Presa de azi: Romania iese din recesiune, dar nu si din criza

Luni, 03 Mai 2010, ora 07:32
3382 citiri
Presa de azi: Romania iese din recesiune, dar nu si din criza
Foto: Adevarul

Chiar daca economia isi revine, populatia din Romania va simti mai tarziu o imbunatatire a nivelului de trai, drept dovada sta faptul ca spitalele ne obliga sa aducem medicamentele de acasa.

Pe de alta parte, unii politicieni nu au motive de ingrijorare avand in vedere ca dupa 20 de ani Emil Boc a scapat de lustratie, Videanu spune ca prezenta rusilor in sectoare strategice este foarte importanta, iar un primar prahovean a gasit sursa de "muls" bani din autostrada care nu se mai contruieste odata. Presa de azi vorbeste pe larg despre toate aceste subiecte.

Gandul: Guvernul Boc se joaca de-a "Pretul corect", spitalul romanesc te obliga sa-ti aduci medicamentele de acasa

Premierul Boc a cerut fiecarui ministru sa-i prezinte "standardele de cost" pentru fiecare domeniu in parte - e vorba, in mare, de "pretul corect" al achizitiilor facute in cadrul respectivului minister. Gandul dezvaluie in editia de luni o lista a acestor "standarde".

Potrivit standardelor de cost, un spital regional de urgenta, cu o suprafata de 108. 000 mp si o capacitate de 786 de locuri ar trebui sa coste fix 151,6 milioane de euro (1.404 euro/mp). De aici incep problemele: daca pe hartie lucrurile arata curat, in realitate "costul bun" in spitale inseamna subtierea tifonului, pana incepe sa devina straveziu. Citeste, in continuare, in cadrul unei investigatii Gandul, marturiile unor manageri de spitale despre gunoiul tinut sub pres ani de zile: spitalele iau produse medicale ieftine care pun sanatatea in pericol.

De la luna la luna, spitalele cumpara seringi, fese, sonde, branule mai ieftine, si mai ieftine, tot mai ieftine, sustine Mihnea Ioan Grecu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM): "De doi ani de zile, pe o suma din ce in ce mai mica, spitalele cumpara aceeasi cantitate de materiale. Aceeasi cantitate la un cost mai bun, mai bun, mai bun, iar tifonul devine din ce in ce mai straveziu".

Adevarul: Romania iese din recesiune, dar nu si din criza

Chiar daca economia isi revine, populatia va simti mai tarziu o imbunatatire a nivelului de trai, avertizeaza analistii, asa cum scrie si Adevarul in editia de luni.

Momentul iesirii din recesiune nu coincide cu cel al iesirii din criza, spun economistii. Acestia mai cred ca anul 2010 nu va aduce o crestere semnificativa a PIB.

Fondul Monetar International (FMI) va revizui datele cu privire la evolutia Produsului Intern Brut (PIB) in Romania pentru acest an si pentru 2011, si, cel mai probabil, se va face o ajustare negativa.

In prognoza de primavara, institutia arata ca economia va avansa cu 0,8% in 2010, dupa ce in ultima luna a anului trecut estimarile indicau o crestere de 1,3%. Insa finantatorii externi nu aveau datele cu privire la evolutia PIB din primul trimestru al acestui an. La sfarsitul saptamanii trecute, oficialii FMI dadeau de inteles ca lucrurile nu au evoluat conform asteptarilor si ca vor fi nevoiti sa-si revizuiasca prognozele.

Opinia economistilor este unanima atunci cand fac aprecieri cu privire la iesirea din recesiune, adica doua trimestre consecutive de crestere economica. Ei spun ca acest lucru s-a putea produce incepand cu a doua parte a anului, respectiv cu al treilea trimestru. Potrivit economistului-sef al BCR, Lucian Anghel, PIB-ul a ramas pe minus in primele trei luni ale acestui an. "Evolutia din primul trimestru cred ca a fost sub asteptari si va fi, din nou, pe teritoriu negativ. Estimez ca PIB-ul a scazut cu 3% - 4,5%. Cam asta este intervalul pe care il luam in calcul", a spus Anghel. Economistul a precizat ca, in ansamblu, cresterea economica pe 2010 va fi "usor peste zero".

