Scandal în grupa României pentru Euro 2024. Favorita Elveția se simte nedreptățită

Vineri, 03 Februarie 2023, ora 18:27
3026 citiri
Scandal în grupa României pentru Euro 2024. Favorita Elveția se simte nedreptățită
Elveția se simte nedreptățită

Federaţia elveţiană de fotbal (ASF) este nemulţumită că echipa naţională va juca în Serbia meciul cu Belarus, considerat în deplasare, în Grupa I din preliminariile EURO 2024, din care face parte şi România, scrie ziarul Le Matin.

ASF ar fi dorit ca meciul cu Belarus să aibă loc în altă parte, după ce întâlnirea Elveţia - Serbia, de la Cupa Mondială 2022, a avut loc într-un context tensionat, pe teren şi în tribune, însă UEFA a refuzat, astfel că partida de pe 25 martie va avea loc la Novi Sad.

În urmă cu aproape un an, după declanşarea războiului din Ucraina, UEFA a decis că naţionala Belarusului şi echipele de club din această ţară nu vor putea juca meciuri internaţionale pe teren propriu, deoarece Belarusul, aliata Rusiei, este implicată în acest conflict. Anul trecut, selecţionata Belarusului a disputat meciurile considerate pe teren propriu la Novi Sad, cu porţile închise.

Tragerea la sorţi a preliminariilor EURO 2024 a complicat apoi lucrurile. Elveţia a nimerit în aceeaşi grupă cu România, Israel, Kosovo, Andorra şi Belarus. Prin urmare, ASF şi-a dat seama rapid că ar trebui să se deplaseze în Serbia, cu jucătorii săi de origine kosovară, precum Granit Xhaka sau Xherdan Shaqiri. Cu atât mai problematic cu cât între timp, tensiunile dintre Kosovo şi Serbia s-au reaprins, pe fondul naţionalismului, Belgradul nerecunoscând independenţa Kosovo.

În timpul Mondialului din Qatar, aminteşte Le Matin, provocările sârbe au fost recurente, vizaţi fiind mai ales Shaqiri şi Xhaka. Acesta din urmă a răspuns îmbrăcând după meci tricoul coechipierului său Ardon Jashari, al cărui nume de familie este şi al lui Adem Jashari, considerat erou naţional de kosovari şi criminal de război de sârbi. Xhaka a asigurat că acest gest care nu a avut nimic politic, ci a fost un omagiu adus tânărului său coechipier.

"Suntem pe deplin conştienţi de problemă", a asigurat, joi, Adrian Arnold, directorul de comunicare al ASF. Federaţia a încercat să găsească o soluţie, dar UEFA s-a opus. Cum Elveţia şi Serbia nu sunt în conflict, UEFA a fost preocupată să nu creeze un precedent. În acelaşi timp, trebuie presupus că întâlnirea Belarus - Kosovo nu va avea loc în Serbia.

Prin urmare, Elveţia nu va avea de ales decât să facă drumul până la Novi Sad la sfârşitul lui martie. ASF a purtat discuţii şi cu federaţia sârbă, care a garantat că o va susţine.

Elveţienii au şi alt motiv de nemulţumire. "Am inspectat terenul şi nu este bun", s-a plâns Pierluigi Tami, directorul echipelor naţionale.

Naţionala antrenată de Murat Yakin nu va veni la Novi Sad cu două zile înainte de meci, ci va face călătoria doar cu o zi înainte, după ce a efectuat ultimul antrenament în Elveţia, lângă Basel, unde va avea cantonamentul. Ea va părăsi Serbia a doua zi după partidă, cu destinaţia Geneva, unde va primi vizita Israelului pe 28 martie.

Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Selecționerul Edi Iordănescu a primit o veste neplăcută de la unul dintre cei mai în formă internaționali români, în perspectiva participării României la Euro 2024. Astfel, Olimpiu...
Ce șanse are Edi Iordănescu să rămână selecționerul României: ”Eu am discuții în fiecare zi”
Ce șanse are Edi Iordănescu să rămână selecționerul României: ”Eu am discuții în fiecare zi”
Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că sentimentul pe care îl împărtăşeşte cu selecţionerul Edward Iordănescu...
#Elvetia, #grupa, #Romania, #EURO 2024 , #nationala