59.000 de bugetari vor fi concediati

Miercuri, 30 Iunie 2010, ora 23:03
8148 citiri
59.000 de bugetari vor fi concediati

59.000 de bugetari vor fi concediati, a decis Guvernul, miercuri, la capatul unei sedinte care a durat 9 ore.

Este vorba de 54.000 de angajati din administratia publica si 5.000 de angajati de la ministere, potrivit unor surse citate de Mediafax.

"Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, standardele de cost in administratie, pe baza carora vor fi disponibilizate 54.000 persoane din sectorul public, numar care poate depasi insa 59.000 angajati adaugand si unele ministere. Cei mai multi, respectiv un nivel estimat de 53.432 angajati, vor fi concediati din administratia publica locala, iar restul din patru ministere ale caror structuri au fost analizate miercuri, respectiv ministerele Administratiei, Muncii, Educatiei si Agriculturii", au aratat sursele.

Potrivit acestora, procedurile de concediere vor fi derulate in principal pe baza de ordonante de urgenta, emise in zece zile.

Insa, premierul Emil Boc nu a vrut sa confirme aceasta informatie, miercuri, la finalul sedintei de Guvern. Primul ministru a spus doar ca s-a decis restructurarea aparatului de stat.

"Astazi am ajuns la restructurarea aparatului de stat, dupa ce anul trecut am restructurat agentiile de stat. Am adoptat o OUG privind completarea legii finantelor publice locale. Lucram de patru luni la aceasta modificare. Ordonanta are doua componente majore: o disciplina fiscala la nivel local prin masuri care vizeaza prevenirea estimarii veniturilor si ca nu se vor putea face angajamente noi inainte de a plati datoriile. Nu poti consuma mai mult decat produci. A doua componenta este cea a normativelor de personal. Cu totii ne plangem ca avem un aparat supradimensionat, pentru a putea asigura un cadru la nivel national cu plafoane maximale", a declarat Boc.

Premierul Emil Boc s-a ferit insa sa ofere un numar exact de oameni care vor fi dati afara.

"Astazi am adoptat mai multe OUG prin care ministerele sa poate continua procesul de restructurare prin HG-uri de guvern. Procesul nu pleaca de la un obiectiv, avem de dat afara un anumit numar de persoane. In scrisoarea cu FMI avem un plafon de cheltuieli bugetare. Nu as vorbi de un numar concret. Plecam de o analiza functionala, ca administratia sa fie eficienta", a declarat Emil Boc.

Duminica, la finalul sedintei de guvern, premierul Emil Boc le-a cerut ministrilor sa aplice rapid procedurile de restructurare a institutiilor pe care le conduc si ca acest proces, care va presupune inclusiv concedieri de personal, sa fie initiat prin ordonanta de urgenta, daca legislatia permite.

I.O.

Citeste si:
AUR ”reîncălzește” scandalul irlandezului beat care a intrat în Parlament. Ce ar fi surprins camerele de supraveghere
AUR ”reîncălzește” scandalul irlandezului beat care a intrat în Parlament. Ce ar fi surprins camerele de supraveghere
Alianţa pentru Unirea Românilor a cerut miercuri, 19 ianuarie, Ministerului de Interne, Serviciului de Protecţie şi Pază şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 să facă...
Gabriela Firea, atac subtil la adresa lui Ciucă: „Mă bucur că mi-am îngheţat doctoratul înainte de a intra în politică”
Gabriela Firea, atac subtil la adresa lui Ciucă: „Mă bucur că mi-am îngheţat doctoratul înainte de a intra în politică”
Vicepreședintele PSD Gabriela Firea a lansat marți seară, 18 ianuarie, un atac subtil la adresa premierului Nicolae Ciucă pe subiectul posibilului plagiat al liberalului în teza de doctorat....
Comentarii