Evenimentul Zilei: Licitatii cu iz penal la Primaria Capitalei

Daca vestile sunt cat de cat bune in ce priveste economia de coruptie putem spune ca nu scapam inca. Evenimentul Zilei dezvaluie in editia de luni ca in premiera pentru mandatul lui Oprescu, Directia Nationala Anticoruptie a deschis un dosar penal cu nume de cod "PMB".

Ancheta vizeaza o serie de licitatii organizate de Administratia Strazilor, condusa de directoarea Alina Roman.

Directia Nationala Anticoruptie are in lucru un dosar penal in care se investigheaza o serie de fapte comise la Primaria Municipiului Bucuresti.

Informatia, venita pe surse in prima faza, a fost infirmata de cei de la primarie. Astazi va prezentam dovada ca dosarul DNA exista, iar structura vizata este Administratia Strazilor, acolo unde sef este Alina Roman, cunoscuta in primarie ca "blonda de la strazi".

Adresa DNA-ului, trimisa Consiliului General al Municipiului Bucuresti, a fost blocata pe traseu si tinuta la secret. Abia astazi, la peste o luna de cand a ajuns la PMB, hartia cu pricina le va fi prezentata si consilierilor.

Pe 26 martie 2010, DNA-ul a trimis primariei o solicitare ce a semanat panica in toata institutia condusa de Sorin Oprescu. "In interesul solicitarilor ce se desfasoara in dosarul penal cu numarul de mai sus, va rugam sa ne trimiteti, in copie, hotararea 299/31.08.2009, impreuna cu toate anexele aferente, precum si orice alt document care a stat la baza emiterii acestei hotarari".

Romania Libera: Videanu: Prezenta rusilor in sectoare strategice este foarte importanta

Romania Libera scrie in editia de luni ca Adriean Videanu sustine ca prezenta rusilor in sectoare strategice este foarte importanta.

"Nu va fi mai scump deloc. Acum Romania este dependenta de o singura sursa externa, gazul rusesc, care, din pacate, nu tine cont de regulile economiei de piata si nu avem o piata a gazului in Romania. Am avea nevoie de o diversificare a surselor si a rutelor de aprovizionare cu gaz a tarii. AGRI - Azerbaidjan, Georgia, Romania Interconnector - va putea conduce la o piata concurentiala a gazelor. Avem angajamentul ferm al autoritatilor azere de a furniza gaze, dar nu avem inca un pret prestabilit. Studiul de fezabilitate final va fi gata cel mai tarziu in iunie 2011 si tot atunci incepe sa fie pus in aplicare proiectul", a declarat ministrul de resort.

Videanu a mai spus ca a constatat in aceasta perioada de criza o solidaritate mare a investitorilor rusi cu propriii angajati: desi n-au functionat o perioada de timp, n-au facut disponibilizari.

"Prezenta investitorilor rusi in sectoare strategice este foarte importanta pentru Romania, pentru a mentine o relatie de incredere intre investitorii rusi si statul roman", a mai declarat acesta.

Jurnalul National: Primarul fortos care mulge din autostrada

Jurnalul National dezvaluie in editia de luni ca Mircea Chivu este primar de aproape doua mandate in comuna Rafov, din judetul Prahova. Ultimele alegeri le-a castigat din partea PD-L, schimbandu-si astfel orientarea politica. Prin satele pe care le administreaza va trece Autostrada Bucuresti - Ploiesti.

Ca orice primar gospodar, Mircea Chivu s-a implicat in buna desfasurare a exproprierilor de pe raza localitatilor unde este edil. S-a ales astfel cu cateva parcele generoase atat in Sicrita, cat si in Rafov sau Moara Domneasca. Toate expropriate de statul roman pentru realizarea tronsonului de autostrada spre Ploiesti!

Perfectarea tranzactiilor s-a facut in graba, in ultima luna a anului 2008, pe cand Compania Nationala de Drumuri se pregatea sa vireze banii pentru o parte din exproprieri. Mircea Chivu a semnat astfel in aceeasi zi de 12 decembrie mai multe contracte in urma carora a devenit proprietar al unor parcele aflate, cu totul intamplator, pe raza autostrazii.

Actele intocmite in graba aveau sa ii aduca edilului grijuliu cel putin de 10 ori mai multi bani decat pretul pe care l-a dat proprietarilor initiali. Primul contract i-a adus aproape 5.000 de metri patrati in comuna Rafov: "Patrascu Elena il mandateaza pe Chivu Mircea sa vanda lui Chivu Mircea trei terenuri arabile, extravilane, in comuna Rafov, in suprafata totala de 4.746 metri patrati la un pret de 5.000 de lei", se arata in contractul semnat la notar.

