SpaceX a devenit a doua cea mai mare companie privată din lume, cu o valoare de peste 100 de miliarde de dolari

Sambata, 09 Octombrie 2021, ora 23:48
3945 citiri
SpaceX a devenit a doua cea mai mare companie privată din lume, cu o valoare de peste 100 de miliarde de dolari
Elon Musk a dus SpaceX în topul mondial al firmelor private. Foto Twitter

SpaceX, compania spaţială a miliardarului Elon Musk, a devenit a doua cea mai valoroasă firmă privată din lume, cu o evaluare de peste 100 de miliarde de dolari, în urma unei vânzări de acţiuni către investitorii existenţi, transmite CNBC

SpaceX a convenit un acord cu investitorii noi şi existenţi pentru vânzarea unor acţiuni în valoare de până la 755 de milioane de dolari de la persoane din interiorul companiei, la preţul de 560 de dolari pe unitate, au declarat persoane apropiate acordului, mărind evaluarea companiei la 100,3 miliarde de dolari.

Compania nu a vândut acţiuni noi de această dată, au spus sursele, oferta fiind o vânzare secundară, de acţiuni existente.

Noul preţ al acţiunilor reprezintă o creştere de 33% de la evaluarea anterioară a SpaceX, de 74 de miliarde de dolari, la un preţ de 419,99 de dolari pe acţiuni, din luna februarie, când compania a atras aproape 1,2 miliarde de dolari.

SpaceX a efectuat în februarie tot o tranzacţie secundară, cu un acord de vânzare a unor acţiuni de până la 750 de milioane de dolari. Noua evaluare face din SpaceX una dintre rarele companii private care sunt de 100 de ori mai valoroase decât companiile ”unicorn”.

Astfel, SpaceX a devenit a doua cea mai valoroasă compania privată din lume, după compania chineză Bytedance şi înaintea firmei Stripe, care oferă servicii financiare prin intermediul tehnologiei, potrivit datelor CB Insights.

CNBC a obţinut informaţiile pe surse, în condiţii de confidenţialitate, pentru că SpaceX nu este o companie tranzacţionată public, iar finanţarea este privată.

SpaceX nu a răspuns unei solicitări de informaţii din partea CNBC. Evaluarea companiei a crescut în ultimii câţiva ani, în timp ce SpaceX a atrs miliarde de dolari pentru a-şi finanţare două proiecte majore consumatoare de bani, Starship şi Starlink.

Starlink este proiectul prin care SpaceX vrea să construiască o reţea de internat interconectată cu mii de sateliţi, cunoscută în industria spaţială drept o constelaţie, pentru a oferi internet de mare viteză utilizatorilor aflaţi oriunde pe planetă.

SpaceX a lansat până în prezent 1.740 de sateliţi, iar reţeaua are peste 100.000 de utilizatori din 14 ţări, care particip la un proiect public beta (de probă) la preţul de 99 de dolari pe lună.

Starship este o rachetă uriaşă, de generaţie viitoare, desvoltată de SpaceX pentru a transporta mărfuri şi pasageri către Lună şi Marte. Compania testează prototipuri la un centru din sudul Texasului şi a efectuat numeroase teste cu zboruri scurte. Următoarea etapă de testare este lansarea rachetei pe orbită, SpaceX aşteptând aprobarea autorităţilor de reglementare pentru următoarea lansare.

Tesla solicită acționarilor să aprobe restabilirea pachetului de compensații pentru Elon Musk. Suma uriașă la care se ridică
Tesla solicită acționarilor să aprobe restabilirea pachetului de compensații pentru Elon Musk. Suma uriașă la care se ridică
Tesla Inc. solicită acționarilor să aprobe restabilirea pachetului de compensații pentru CEO-ul Elon Musk, evaluat la 56 de miliarde de dolari. De asemenea, compania a propus relocarea sediului...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#SpaceX, #Elon Musk, #companie, #valoare, #investitie, #actiuni , #SpaceX