Incompetenta, mai rea decat criza

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 02 Iulie 2009, ora 18:27
3901 citiri
Incompetenta, mai rea decat criza
Foto: Reuters

Pe zi ce trece, guvernul dovedeste ca habar nu are cum sa abordeze criza, ca nu are o viziune, o strategie, consistenta si bine gandita cel putin pe termen mediu, pe care sa o urmeze in mod coerent.

De 6 luni nu asistam decat la bajbaieli, tatonari, masuri luate pe genunchi, fara niciun studiu de impact, la mila Domnului.

Inca de la instalare, Executivul a lansat semnale datatoare de frisoane. Elaborarea bugetului a durat vreo doua luni, iar rezultatul a fost aberant. Desi criza era tot mai agresiva, bugetul se baza pe cifre de crestere economica, curs de schimb si deficit de poveste. Dovada a utopiei este corectia drastica impusa de FMI.

Cheltuieli bugetare record

Pe langa aducerea cu picioarele pe pamant din norisorii roz si pufosi pe care plutea Gheorghe Pogea, acordul cu Fondul Monetar International a stabilit si niste tinte clare, in principal scaderea cheltuielilor bugetare, instaurarea unei ordini in haotica zona bugetara si criterii de performanta in societatile de stat. Cum anume, in mod concret, trebuie atinse aceste tinte era treaba guvernului sa descopere. Nimic din ceea ce face nu dovedeste ca ar fi descoperit, dimpotriva.

Aflam ca in acest moment chetuielile bugetare sunt mai mari decat in aceeasi perioada a anului trecut. Asta desi vreme de luni bune premierul Emil Boc nu a facut decat sa acuze statul obez creat de liberali. Avea perfecta dreptate, insa in mandatul sau statul nu a facut decat sa se ingrase in continuare, in loc sa intre la cura de slabire. Populistele diminuari de lefuri ale unor manageri si cateva restructurari prin aparatul guvernamental au fost doar praf in ochi.

De fapt, banii publici sunt drenati mai abitir, pe masura numarului spectaculos de clienti politici ai celor doua partide la putere. Deh, majoritate mamut, foame de mamut!

Degeaba desfiintam cancelaria premierului cand infiintam doua ministere perfect inutile care toaca sume remarcabile. Cand dai 650 de mii de euro pentru doua concerte, pe principiul "ce conteaza banii, daca ne-am distrat pe cinste", cand platesti in continuare prime de vacanta de zeci de milioane, numai austeritate nu dovedesti.

Sectorul privat, sacul de box al guvernului

Un alt esec se refera la investitiile publice si sustinerea sectorului privat, declarate principalele masuri anticriza inca de la inceptutul actualei guvernari.

In buget sunt alocate vreo 9 miliarde de euro pentru investitii. Pe hartie suna bine, in practica insa, banii nu se vad. Un lucru pe care l-a constatat si presedintele Traian Basescu si de care se va convinge probabil si mai bine vizitand, dupa cum ne-a anuntat ca intentioneaza, santierele patriei.

Pai, cum sa fie bani de investitii cat timp cheltuielile bugetare si sumele alocate clientilor politici papa tot, iar incasarile la buget sunt tot mai mici? Si nici nu au cum sa fie mai mari cat timp sectorul privat, principala sursa de venituri publice, gafaie tot mai tare. Sustinerea promisa de guvern a ramas si ea tot pe hartie.

Ba chiar mai rau, privatii s-au trezit si cu impozitul forfetar, absolut aberant la vreme de criza. Exista firme care si-au platit constiincios darile, luna de luna, si care anul acesta nu au avut profit. Este absolut imoral ca statul, pe care l-au alimentat cand le-a mers bine, ii jupoaie si cand le merge rau, spunandu-le, cinic, ca daca nu fac profit nu merita sa existe. In loc sa fie pe zero, impozitul forfetar i-a trimis pe minus.

Este salutara pasuirea firmelor care nu au putut plati impozitele in ultimele sase luni, dar au dreptate si bunii platnici care se simt nedreptatiti si fraieriti pentru ca sectorul privat nu a beneficat de nicio facilitate, de niciun sprijin real.

Creditarea, blocata de guvern

Se chinuie BNR sa relanseze creditarea, dar nu va reusi cat timp statul se imprumuta masiv de pe piata pentru a face fata cheltuielilor. De ce sa dea bancherul credite, cu o doza de risc, si sa reduca dobazile cand luna de luna ministerul Finantelor, client intotdeauna solvabil, ii bate la usa si ia tot ce se poate lua pentru a face fata cheltuielilor bugetare tot mai mari?

