Blestemul jumatatilor de masura

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 26 Februarie 2009, ora 12:39
3587 citiri
Blestemul jumatatilor de masura

Actuala putere sufera si ea de bolile pe care le critica cel mai aprig la fosta, de fapt fostele, guvernari.

Este penetrata de oameni dubiosi, fie de-a dreptul penali, fie reprezentand interesele nu neaparat legale ale unor oligarhi. Exemplul lui Costel Iancu, fostul sef al ANIF, cercetat de DIICOT pentru fapte cu iz mafiot si partener de afaceri cu interlopii de varf ai Craiovei, este doar cel mai mediatizat.

Daca ne gandim la acuzatiile care au planat, fara a fi pe deplin clarificate, asupra capului ministrului Constatin Nita, faptele imputate lui Iancu sunt joaca de copil.

Noul director al ANRM, Gelu Maracineanu, este apropiat al lui Sorin Ovidiu Vantu pentru care a lucrat pana in preziua numirii in functia oficiala.

Unul dintre marii controversati ai democrat liberalilor, Ionel Mantog, baron de Gorj, anchetat penal, a fost recuperat de Adriean Videanu fara cea mai mica ezitare sau rusine. A fost plantat intai in postul de consilier, apoi in cel de director al complexului energetic Turceni, pentru a carui fraudare este anchetat.

Foarte putin a lipsit ca Marian Vanghelie sa reuseasca sa-l impuna in fruntea DGIPI pe protejatul sau, cunoscut pentru relatiile cu lumea interlopa si asupra caruia planeaza grave suspiciuni.

Tentatia de a forta legea este si ea foarte mare. De exemplu, Elena Udrea a uitat sa mentioneze in declaratia de avere tocmai, dar tocmai, societatile pe care sotul ei le detine in domeniul turismului. Asta poate spune multe despre inteligenta, politica desigur, sau aroganta d-nei Udrea. Ar fi putut banui ca presa sta cu ochii exact pe acele societati, iar omiterea lor va fi sesizata imediat, ceea ce s-a si intamplat.

Numirile in functii se fac pe criterii care amintesc separator de trecutul apropiat sau mai indepartat. De exemplu, dintre toti cei care puteau deveni ministru al Sanatatii, oare de ce o fi ajuns in functie tocmai omul care are o legatura stransa cu construirea casei lui Mircea Geoana, un om care nu a stralucit niciodata in domeniu si a si fost anchetat de DNA?

Oare cancelaria premierului n-ar fi functionat fara angajarea acolo a nepoatei lui Emil Boc? Poate Mihaela Boc este foarte competenta, dar angajarea sa tot nepotism se numeste.

Prefectii au fost, de facto, repolitizati desi legea adoptata la presiunea Uniunii Europene prevede contrariul. Justitia e, pasmite independenta, dar social democratii se fac luntre punte sa puna in coasta ministrului un secretar de stat fidel lui Adrian Nastase. De ce oare?

La fiecare dintre acest acuzatii, rapsunsul vine prompt, inclusiv de la oameni neimplicati politic: "Si ceilalti parca erau mai buni? Pe ei nu-i vedeti? Toti fac la fel, ce atata agitatie?".

Nu, liberalii nu erau cu nimic mai buni. Poate chiar dimpotriva. Au avut ministri puscariabili, unul dintre ei chiar la Justitie. Tudor Chiuariu a ajuns chiar sa modifice legislatia in favoarea sa si a colegilor sai de dosar. Au epurat Palatul Victoria pana la femeia de serviciu, scapandu-le doar acele functii din teritoriu pentru care, partid mic fiind, n-au mai avut cadre.

Liberalii au inceput, de fapt, repolitizarea prefectilor, dupa eliminarea PD de la guvernare, inventand un artificiu juridic folosit cu succes si de actuala putere. Marile tunuri, gen Logan, si probabil, Sterling, spun totul despre guvernarea Tariceanu.

Daca vom merge si mai departe, ajungem la guvernarea Nastase care, nici ea, nu era cu nimic mai buna si ale carei singure alinieri la lege si cerintele europene au fost facute scarsnit, sub presiunea exigentelor aderarii.

Dar derapajele, ilegalitatile, turpitudinea fostelor guvernari nu scuza cu nimic derapajele actualei guvernari.

Judecata aceasta bazata pe compararea raului mai mare cu un rau ceva mai mic este falsa si paguboasa. Da senzatia unui progres, cand, de fapt e doar o jumatate sau un sfert de masura fara mari efecte.

Fiecare guvernare pare sa-si propuna doar sa para ceva mai buna si corecta decat precedenta. Chiar daca reuseste, nici macar nu conteaza. Va conta doar atunci cand o guvernare isi va proune in locul comparativului relativ, un superlativ absolut, adica sa fie pur si simplu corecta si buna, indiferent cum au fost cei dinainte.

Nu va exista niciodata o guvernare perfecta, dar cu cat stacheta e mai sus, cu atat saritura va fi mai inalta, chiar daca va rata recordul. Cantonati in jumatati de masura, politicienii romani aseaza stacheta mereu in zona genunchiului broastei, asa ca nici nu mai are importanta daca trec sau nu peste ea. Din nefericire, si in mentalitatea colectiva stacheta tot pe acolo este.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#guvernare Emil Boc, #ministri penali, #Costel Iancu mafiot , #guvern