Boc: Inainte sa ne fie mai bine, o sa ne fie un pic mai greu

Miercuri, 23 Decembrie 2009, ora 10:27
3359 citiri
Boc: Inainte sa ne fie mai bine, o sa ne fie un pic mai greu
Foto: Antena3

Emil Boc si-a inceput discursul din Parlament amintind ca din punct de vedere economic, "incheiem cel mai dificil an din ultimii 20, poate chiar din ultimii 60".

In ciuda acestei crize care nu avea cum sa ocoleasca Romania, Emil Boc se lauda ca Guvernul pe care l-a condus in 2009 a reusit sa mentina rata somajului mai scazuta in tara noastra (estimata la 7,5%) ca media din UE, de 9,5%. Emil Boc a amintit ca rata somajului in Spania este de 18%.

In plus, premierul desemnat, demis si interimar, s-a laudat si cu faptul ca leul a ramas in limite normale, iar inflatia a intrat pe traiectorie descendenta.

Nu a uitat sa mentioneze ca, in ciuda crizei, Guvernul sau a facut un tronson din Autostrada Transilvania, a terminat Pasajul Baneasa, a finalizat centura Ploiestiului si Timisoarei. Boc s-a mai laudat cu programele Prima Casa si Primul Siloz si cu extinderea Programului Rabla.

"Am demarat reforme pe care altii nu au avut curaj sa le declanseze in ultmii 20 de ani", a sustinut Boc, facand referire la cele doua noi coduri juridice, adoptate prin asumarea raspunderii Guvernului, incercarea de eliminare a privilegiilor, reforma in Educatie si altele.

Nu am preluat mandatul de prim ministru pentru a deveni mai popular

Ajungand in prezent, Emil Boc a precizat ca a preluat mandatul de prim ministru nu pentru a deveni mai popular, "ci pentru a face in continuare ce trebuie pentru Romania, pentru cei 22 de milioane de romani".

Boc a amintit ca a constituit o majoritate politica formata din PD-L, UDMR, grupul minoritatilor nationale si grupul senatorilor si deputatilor independenti, carora le multumeste pentru sustinere.

In acelasi timp, premierul a declarat ca respecta decizia PNL si PSD de a alege Opozitia si spune ca va fi deschis la propunerile lor legislative pentru ca "Guvernul nu detine monopolul adevarului".

"Voi avea deschidere totala de preluare a ideilor bune, a propunerilor legislative care pot aduce bine in aceasta tara", a subliniat Boc, care a si dat cateva exemple de idei pe care le va prelua de la adversarii politici.

Din programul electoral al lui Mircea Geoana va avea in vedere instituirea unui moratoriu pentru IMM-uri la credite, astfel incat un an de zile sa plateasca doar dobanzile aferente si sa prelungeasca cu un an creditul. Guvernul va lua in considerare si crerea unei case de batrani in fiecare judet, pentru pensionarii singuri si lipsiti de sprijinul familiei.

Din programul lui Crin Antonescu, a preluat ideea de reducere a cotei unice, daca va permite cresterea economica din viitor, dar si stimularea crearii locurilor de munca in zonele defavorizate, prin masuri fiscale.

De la Kelemen Hunor a preluat ideea descentralizarii sistemului de sanatate si crearea conditiilor pentru ca tinerii sa nu paraseasca tara.

Urgentele anului 2010

Inainte de a-si prezenta programul de guvernare, Emil Boc a precizat ca pentru anul 2010 Guvernul are cateva "urgente".

In primul rand, trebuie adoptat bugetul in sesiune extraordinara a Parlamentului, organizata in ianuarie.

Apoi, trebuie adoptate legile responsabilitatii fiscale si reformei sistemului de pensii, angajamente luate fata de institutiile internationale, dar si "in favoarea a 22 de milioane de romani".

"2010 va fi un an greu, dar avand in vedere masurile economice luate de guvern in 2009 si datorita imbunatirii situatiei la nivel international perspectivele sunt un pic mai bune", si-a exprimat speranta Emil Boc.

Totusi, premierul considera ca "trebuie sa fim constienti si lucizi: inainte sa ne fie mai bine, o sa ne fie un pic mai greu".

Guvernul isi asuma masuri nepopulare, dar necesare, pentru a scoate Romania din criza.

Principalele masuri din programul de guvernare

- mentinerea cotei unice si TVA la actualul nivel

- aplicarea in continuare a masurii neimpozitarii profitului reinvestit

- reducerea numarului de taxe si impozite

- reducerea birocratiei si absorbtia sporita a fondurilor europene

- regandirea impozitului minim, care si-a atins tinta si a scos de pe piata firmele care faceau evaziune fiscala

- prelungirea programului Prima Casa

- utilizarea garantiilor guvernamentale pentru sustinerea altor domenii economice

- revizuirea sistemului de pensii pentru asigurarea sustenabilitatii acestuia

- restructurarea aparatului administratiei publice

- descentralizarea inclusiv financiara a administratiei publice

- sprijinirea mediului de afaceri si a IMM-urilor prin facilitarea acecesului la fondurile structurale europene

- consolidarea clasei de mijloc si solidaritatea activa pentru cei aflati in nevoie

- sprijinirea creerii de noi locuri de munca

- realizarea programului national de construire de locuinte

- accelerarea gradului de atragere a fondurilor europene; "Ii multumesc fostului vicepremier Dan Nica pentru munca depusa in acest sens".

- sprijinirea agriculturii pentru dezvoltarea industriei agricole, modernizarea satului si refacerea sistemului de irigiatii

- dezvoltarea in ritm rapid a infrastructurii

- reforma Educatiei

- reforma Sanatatii

- continuarea reformei in Justitie

- largirea sferei drepturilor minoritatilor nationale

- asigurarea securitatii energetice a Romaniei

- sustinerea turismului

- consolidarea rolului si statutului Romaniei pe scena internationala

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Emil Boc Guvern Parlament, #vot investitura Guvern Boc , #guvern