Financial Times: Demisia Guvernului Boc, semnal de alarma pentru Europa de Est

Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 16:07
3944 citiri
Financial Times: Demisia Guvernului Boc, semnal de alarma pentru Europa de Est

Demisia Guvernului Emil Boc are o semnificatie mai larga si poate reprezenta un semnal de alarma pentru regiune, este de parere analistul roman Cornel Ban, de la Institutul Watson pentru Studii Internationale, de la Universitatea Brown, din Statele Unite.

In primul rand, demisia lui Boc ar putea semnala faptul ca politicienii est-europeni nu pot ignora costurile sociale ale austeritatii si privatizarii serviciilor care erau, odata, universale, mai ales ca migratia si creditarea nu mai reprezinta o cale viabila pentru cetatenii din statele post-comuniste, spune Ban, intr-un comentariu pe Financial Times.

Acesti cetateni, spune analistul, au inceput sa se intrebe daca nu cumva ar trebui sa-si indrepte atentia, pe langa problemele de coruptie, si catre problema ignorata a distrubutiei averii.

In al doilea rand, protestele nu au servit doar drept rabufnire a frustrarii anti-guvernamentale, dar si ca loc de dezbatere despre ce tip de reforme economice ar trebui implementate si daca ar trebui luate, in continuare, masuri in privinta privatizarilor si reformelor.

"Dupa ani de sprijinire automata a pietelor, protestul a aratat ca foamea pentru bunurile publice nu este doar un lux vest-european, ci o cerinta legitima in orice democratie", a comentat Ban.

Crucial este faptul ca aceste dezbateri au permis aparitia unei societati civile a organizatiilor de stanga, a caror critica pestrita, dar vehementa privind varietatea capitalismului romanesc a luat prin surprindere Puterea, a mai spus analistul.

Daca acest fenomen politic va deveni mai robust, in urmatorii ani, vechea ordine post comunista, in care partidele politice orientate spre piata pot conta pentru liberalizare economica si pe societatea civila de elita, poate intra in criza. Rezolvarea acestei criza va depinde, ca intotdeauna, de ce antreprenori politici si ce idei vor mobiliza aceste cereri legitime.

Citeste si:
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, a anunțat că a primit o amendă în valoare de 10.000 de lei pentru că că nu a prelungit două certificate de urbanism care ar permite construirea unor...
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care poate fi făcută intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi, nu doar în interiorul, ci şi în exteriorul localităţilor....
Comentarii
Deniutz
rank 4
Neimportant ** / Impotriva **
bubiko
rank 5
Acum isi dau seama papagalii occidentali.....