Cum arăta Emil Boc la Revoluția din 1989. Primarul Clujului a participat la evenimente. „Eram student în anul 4 la facultate”

Joi, 22 Decembrie 2022, ora 14:12
8592 citiri
Cum arăta Emil Boc la Revoluția din 1989. Primarul Clujului a participat la evenimente. „Eram student în anul 4 la facultate”
Primarul Clujului, Emil Boc (dreapta), a povestit cum a participat la Revoluția din 1989. FOTO zcj.ro/ Actual de Cluj

Primarul Clujului, Emil Boc, a povestit cum a participat la Revoluția din 1989.

Edilul apare și în filmul documentar "Mărturii fotografice de la Revoluție", realizat de Rareș Beuran, potrivit zcj.ro.

„M-am bucurat zilele trecute că am văzut o expoziție de excepție a lui Rareș Beuran, de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, unde a făcut un film documentar despre Cluj. A venit cu noi poze, cu noi detalii despre Revoluția de la Cluj și am avut plăcuta surpriză să văd că cineva, care plecase în SUA a lăsat în țară, într-un pod, filme care nu era developate și a avut acum acces la acele filme și au găsit și o poză unde eram în data de 22 decembrie pe balconul de la Primăria veche. Mi-am amintit cu plăcere și emoție de acele momente, de ziua pe care o trăiam atunci și cu energia pozitivă declanșată de speranța unui altfel de viitor pe care îl puteam avea”, a declarat edilul.

Boc a vorbit și despre focurile de armă care s-au tras atunci.

„Eram student în anul 4 la facultate și așteptam să intru într-o nouă etapă a vieții. Adevărații revoluționari sunt Matiș, cu care mă întâlnisem cu o zi înainte, Nemeș, cu care mă întâlnisem la Arizona. Militarii aceia era niște copii, fără prea multă instruire militară, așa i-am văzut eu cu mintea mea de atunci. Țineau armele îndreptate spre pământ. Nu credeam că vor trage, comunismul era un curent umanist, care punea omul în centrul atenției (...) A fost o rafală de foc de armă ca un trăsnet. Cred că unele gloanțe au ricoșat din pământ, iar altele au fost trase direct (...)

M-am bucurat că această nouă etapă a vieții a coincis cu drumul spre libertate. Eram în zona Continentalului când a plecat Ceaușescu și după am plecat cu un grup important care era condus de Nicu Vălean, un lider incontestabil. Eu eram în echipa lui, pe care am coordonat-o nu fără riscuri. Noi stăteam la balcon și încercam să ținem mulțimea alături de noi, să le explicăm tot ce se întâmplă, pentru că nimic nu era sigur. Încercam să construim asigurarea funcționării orașului deoarece erau incendii, spargeri și asigurarea vieții pentru că treceai de la comunism la alt regim”, a declarat Emil Boc, la un post de radio local, potrivit sursei citate.

Revoluția Română din 1989 s-a desfășurat în perioada 16-22 decembrie 1989.

#Emil Boc, #Emil Boc primar Cluj, #revolutie, #Revolutia 1989 , #Primaria Cluj