvintele lui Musk, acționar principal și deținător al rețelei sociale X (fosta Twitter), au stârnit sute de reacții, ironice sau virulente, venite din partea unor personalități politice sau persoane cu influență în mediul online.

Interesul asupra postării a determinat și un răspuns oficial, conform cu normativele interne, din partea angajaților X. Mesajul lui Musk conține cel puțin o inexactitate faptică.

"Tratatul de la Varșovia a fost o reacție la formarea NATO, nu invers.

NATO este un sistem de securitate colectivă, care nu vizează un singur oponent (n.r. - cu referire la Uniunea Sovietică), fiind activ în Europa, Africa și Asia", se arată în răspunsul oficial al X, care este atașat permanent de mesajul lui Musk pentru a evita răspândirea de informații false.

Tratatul de la Varșovia a fost un tratat de apărare colectivă creat în 1955 de Uniunea Sovietică, la care au aderat alte șapte state sovietice satelit din Europa Centrală și de Est: Albania, Bulgaria, Cehoslovacia, Germania de Est, Ungaria, Polonia și România (Albania s-a retras în 1968).

Tratatul de la Varșovia a fost declarat desființat la 25 februarie 1991, iar președintele Cehoslovac, Vaclav Havel, a formulat oficial încetarea alianței militare la 1 iulie 1991.

Politica lui Gorbaciov de deschidere (Glasnost) și restructurare (Perestroika), împreună cu alte inițiative, a deschis calea revoltelor populare. Zidul Berlinului a căzut în noiembrie 1989, iar guvernele comuniste din Polonia, Ungaria, Cehoslovacia, Germania de Est, România și Bulgaria au început să cadă începând din același an.

Destrămarea Tratatului de la Varșovia a fost urmată la scurt timp de dizolvarea Uniunii Sovietice, în decembrie 1991.

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), numită și Alianța Nord-Atlantică, este o alianță militară interguvernamentală formată în acest moment din 31 de state membre – 29 europene și două nord-americane. Înființată după cel de-al Doilea Război Mondial, organizația a implementat Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington, la 4 aprilie 1949.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Miniștrii de Externe din UE se feresc să promită livrarea de sisteme Patriot către Ucraina. România deține și ea această armă dorită de Kiev
Miniștrii de Externe din UE se feresc să promită livrarea de sisteme Patriot către Ucraina. România deține și ea această armă dorită de Kiev
Miniştrii de Externe din UE, reuniţi la Luxemburg, au declarat luni, 22 aprilie, că analizează de urgenţă cum să ofere mai multe sisteme de apărare aeriană Ucrainei, dar nu au făcut...
Șeful GUR, despre situația dificilă cu care se va confrunta Ucraina din mai: ”Nu va fi un Armaghedon, așa cum spun mulți”
Șeful GUR, despre situația dificilă cu care se va confrunta Ucraina din mai: ”Nu va fi un Armaghedon, așa cum spun mulți”
Ucraina se va confrunta cu o situație "dificilă", dar "nu catastrofală" pe front în viitorul apropiat, începând cu jumătatea lunii mai, a declarat șeful serviciilor de informații militare...
#Elon Musk, #razboi Ucraina, #proprietar twitter , #stiri Elon Musk