Editorial: Greseala inlocuirii lui Boc

Luni, 06 Februarie 2012, ora 19:10
5015 citiri
Editorial: Greseala inlocuirii lui Boc
Foto: Arhiva (Antena3)

Din punct de vedere politic, vorbind aici despre latura cea mai ipocrita a socotelilor unui partid, aceea de a-si salva imaginea fara sa opereze nimic in esenta, inlocuirea lui Emil Boc este o operatiune ca la carte. Poporul cere, poporul obtine, imbratisari de grup, plecat acasa.

Ce se va intampla insa dupa plecarea actualului premier? Isi va reveni PDL miraculos? Nici gand.

Va trebui sa bifeze in continuare foaia de parcurs asumata alaturi de FMI, in paralel cu gestionarea in regim de avarie a politicilor publice pentru sanatate si educatie, unde oameni putini presteaza pana la moarte pe bani putini, si daca o dau in gard sunt trimisi pe tusa. Ca sa fie riscul mai mic, isi iau ei picioarele in spinare si isi cauta alte patrii - pentru pensionari e tarziu, deci aici, politicile publice vor avea etichete cu paiete.

Cu un guvern de tehnocrati - o alta smecherie, prin care pasivul guvernarii ar fi incarcat in spinarile unor nevinovati care nu au avut niciun cuvant in momentul negocierilor cu FMI - , sau unul de politicieni, aceiasi, dar cu alte buletine, calea Romaniei este trasata: are de asumat reguli impuse de noua disciplina financiar-bugetara de la Bruxelles si, aici, solicitarile strazii, sustinute (sau impulsionate) de liderii Opozitiei, se vor lovi de un perete.

Isi imagineaza cineva, la Cotroceni sau in birourile unor specialisti americani in imagine, ca dupa inlocuirea lui Boc, discursul lui Crin Antonescu si Victor Ponta se va schimba semnificativ? Cei doi isi doresc alegeri anticipate si plecarea lui Traian Basescu, nu ar accepta mai putin. O participare la un guvern de larga respiratie, actiune de natura sa atenueze din proasta lor imagine, nici nu este luata in calcul, pentru ca sefii USL au depasit demult pragul de la care erau in stare sa accepte ideile altora, nu numai pe cele proprii.

Vasile Blaga, Andreea Paul sau Mihai Tanasescu in locul lui Emil Boc nu vor reprezenta un eveniment de cotitura in relatiile Putere - Opozitie, deoarece aceasta din urma va avea in continuare interesul sa-si maximizeze sansele la alegerile locale, unde va fi greu sa invinga primarii si sefii de CJ apartinand PDL.

Desigur, tot ce-si doreste USL sunt anticipatele generale, deoarece acum, tendinta de descrestere in sondaje s-a inversat, si nu se stie ce le va rezerva Traian Basescu peste cateva luni.

Asa ca Ponta si Antonescu vor continua sa spurce orice guvern PDL, indiferent cine ar sta in fruntea acestuia.

Si atunci de ce sa plece Boc? Numai deoarece majoritatea romanilor crede ca tara merge intr-o directie gresita? Dar ce, au crezut vreodata ca se indreapta in directia buna? Sa ne uitam in toate sondajele facute in ultimii 20 de ani.

Aa, poate ca PDL doreste sa-i ameteasca pe romani. Si ce le va spune, ca Emil Boc a gresit? S-ar sinucide politic. Ca a obosit si se intoarce la partid? O varianta posibila. Insa lipsita de barbatie. Cand in joc sunt modernizarea societatii si consolidarea democratiei, basca renuntarea la securistii de teapa lui Dan Voiculescu si bolsevicii din categoria "Iliescu", ca parca asa ni se spune mereu, mori in picioare, daca e sa mori. Dar ai sansa sa ramai in istorie. Altminteri, istoria va consemna doar ca pe aici, pe langa Dambovita, au mai trecut niste pacalici.

Citește și:
România livrează Republicii Moldova 90% din necesarul de energie, după bombardamentele rusești din Ucraina. „Sunt crime de război”
România livrează Republicii Moldova 90% din necesarul de energie, după bombardamentele rusești din Ucraina. „Sunt crime de război”
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a explicat că Republica Moldova are probleme cu energia electrică după ce Rusia a bombardat infrastructură civilă de tip energetic din Ucraina, iar...
Cât de sus stă Maia Sandu în sondajele politice. CTP: „Poate fi momentul decisiv pentru România și Republica Moldova”
Cât de sus stă Maia Sandu în sondajele politice. CTP: „Poate fi momentul decisiv pentru România și Republica Moldova”
Gazetarul Cristian Tudor Popescu a scris duminică, 27 noiembrie, pe Facebook, că partidul Maiei Sandu rămâne primul în preferințele alegătorilor din Republica Moldova. Gazetarul spune că...