Referendum pentru interzicerea experimentelor pe animale în Elveția: doar 21% au votat în favoarea

Luni, 14 Februarie 2022, ora 07:27
2118 citiri
Referendum pentru interzicerea experimentelor pe animale în Elveția: doar 21% au votat în favoarea
În schimb, au aprobat restricţii mai stricte privind publicitatea pentru tutun FOTO Unsplash

Elveţienii au respins o propunere a activiştilor pentru drepturile animalelor de a face Elveţia prima ţară care interzice experimentele medicale şi ştiinţifice pe animale, dar au aprobat restricţii mai stricte privind publicitatea pentru ţigări, în referendumuri organizate duminică, transmite Reuters.

Doar 21% dintre alegători au fost în favoarea interzicerii experimentelor pe animale, iar 79% împotrivă, la referendumul la nivel naţional desfăşurat sub tradiţia elveţiană a democraţiei directe, potrivit cifrelor guvernamentale.

Susţinătorii au vrut să oprească testele, spunând că acestea nu sunt etice şi sunt inutile, dar s-au lovit de opoziţia puternicului lobby farmaceutic al ţării, care a avertizat asupra prejudiciului economic pe care o astfel de interdicţie l-ar putea provoca.

”Suntem încântaţi de respingerea clară a acestei iniţiative dăunătoare. Arată că populaţia elveţiană recunoaşte rolul central al cercetării pentru sănătatea oamenilor şi pentru prosperitatea în Elveţia”, a declarat Rene Buholzer, CEO al grupului de lobby Interpharma.

Susţinătorii au spus că animalele din laboratoare şi cele folosite pentru a furniza hrană suferă o discriminare gravă.

”De ce nu avem mai multă empatie pentru ele?” a spus co-preşedintele de campanie Renato Werndli.

Într-un alt vot de duminică, alegătorii au aprobat restricţii mai stricte privind publicitatea pentru tutun, cu o proporţie de 57% pentru.

În urma acestor restricţiilor, va fi interzisă publicitatea în ziare, cinematografe, internet, la evenimente şi pe panouri publicitare, susţinătorii spunând că astfel de reclame încurajează fumatul în rândul tinerilor.

Guvernul a fost învins în alte două două referendumuri de duminică. Propunerea sa de a renunţa la impozitul de 1% pe creşterea capitalului propriu a fost respinsă de 63%, cu doar 37% în favoare, un rezultat care, potrivit ministrului de Finanţe Ueli Maurer, a transmis un semnal negativ întreprinderilor care doresc să investească în Elveţia.

De asemenea, planul Bernei de a spori sprijinul financiar pentru mass-media a eşuat, fiind respins de 55% dintre alegători.

”Majoritatea cred că probabil se dau prea mulţi bani presei şi mulţi au fost de acord cu argumentul că propunerea îi favorizează pe marii editori”, a declarat ministrul Comunicaţiilor Simonetta Sommaruga, într-o conferinţă de presă alături de Maurer.

Țările din lume cu cel mai ridicat nivel de trai. Locul ocupat de România
Țările din lume cu cel mai ridicat nivel de trai. Locul ocupat de România
Întreaga planetă s-a confruntat cu un haos fără precedent în istoria modernă, începând din 2020. Pandemia de Covid și războiul din Ucrauna au determinat creșterea prețurilor la alimente...
Un fermier, care este împotriva emigrației și dreptului la azil, va conduce principala forță politică din Elveția
Un fermier, care este împotriva emigrației și dreptului la azil, va conduce principala forță politică din Elveția
Conservatorii naţionalişti ai Uniunii Democratice de Centru (UDC), principala forţă politică a ţării, l-au numit sâmbătă drept lider pe un fermier, Marcel Dettling, partizan al unei linii...
#Elvetia, #referendum, #experimente animale , #stiri internationale