Demisia lui Emil Boc, breaking news pentru presa internationala

Luni, 06 Februarie 2012, ora 13:59
5865 citiri
Demisia lui Emil Boc, breaking news pentru presa internationala
Foto: Reuters

Demisia lui Emil Boc a starnit un val de reactii in presa internationala. Cele mai mari agentii de presa, televiziuni, ziare si site-uri de stiri scriu despre plecarea fostului premier de la Bucuresti.

Premierul roman Emil Boc a demisionat pentru "a dezamorsa tensiunile politice si sociale", dupa o serie de proteste fata de masurile de austeritate, transmite BBC.

Intr-o cuvantare tinuta dupa o intalnire cu Cabinetul sau, fostul premier roman a declarat ca si-a depus mandatul de prim-ministru pentru ca "este momentul pentru decizii politice importante".

Emil Boc, in varsta de 45 de ani, a precizat ca, intr-o perioada de criza, Guvernul sau a renuntat la popularitate in detrimentul unor masuri care ar fi urmat sa salveze tara.

"Stiu ca am luat decizii grele, dar fructele acestor decizii au inceput sa apara", a spus fostul premier.

In articol se precizeaza faptul ca presedintele Traian Basescu ar urma sa numeasca un premier tehnocrat, care sa conduca Guvernul pana la alegerile parlamentare din noiembrie.

Se aminteste faptul ca, desi economia Romaniei a inregistrat o crestere in 2011, Guvernul a fost afectat de cele trei saptamani de demonstratii antiguvernamentale.

Totodata, sunt trecute in revista reformele Guvernului Boc, in urma carora au fost reduse salariile bugetarilor cu 25%, dar si cresterea TVA-ului cu 24%, in tara care este vazuta ca fiind "a doua cea mai saraca din Uniunea Europeana".

Si agentia Reuters relateaza despre faptul ca Emil Boc si-a dat demisia ca urmare a mai multor saptamani de proteste, inainte de termenul din noiembrie, cand ar avea loc alegeri parlamentare la termen.

Printre masurile de combatere a recesiunii, este enumerat si imprumutul de 20 de miliarde de euro, primit de la Fondul Monetar International, BM si CE.

In plus, este amintita situatia miilor de manifestanti care au iesit in strada, in ciuda temperaturilor foarte scazute, pentru a protesta fata de Emil Boc si "aliatul sau", presedintele Traian Basescu.

Demisia lui Emil Boc este stirea zilei pentru unul dintre cele mai importante cotidiane din Franta, Le Monde. "Supus presiunilor, Guvernul roman a demisionat", titreaza publicatia franceza.

"Acest apropiat al presedintelui centrist, Traian Basescu", si-a anuntat demisia din Guvern, pe 6 februarie, dupa trei ani si jumatate de mandat.

"Mi-am depus demisia pentru ca nu vreau sa ma agat de putere. Le multumesc romanilor pentru ca au salvat Romania de la un faliment economic. Am pus ordine in finantele tarii", a spus fostul premier, luni dimineata, "dupa ce si-a petrecut noaptea la Palatul Cotroceni, intr-o intalnire fata in fata cu presedintele", mai scrie reputatul cotidan francez.

Le Monde vorbeste despre Romania ca "tara unde salariul mediu este de 350 de euro si peste 200.000 de functionari au fost disponibilizati in doi ani". Totodata, este specificat faptul ca Emil Boc a preferat sa ignore miscarile de protest din ultimele saptamani, ale manifestantilor furiosi.

Washington Post scrie ca "premierul roman a spus ca Guvernul sau isi va da demisia imediat, pentru a proteja stabilitatea tarii", citand Associated Press.

Emil Boc a precizat ca demisioneaza pentru "a usura situatia sociala", referindu-se la saptamanile de proteste din tara si la masurile de austeritate luate in 2010. El a afirmat ca a luat decizii grele "gandindu-se la viitorul Romaniei, nu pentru ca vreau, ci pentru ca trebuie".

CNN transmite ca premierul roman a demisionat "in mijlocul protestelor din tara si a iernii care a cauzat moartea a cel putin 34 de persoane", in timp ce cotidianul italian La Repubblica scrie ca plecarea fostului premier vine dupa proteste in mai mult de 40 de orase, care au lasat in urma zeci de raniti.

Si in Bulgaria, decizia fostului premier a fost vazuta ca o urmare a protestelor din Romania. Sofia Echo aminteste masurile luate de Emil Boc in ultimii trei ani si jumatate, dar si faptul ca aceasta renuntare vine cu cateva luni inainte de alegerile parlamentare.

Site-ul italian Il Post scrie ca premierul Emil Boc a demisionat, luni dimineata. Se precizeaza si ca, recent, Emil Boc l-a demis pe Tedor Baconschi, ministrul de Externe, pentru afirmatiile jignitoare la adresa protestatarilor.

Agentiile Ria Novosti si Novinite, Radio Europa Libera, dar si Al Jazeera, The Guardian, The Wall Street Journal si Fox News mai relateaza despre demisia premierului roman.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Emil Boc candidează pentru un nou mandat de primar al Clujului. Și-a anunțat candidatura printr-un video pe rețelele sociale VIDEO
Emil Boc candidează pentru un nou mandat de primar al Clujului. Și-a anunțat candidatura printr-un video pe rețelele sociale VIDEO
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, anunţă, sâmbătă, că va candida pentru un nou mandat. ”Îmi voi depune candidatura pentru un nou mandat de primar al Clujului. Vă mulţumesc...
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
#Emil Boc, #Boc demisie, #premier demisie Romania, #presa internationala demisie Boc , #demisie