Mentinerea somajului sub limita medie din UE in ultimii ani este pentru Emil Boc un semn care ne arata ca mergem in directia corecta.
Nu neaga nimeni ca rata somajului din Romania este mult sub media comunitara, doar ca adevarul referitor la situatia din campul muncii se ascunde in spatele altor cifre.
Pe acestea, desi sunt publice, nu o sa le auziti prea curand, nici de la premier si nici de la un alt reprezentant al coalitiei de guvernare. Spre exemplu, niciun guvernant nu vorbeste despre somajul in randul tinerilor, capitol la care Romania nu sta deloc bine.
De ce sunt importante cifrele referitoare la rata somajului in randul populatiei de pana in 24 de ani? Capacitatea economiei de a crea noi locuri de munca se reflecta cel mai bine in gradul de ocupare al populatiei tinere. Tinerii sunt cea mai ieftina forta de munca de pe o piata, motiv pentru care orice loc de munca nou creat va fi ocupat cu precadere de acestia.
In alta ordine de idei, cand un tanar nu isi gaseste cu usurinta un job pe o piata a muncii in expansiune, asa cum este cea din Romania (chiar daca ritmul este mult mai scazut in prezent, piata muncii continua sa fie dinamica), este si o problema care tine de pregatirea adecvata a acestuia pentru cererea de forta de munca din piata.
Peste tot in Uniunea Europeana rata somajului in randul tinerilor este mai mare decat media pentru intreaga populatie activa. Problema Romaniei consta in aceea ca suntem singura tara comunitara in care somajul in randul tinerilor este de trei ori mai mare decat media facuta pentru toate categoriile de varste.
Astfel, in timp ce rata medie a somajului in randul tinerilor la nivelul tuturor celor 27 de state membre este de 19,6%, in Romania este de 20,8%, in conditiile in care rata somajului in totaul populatiei active este de 6,9% in Romania, cu doua puncte procentuale sub media din U.E., potrivit raportului pe 2010 privind forta de munca in Europa al Comisiei Europene.
Aruncand o privire peste datele statistice ale statelor din regiune observam ca rata somajului in randul tinerilor variaza intre 13,6%, in Slovenia, si 20,6% in Polonia. Surprinzator sau nu, pentru Bulgaria somajul in randul tinerilor nu reprezinta o problema la fel de mare precum in Romania, in conditiile in care rata somajului in randul acestora este doar de 16,2%, mai mica decat, spre exemplu, cea din Cehia (16,6%).
O alta problema cu care ne confruntam este gradul scazut de ocupare al populatiei tinere. Practic, mai putin de o persoana cu varsta cuprinsa intre 15 si 24 de ani este angajata, in timp ce in Slovenia 35,3% din tinerii cu varste asemanatoare sunt incadrati in campul muncii.
In ceea ce priveste somajul in randul femeilor tinere, Romania sta si mai rau. Astfel, diferenta intre rata somajului la nivel comunitar si cea din Romania este de aproape doua puncte procentuale. In regiune, sub media europeana se situeaza aceleasi trei state: Cehia, Bulgaria, Slovenia.
Exista totusi si vesti bune, femeile tinere din Romania nu sunt la fel de vulnerabile la somaj precum cele din alte state. Slovenia si Romania sunt singurele state din regiune in care procentul somajului in randul femeilor tinere este sub cel am tinerilor de pana in 24 de ani.
In plus, tinerele somere din Romania isi gasesc mai usor de lucru, rata somajului de lunga durata fiind cea mai mica din regiune, de doar 1,8%. In Ungaria, Grecia si Slovacia ratele somajului de lunga durata in randul tinerelor sunt de cel putin doua ori mai mari decat in Romania.
Nu ii angajeaza nimeni sub... Vezi tot