Am scapat ieftin, PDL putea sa ne omoare (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 12 Iulie 2011, ora 19:05
5965 citiri
Am scapat ieftin, PDL putea sa ne omoare (Opinii)
Foto: oldcotidianul.ro

De la presedinte pana la cei mai noi purtatori de cuvant ai Partidului Democrat Liberal s-a lansat noua ideea de campanie a Puterii potrivit careia am scapat ieftin cu masurile de austeritate adoptate in 2010, pentru ca am luat-o inaintea celorlalte state care acum se zbat intre faliment si austeritate. Traian Basescu gaseste resurse pentru a se felicita singur pentru curajul de a taia in carne vie imediat dupa alegeri, cand promisese ca salariile si pensiile nu vor scadea si se vor plati la timp.

Intr-adevar, situatia economica din Europa nu este deloc incurajatoare. Germania, motorul Uniunii Europene, se gandeste sa paraseasca zona euro, Franta, a doua putere a zonei, are probleme tot mai multe cu agricultura, Grecia este pratic in faliment, asteptand doar forma in care va anunta colapsul, iar lucrul si mai ingrijorator este ca Italia si Spania par sa calce pe urmele tragediei greceste.

Cu peste 3 milioane de romani in aceste doua tari, Romania numai linistita nu poate sa priveasca spre viitor, oricat s-ar incorda un prezicator in stele precum Lazaroiu, care isi imagineaza cu puterea unui prescolar ca daca valul crizei va lovi din nou si mai crunt Europa, Romania este "mai bine protejata", pentru ca maximum competentei Guvernului Boc a fost sa taie tot, cand oricum nu mai aveau banii pentru acele plati. Daca asta este varful in materie de strategii economice, de viziune politica si economica, atunci putem sa facem testamentul, nimic nu ne va mai izbavi.

In primul rand sa nu uitam ca pe toata durata crizei Traian Basescu si Emil Boc au urlat de fiecare data, cat de tare au putut, ca nu cumva sa ne asteptam sa iesim din criza, atat timp cat Europa si lumea intreaga nu va incepe sa isi revina. Va amintiti, desigur. "Nici eu, nici Guvernul, nici Banca Nationala" nu ne-am propus sa scoatem tara din criza... potrivit afirmatiei, daca Uniunea Europeana incepe sa transpire din nou, Romania risca sa cada din nou la pat, iar pacientului sa i se mai taie si cealalta jumatate de picior si mana ramasa intreaga.

Intre timp, pe masura ce alegerile se apropie, mizand pe faptul ca poporul oricum nu intelege nimic, nu are memorie si ii pot fi aruncate verzi si uscate, aparatul de propaganda prezidential si cel de partid au iesit la incalzire cu temele noi ale campaniei electorale de la anul - "USL va plesni", "daca era USL la guvernare, astazi eram Grecia", "sa ne felicitam pentru ca am taiat salariile", "suntem pregatiti pentru orice fel de criza ar reveni". In jurul acestor idei, ce reflecta o realitate intoarsa pe dos, isi vor creiona liderii Puterii discursul.

Ce sa mai vorbim despre cat de pregatita este Romania pentru a primi un nou val al crizei, din moment ce noi nici macar nu am iesit inca din primul val!? Iar a te lauda cu masurile de austeritate din 2010, care au avut doar rolul de a evita falimentul total al statului, exact asa cum s-a intamplat acum in Grecia, inseamna ca te feliciti singur pentru ca ai impins tara cu forta spre colaps, iar apoi i-ai amputat pacientului muribund mainile si picioarele, pentru a-i salva viata. Daca pentru asta cineva se poate felicita, atunci sa le multumim ca inca nu ne-au omorat.

Se dovedeste inca o data ca noi nu putem invata nimic din experienta altor tari din Uniunea Europeana, infinit mai sanatos dezvoltate si mai cu o clasa politica mult, mult mai responsabila si competenta. Sau pur si simplu nu vrem sa recunoastem realitatea. In loc sa luam masuri de stimulare a cresterii economice, de renastere a sectoarelor decedate, noi ne pregatim sa impunem alte taieri, sa extindem austeritatea si sa permanentizam vechile taieri bugetare.

In ritmul asta, in curand chiar vom ajunge in situatia de a ne felicita singuri ca inca suntem in viata si ne-am ridicat la ceruri. Felicitari, intr-adevar!

Citește și:
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu se gândește să candideze la alegerile prezidențiale din 2024, însă nu a exclus alte trei nume care se vehiculează a fi reprezentantul...
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Fratelli d’Italia, partidul care a câștigat cele mai recente alegeri parlamentare din Italia, are din 2020 o filială și în România, condusă de către Alessandro Console, un om de afaceri...