E timpul sa regandim in ansamblu sistemul fiscal?

Duminica, 17 Octombrie 2010, ora 13:32
2435 citiri
E timpul sa regandim in ansamblu sistemul fiscal?

De doi ani, orice masura de austeritate adoptata de autoritatile guvernamentale se justifica simplu: nu sunt bani. Inaltii oficiali guvernamentali, in frunte cu Emil Boc, au si o explicatie, nu s-a pus deoparte nimic atunci cand economia tarii duduia.

In simplitatea sa, rationamentul este corect, doar ca omite un singur lucru - Romania nu a avut niciodata atat de multi bani incat sa aiba de unde sa puna deoparte, chiar si in conditiile in care banii nu s-ar fi risipit in functie de rationamente de campanie electorala.

In 2008, an in care Romania a inregistrat cea mai buna performanta economica, ponderea veniturilor din taxe, inclusiv din contributiile sociale, era de 28,8% din PIB, cel mai mic procent din intreaga Uniune Europeana. Sub pragul de 30% s-au mai aflat doar Letonia si Slovacia, ambele cu o pondere in PIB a veniturilor din taxe si impozite de 29,3%, potrivit datelor Institutului European de Statistica - Eurostat.

In comparatie, ponderea acelorasi tipuri de venituri in PIB-ul Bulgariei a fost de 33,3%, in Polonia de 34,2%, in Cehia de 36,2%, iar in Ungaria de 40,5%. In Ungaria, situatia este cu atat mai interesanta cu cat, in 2008, desi traversau o criza profunda, au reusit sa gaseasca solutii eficiente pentru a creste incasarile cu aproximativ 2,5 miliarde euro fata de anul precedent.

In timp ce vecinii nostri de la Vest incasau din toate taxele si impozitele percepute 42,7 miliarde de euro, Romania, la o populatie de doua ori mai mare, colecta doar 40,2 miliarde de euro, de peste patru ori mai putin decat Belgia, spre exemplu.

Din cele 40,2 miliarde de euro, 14,1 miliarde de euro au provenit strict din contributiile sociale platite de angajati si angajatori. Colectarile de TVA au adus la buget alte 11 miliarde de euro, in timp ce impozitul pe venit a totalizat aproximativ 9 miliarde de euro.

In conditiile unui varf de consum, cele 11 miliarde colectate din TVA in Romania lui 2008 au reprezentat doar 7,9% din PIB, comparativ cu Bulgaria, unde incasarile din TVA s-au ridicat la peste 11,5% din PIB.

Spre deosebire de celelalte state din regiune, unde taxele aferente productiei au totalizat 18,1% din PIB in Bulgaria, 15,3% din PIB in Ungaria sau 12,9 din PIB in Polonia, in Romania incasarile din aceasta sursa au fost doar de 11,2%.

Incasari mici si din cota unica

Totodata, in Romania, ponderea incasarilor din cota unica s-a cifrat doar la 6,7% din PIB, procent sub care a reusit sa coboare doar Slovacia, unde incasarile din impozitele pe venit au totalizat 6,4% din PIB. In Polonia si Cehia, incasarile din impozitul pe venit au avut o pondere de 8,6%, in Slovenia de 9,0%, iar in Ungaria de 10,6%.

Toate aceste cifre ar fi trebuit sa-i determine pe toti cei din Ministerul de Finante, incepand cu cei din pozitiile politice, sa regandeasca serios sistemul fiscal in ansamblu. In afara de cresterea TVA de la 19% la 24% din vara acestui an, nicio alta masura menita sa creasca incasarile la bugetul de stat nu a fost adoptata sau macar propusa spre dezbatere. Nu discutam aici de introducerea impozitului minim, care a determinat inchiderea unui numar important de firme fara sa creasca incasarile, sau de contributiile sociale ce trebuiesc platite si pentru drepturile de autor, al caror aport la bugetul consolidat este egal cu zero.

Pe fond de criza, nu te poti astepta la incasari mai mari de pe urma unui TVA de 24%, in conditiile in care colectarile tale erau relativ modeste - comparativ cu celelalte state din regiune - intr-o perioada de maxim consum si o cota cu 5 puncte procentuale mai mica, fara sa adopti masuri de stimulare a consumului.