Dar imprumuturile acestea ale statului trebuie rambursate cu dobanda cu tot, de la buget desigur, un buget tot mai subtire.

Premierul Boc se jura ca deocamdata nu ia in calcul cresterea TVA si a cotei unice. Deocamdata nu, pentru ca vin alegerile, insa anul viitor probabil ca exact asta se va intampla in pofida avertismentelor lui Mugur Isarescu referitoare la efectele dramatice pe care le are chiar si mentionarea unei astfel de ipoteze.

Clientela mamut si incompetenta

De ce toate acestea? Pe de-o parte, dupa cum spuneam, din cauza intereselor imense pe care le au cele doua partide la putere si care trebuie satisfacute de la guvern.

Dar e mai mult decat atat. Guvernul Boc este incompetent. Premierul habar nu are de finante si economie, Gheorghe Pogea este un mediocru contabil de provincie, iar Adriean Videanu pare interesat in primul rand de treburile lui in buna intelegere cu PSD.

Practic, in sase luni nu a existat un plan de masuri anticriza cu subiect si predicat, pe puncte. Au existat doar declaratii de bune intentii niciodata indeplinite. Pana pe 30 iunie ar fi trebuit restructurate unele agentii guvernamentale. Ati vazut ceva concret?

Pana la 1 martie ministrii ar fi trebuit sa prezinte planurile de restructurare prin ministere. S-a intamplat ceva? Pana pe 20 iunie, apoi 30 iunie, proiectul legii salarizarii unice trebuia adoptat de guvern. Nici macar nu a fost definitivat. Si lista poate continua.

In aceste conditii, nu e de mirare ca picajul economic nu numai ca nu a fost oprit, ci, exista semne, este chiar mai abrupt. Contractia economica depaseste chiar si prognozele pesimiste ale FMI si tot mai multe firme, mai ales din provincie, isi inceteaza activitatea sau se muta peste granita, in Ungaria si Bulgaria.

Incompetenta guvernului ar trebui sa ne sperie mai rau decat insasi criza, pentru ca este, dupa cum vedem, mai rea decat criza insasi.

Ce impact poate avea respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă asupra partidului său. Șefa SOS ar putea ceda mandatul de la Bruxelles. Politolog: „Este posibil să fi fost influențe de la servicii secrete”
Ce impact poate avea respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă asupra partidului său. Șefa SOS ar putea ceda mandatul de la Bruxelles. Politolog: „Este posibil să fi fost influențe de la servicii secrete”
Retragerea candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, din partea Curții Constituționale a României, după validarea Biroului Electoral Central (BEC), a surprins opinia publică....
„Va fi măcel”. Marcel Ciolacu anunță o campanie electorală plină de atacuri politice
„Va fi măcel”. Marcel Ciolacu anunță o campanie electorală plină de atacuri politice
Candidatul PSD pentru alegerile prezidenţiale, Marcel Ciolacu, susține că va fi „măcel” în campania electorală. El spune că cei care intră într-o astfel de competiţie „cam nu ştiu...
#Guvern bilant criza, #Emil Boc criza, #Guvern 6 luni , #criza
  1. Ce impact poate avea respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă asupra partidului său. Șefa SOS ar putea ceda mandatul de la Bruxelles. Politolog: „Este posibil să fi fost influențe de la servicii secrete”
  2. „Va fi măcel”. Marcel Ciolacu anunță o campanie electorală plină de atacuri politice
  3. Fost judecător CCR, despre respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale: „O decizie cu consecințe ireparabile”
  4. Geoană, oferta politică vs. secretele banilor de campanie
  5. Ciolacu și Lasconi, undă verde alegerile prezidențiale. Curtea Constituțională a respins contestațiile impotriva candidaturilor lor
  6. Curtea Constituțională a respins contestația Dianei Şoşoacă faţă de neînregistrarea candidaturii la preşedinţie. Decizia nu este încă motivată
  7. Marcel Ciolacu, pus în încurcătură de eliminarea contrandidatei Diana Șoșoacă: „Mi-a venit mie un decont, total gratuit"
  8. Ministra Muncii, Simona Bucura-Oprescu, deschide lista PSD Argeș pentru Camera Deputaților la alegerile parlamentare
  9. Candidatura Dianei Șoșoacă, a doua oară pe masa judecătorilor CCR. Alți doi candidați la prezidențiale au fost contestați
  10. Pe cine ar vota Marcel Ciolacu la alegerile prezidențiale dacă nu ar pune ștampila pe numele său: „Mi se pare corect"