O parte din cele sase miliarde de euro imprumuate de la Comisia Europeana ar putea fi folosita pentru plata pensiilor si salariilor din sectorul public, in conditiile in care criza economica se va adanci, a precizat Emil Boc.
Afirmatia premierului a fost facuta la doar cateva ore dupa ce Traian Basescu a declarat acelasi lucru cu ocazia unei vizite oficiale in Liban.
"Banii de la Comisia Europeana au rolul de a finanta deficitul bugetar pe componenta de investitii. Speram sa nu fim nevoiti sa ducem mai tarziu bani spre pensii si salarii", a precizat inaltul oficial guvernamental intr-un interviu acordat Radio Romania.
In situatia in care banii de la Comisia Europeana vor fi folositi pentru a finanta pensiile si salariile din sectorul public , Guvernul are la indemana doua variante, fie realizeaza investitiile si nu mai finanteaza deficitul rezultat, fie nu mai realizeaza investitiile pentru a nu exista deficit.
Cel mai probabil, in conditiile in care acordul cu FMI prevede incadrarea intr-un deficit de 4,6% in acest an, Executivul de la Bucuresti va decide sa nu mai investeasca in infrastructura.
Din cele aproape 20 de miliarde de euro convenite prin acordul de finantare internationala, Fondul Monetar Internatonal va acorda 12,95 miliarde euro, 6 miliarde vor veni de la Uniunea Europeana si institutiile aferente acesteia, iar intre 1 si 1,5 miliarde de euro provin de la Banca Mondiala.
Cele 13 miliarde de la FMI se vor duce strict catre Banca Nationala a Romaniei pentru consolidarea rezervelor valutare, ceea ce va permite bancii centrale sa asigure un curs de echilibru intre leu si euro.
Si numai reducind numarul lor la nivelul... Vezi tot