De asemenea, cand ponderea in PIB a incasarilor din impozitul pe venit a scazut in 2008 sub nivelul din 2001, cand a fost de 28,9%, nu poti sa refuzi cu atat de multa inversunare regandirea cotei unice, mai ales ca renuntarea la vechiul sistem de impozitare progresiva a adus un plus de incasari egal cu doar un punct procentual in PIB. Regandirea cotei unice nu inseamna automat renuntarea la ea, ci poate insemna si un alt procent, poate chiar mai mic, unul care sa rivalizeze cu ce exista in celelalte state din regiune.

Totodata, cand stii ca ponderea in PIB a impozitelor si taxelor aferente productiei este cu aproape 50% mai mare in Bulgaria, este greu de inteles de ce in ultimii doi ani nu s-a facut nimic pentru stimularea investitiilor.

Una peste alta, poate dupa doi ani in care s-a tot dat vina pe altii pentru slabele performante economice ar fi bine sa regandim, cap - coada, sistemul fiscal, astfel incat sa se poata asigura resursele necesare macar pentru un prim set de prioritati pentru Romania: Educatie, Sanatate, Pensii, Infrastructura sau orice altceva.

Județele unde românii câștigă cele mai mari salarii. 1 din 3 cetățeni se află la limita supraviețuirii
Județele unde românii câștigă cele mai mari salarii. 1 din 3 cetățeni se află la limita supraviețuirii
Situația financiară a românilor este din ce în ce mai grea, iar acest lucru reiese chiar din cifrele oficiale care scot în evidență faptul că România are un risc de excluziune socială de...
Pod nou peste Olt, între Corabia și Turnu Măgurele. Când ar putea să circule primele mașini pe noua structură
Pod nou peste Olt, între Corabia și Turnu Măgurele. Când ar putea să circule primele mașini pe noua structură
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat lansarea licitației pentru un nou pod peste Olt, între Corabia și Turnu Măgurele, în județul Teleorman, podul...
#regandire sistem fiscal, #incasari buget 2008, #Eurostat, #pondere cota unica PIB, #pondere TVA PIB , #criza
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Sistemul fiscal nu trebuie regandit,
Poza SpiritCivic
SpiritCivic
rank 5
CINE SA REGANDEASCA ? CINE "A GANDIT" SI PANA AZI ? N-are rost sa ganditi nimic, importati unul gandit de altii si care si-a dovedit viabilitatea in alta tara. Scoala romaneasca de "ganditori" e plina de hotie, incompetenta sio reacredinta de zeci de ani.
  1. Pod nou peste Olt, între Corabia și Turnu Măgurele. Când ar putea să circule primele mașini pe noua structură
  2. Banca Națională a autorizat sistemul de plăți instant Blik în România. Cum funcționează metoda de plată care a devansat cardurile bancare în Polonia
  3. Vești proaste: În lunile următoare vom avea în continuare cele mai mari creșteri de prețuri din UE
  4. Cu cât au crescut pensiile medii după recalculare și unde s-au înregistrat cele mai mari diferențe de calcul. Date oficiale
  5. Tinerii români lucrează mai puțin decât cehii sau polonezii. Pe ce se duce cea mai mare parte a veniturilor
  6. Anunțul PSD după consultările cu sindicatele și patronatele: România nu își permite creșteri de taxe în 2025
  7. Marius Barbu (NEPI RockCastle) la The Real Estate Event: „Vestul Europei nu crește în același ritm cu Europa Centrală și de Est” VIDEO
  8. Samsung pregătește lansarea noului smartphone Galaxy A56, cu performanțe îmbunătățite și un preț accesibil. Ce știm până acum
  9. Sorin Preda (Global Vision) la The Real Estate Event: „Sunt atât de multe lucruri de făcut în România, acum 2-3 ani nici nu ni le imaginam”
  10. Comisia Europeană investighează platformele YouTube, Snapchat și TikTok. Ce informații solicită oficialii UE