Firmele ajunse in faliment "din cauza crizei economice" nu vor fi executate silit cu conditia sa isi plateasca scadent datoriile lunare catre stat, potrivit unei Ordonante de Urgenta adoptate in cadrul sedintei de Guvern de marti, a anuntat premierul Emil Boc.
"Am decis amanarea obligatiilor fiscale pe o perioada de sase luni cu conditia ca firmele ajunse in pragul falimentului sa-si achite datoriile, obligatiile pe care le au in fiecare luna, scadente", a declara Boc la finalul sedintei de Guvern.
Premierul a atras atentia ca "facilitatea de care beneficiaza firmele afectate de criza economica", nu sunt executate silit, ramane in picioare doar daca isi platesc datoriile.
"Dorim sa ajutam acele firme acre au ajuns intr-o situatie dificila din cauza crizei. Amanam plata obligatiilor pentru o perioada de sase luni pentru frmele afectate de criza. Facilitatea pe care o au este ca nu sunt executate silit. Dar ca sa nu fie executate silit, trebuie ca restul obligatiilor lunare sa si le achite", a explicat Emil Boc.
Premierul a anuntat ca o alta Ordonanta de Urgenta adoptata in sedinta de marti este capitalizarea fondurilor de contragarantare pentru IMM-uri.
Totodata, plecand de la ipoteza ca programul "Prima Casa" se anunta a fi un succes pentru ca 20 de banci s-au aratat interesate, premierul a subliniat ca mecanismul garantiilor guvernamentale ar putea fi extins si in alte domenii.
"Am decis astazi (marti n.red.) sa avem in vedere extinderea mecanismului de garantare pe care l-am utilizat la programul Prima Casa si in alte domenii ale economiei. Programul Prima Casa se contureaza a fi un succes prin faptul ca deja 20 de banci si-au aratat interesul de a veni cu peste un miliard de euro sa sprijine un domeniu important al economiei cum este sectorul constructiilor, acelasi mecanism, prin utilizarea garantiilor guvernamentale, sa-l multiplicam si in alte domenii ale economiei nationale", a declarat Emil Boc.
Premierul a dat drept exemplu domenii ca agricultura si administatia locala, care ar putea fi sprijinte pentru a putea implementa programele europene, dar a afirmat ca mecanismul ar putea fi aplicat si in alte domenii ale economiei.
Extinderea mecanismului de garantare este una dintre masurile anti-criza anuntate, marti, de premier, alaturi de sustinerea investitiilor publice si achitarea datoriilor restante ale firmelor.
"Am hotarat sa sustinem masiv investitiile publice in trimestrul III. Aducem din trimestrul IV in trimestrul III banii pe care ii avem in buget. Am decis sa dam ordin de incepere a tuturor lucrarilor in infrastuctura. Din cele 37.9 miliarde de lei, cat au fost cheltuiti pentru infrastructura, s-au cheltuit in jur de 13 miliarde, adica in jur de 30%", a clarificat premierul.