Practic, proprietara terenului isi mandateaza primarul care trebuie sa vanda tot primarului aproape 5.000 de metri patrati. La inceputul anului 2009, CNADNR plateste pentru exproprierea aceleiasi proprietati in jur de 58.000 de lei! In aceeasi zi, Mircea Chivu mai obtine peste 1.600 de metri patrati tot in urma unui contract. De aceasta data, "Alexandru Niculina si Costache Frusina il mandateaza pe acelasi Mircea Chivu sa vanda lui Chivu Niculina doua terenuri extravilane in comuna Rafov, in suprafata totala de 1.650 metri patrati, la un pret de 2.000 de lei".

Mai tarziu, CNADNR avea sa plateasca numai pentru jumatate din suprafata tranzactionata de primar suma de 10.000 de lei! Intreprinzator din fire, in luna iulie a anului 2009, Mircea Chivu mai cumpara 3.000 de metri patrati, de aceasta data in satul Moara Domneasca. "Mia Janeta, Ninca Ion, Ninca Alexandru si Moise Elena vand lui Mircea Chivu un teren extravilan in comuna Rafov, sat Moara Domneasca in suprafata de 3.000 de metri patrati, la un pret de 5.000 lei", se arata in antecontractul semnat in luna iulie a anului trecut.

Mircea Chivu stie sa jongleze si cu restituirea drepturilor de proprietate. Pana sa dea norocul peste comuna pe care o gospodareste si sa fie vizitat de autostrada, edilul s-a gandit sa se preocupe de bunastarea urmasilor sai. Afacerea a avut loc in 2004! Pe atunci, Elena Angelescu, mostenitoarea unei familii de boieri din judetul Prahova, se chinuia sa intre in posesia terenului ce a apartinut familiei sale. O lupta de ani de zile cu morile de vant!

Puterea: Cu 20 de ani intarziere. Cum a scapat Emil Boc de lustratie

Puterea scrie in editia de luni ca proiectul legii lustratiei se afla la un pas de adoptare. Este posibil chiar in urmatoarele zile sa intre in plenul Camerei Deputatilor. Desi are sanse sa fie adoptata, legea nu va produce efecte, deoarece apare foarte tarziu si in plus contine elemente ce contravin jurisprudentei europene.

Proiectul legii lustratiei are sanse destul de mari sa fie adoptat in Camera. PNL voteaza sigur legea. "Luni se va discuta problema in sedinta grupului parlamentar, decizia insa cu siguranta este una singura: vom vota proiectul, mai ales ca PNL este initiatorul legii", a declarat pentru "Puterea" secretarul general al PNL, deputatul Radu Stroe. Si PD-L il va vota, in acest sens existand angajamentul luat acum doua saptamani de catre presedinta Camerei, Roberta Anastase. Oricum, in ultima sa varianta, proiectul, mult "indulcit", poarta amprenta PD-L.

"Nu s-a discutat ce vom face in aceasta saptamana, dar in general noi votam o astfel de lege", ne-a precizat deputatul UDMR, Marton Arpad. PSD este singurul partid care nu va vota legea. "Nu votam legea lustratiei in varianta actuala, este tardiva si excesiva, aduce o sanctiune politica acolo unde numai votul trebuie sa sanctioneze. Nu sunt de acord cu sanctiuni juridice impotriva unor categorii intregi, este o noua perdea de fum", a declarat public liderul social-democrat, Victor Ponta, pe 1 mai, la o intalnire cu reprezentantii TSD. Tot cei din PSD au mai anuntat ca vor ataca legea la Curtea Constitutionala, daca va fi adoptata de Camera.

Tinand cont de prevederile actualei variante a proiectului de lege, singurele nume grele care ar intra sub incidenta legii ar fi Ion Iliescu, Octav Cozmanca, Tudor Mohora (nici unul nu mai detine vreo functie publica si eventual Serban Mihailescu. Cu siguranta, la nivelul esaloanelor trei ale partidelor politice - consilieri locali, consilieri judeteni - cu siguranta se afla destui lustrabili. Printre numele mari, care au iesit de sub incidenta legii in urma modificarilor din comisia juridica a Camerei, se regasesc Traian Basescu, Emil Boc si George Copos.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Romania iesire recesiune, #Emil Boc Lustratie, #PMB cercetata DNA , #criza