Mai are demisia lui Boc vreun impact asupra economiei?

Luni, 06 Februarie 2012, ora 15:11
3236 citiri
Mai are demisia lui Boc vreun impact asupra economiei?

Emil Boc a anuntat, in cadrul sedintei de guvern de luni, ca isi va depune mandatul, dupa 3 ani de guvernare.

"Politicienii si-au facut datoria, romanii au salvat economia si tara de la colapsul economic", a declarat Emil Boc.

Printre reusitele guvernarii sale, Emil Boc a amintit cresterea economica de aproximativ 2,5%, dupa doi ani de criza, reducerea inflatiei la cel mai scazut nivel din ultimii 20 de ani, un curs valutar stabil si mentinerea sub control a datoriei publice si a deficitului bugetar.

Mai mult, Emil Boc a sugerat chiar si posibilitatea majorarii salariilor si pensiilor in viitorul apropiat.

Emil Boc si tot Guvernul si-au dat demisia - Nu ma agat de putere!

Fostul premier nu a amintit insa de diminuarea semnificativa a investitiilor straine si dublarea datoriei publice in numai trei ani.

Ce spun analistii despre impactul demisiei premierului auspra economiei?

"Demisia unui guvern este un eveniment important care in nicio tara nu poate sa nu afecteze economia. Eu sper totusi ca in Romania, unde relatiile intre diferite sectoare si evenimente se fac mai greu, stabilitatea financiara si cea economica nu vor fi alterate", a spus consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, pentru Ziare.com.

In continuare, evolutia economica a Romaniei va depinde de guvernul care va urma.

"Avem in tara o stabilitate financiara si economica, iar acestea sunt certitudini. Daca vine un guvern care da tarii speranta si incredere, atunci impactul va fi pozitiv", a adaugat Vasilescu.

Dezvoltarile de pe plan extern constituie cele mai mari riscuri la adresa stabilitatii economiei nationale.

"In momentul de fata, economia Romaniei are putine riscuri interne si foarte multe riscuri externe, care creeaza vulnerabilitati in sistemul nostru economic si pot sa creeze riscuri de-a lungul acestui an. Cel mai mare risc extern este o recesiune in zona euro", a adaugat oficialul BNR.

Oamenii de afaceri: Boc nu conteaza

Reprezentantii oamenilor de afaceri nu vad niciun impact pe termen scurt al demisiei premierului Emil Boc asupra economiei Romaniei, in conditiile in care economia este deja intr-o stare dificila.

"Nu cred ca afecteaza cu nimic. Daca economia era intr-o zona de liniste si calm, astfel de schimbari ar fi afecat. Dar economia este atat de bulversata, toata lumea are alte treburi, incat nu afecteaza pe termen scurt. Alegerile anticipate ar fi creat o problema, pentru ca, sase luni, tara ar fi fost paralizata de organizare. Orice investitie, orice investitor ar fi stat in stand-by", a precizat omul de afaceri Stefan Vuza pentru Ziare.com.

"Pe termen lung, sigur ne va fi mai bine. Orice e mai bun decat Boc in pozitia de premier si, bineinteles, oricine e mai bun decat Basescu", sustine Vuza.

Catalin Predoiu, premier interimar

Demisia a fost amanata doar de raportul Fondului Monetar International, iar noul premier trebuie sa vina din mediul economic, este de parere Ioan Niculae, patronul InterAgro.

"Demisia nu se va vedea in niciun fel pe plan economic. Era o demisie pe care eu cred ca toata lumea o va prevedea. A fost intarziata doar de finalizarea raportului FMI.

Presedintele trebuie sa numeasca in functia de premier pe cineva care sa se priceapa la economie. Pentru ca problema Romaniei si nu numai a Romaniei, a Uniunii Europene, va fi economica, nu politica", a spus si Niculae pentru Ziare.com.

Citeste si:
Rate mai mari la credite pentru români: Indicele ROBOR la 3 luni a înregistrat o nouă creștere
Rate mai mari la credite pentru români: Indicele ROBOR la 3 luni a înregistrat o nouă creștere
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat luni, 27 iunie, la 6,26% pe an, de la 6,18% pe an, vineri, un...
Creșterea „rapidă și hotărâtă” a dobânzilor, recomandată băncilor centrale din toată lumea pentru a ține inflația sub control
Creșterea „rapidă și hotărâtă” a dobânzilor, recomandată băncilor centrale din toată lumea pentru a ține inflația sub control
Banca pentru Reglemente Internaţionale (BRI) a cerut ca ratele dobânzilor să fie majorate ”rapid şi hotărât”, pentru a preveni transformarea inflaţiei în ceva şi mai problematic,...