Ziare.com

Boc, presedintelui CJ Valcea: Nu stati cu mana intinsa la Guvern, mergeti la banca

Duminica, 18 Iulie 2010, ora 22:44

   

Boc, presedintelui CJ Valcea: Nu stati cu mana intinsa la Guvern, mergeti la banca
Premierul Boc a avut duminca un schimb de replici tensionat cu presedintele CJ Valcea, Ion Calea, care solicitase sa se restituie judetului bani pentru a putea cofinanta proiecte pentru drumuri, Boc replicandu-i ca ar trebui sa ia imprumut cu garantie guvernamentala, nu sa astepte bani de la centru.

Presedintele Consiliului judetean Valcea, Ion Calea (PSD), i-a spus premierului, in cadrul videocerintei cu prefectii, ca in judetul sau sunt 89 drumuri afectate de precipitatii si alunecari de teren si a aratat ca pentru proiectele de reparatii este nevoie de cofinantare, cerandu-i in acest context restituirea unor sume de la bugetul de stat.

"Precipitatiile au generat un numar mare de alunecari de teren si le-a reactivat pe cele care erau produse si nerezolvate din anii anteriori. Motiv pentru care, la ora actuala, 89 drumuri sunt afectate in judetul Valcea in diferite puncte. Ce e mai grav e ca, pe drumurile judetene, patru poduri sunt sub limita de stabilitate si exista pericolul sa cada (...)

V-as ruga, daca e posibil, ne-ati luat banii aferenti drumurilor, in conformitate cu Legea 273/2006, articolul 50. Daca acei bani s-ar putea restitui, sumele provenite din calculul TVA si sumele de echilibrare.... In sumele de echilibrare, intra si sumele pentru cofinantare. Avem un numar mare de proiecte, foarte importante, dar fara posibilitatea de a le cofinanta", a expus presedintele CJ situatia.

In replica, premierul l-a indemnat pe Calea sa se foloseasca de prevederile actului normativ care ii permite sa ia imprumut de la banca cu garantie guvernamentala, iar apoi i-a imputat ca nu cunoaste aceasta lege proaspat promovata de Guvern.

"Si de ce nu mergeti sa luati imprumut de la banca cu garantie guvernamentala?", l-a intrebat Boc. "Luam dar...", a spus Calea, fiind intrerupt de Boc. "De ce nu mergeti, pentru ca de aceea am creat actul normativ, dle presedinte, ca sa nu mai asteptati cu mana intinsa numai de la Bucuresti.

Aveti posibilitatea, utilizand instrumentul garantiei, sa luati bani. Daca dvs acum aflati de actul asta normativ, ca nu-l cunoasteti, imi pare rau, dar este de cateva luni in vigoare. Nu asteptati de la guvernul central sa va dea toti banii necesari in judet, trebuie sa mergeti si la banca", i-a reprosat seful Guvernului.

Calea i-a raspuns ca a fost la banca, dar ca "sumele care se dau sunt insuficiente"."E 80% din valoarea proiectelor. Banca e bucuroasa sa va dea bani, pentru ca statul garanteaza cofinantarea acolo", i-a mai spus Boc.

Presedintele CJ Valcea l-a intrebat ulterior pe premier ce sa faca in cazul drumurilor si podurilor afectate, iar acesta a raspuns ca s-a luat decizia ca la Ministerul Agriculturii banii ramasi din planul national de dezvoltare rurala - 124 de milioane de euro - sa fie reorientati spre infrastructura distrusa din mediul rural sau judetean, spre drumuri si alte lucrari de acest fel.

"As avea rugamintea ca sumele solicitate prin proiecte de hotarare de Guvern sa fie transferate, trimise de Ministerul Administratiei si Internelor la Ministerul Agriculturii, ca sa primim acesti bani", a continuat Calea. "In functie de resursele existente, fiecare va primi atat cat poate tara in momentul de fata", a incheiat Boc discutia.

Un alt schimb de replici a avut loc intre premierul Emil Boc si reprezentantul prefecturii Salaj, care s-a plans de faptul ca Ministerul Dezvoltarii Regionale nu a informat prefectura in legatura cu faptul ca a trimis o adresa catre mai multe firme de constructii din judet pentru ajutorarea cu materiale de constructii pentru sinistrati.

Prefectul a primit explicatii din partea secretarului de stat Ioan Andreica, insa seful Guvernului a intervenit la randul sau: "Sa stiti un lucru, dvs sunteti subordonat ministerului si nu ministerul dvs, asa ca sa intelegeti acest lucru. Este o actiune guvernamentala nationala, nu una cu particularitate locala".

In dialog cu premierul a intrat si prefectul de Hunedoara, Attila Dezsi, care a cerut ca prefectii sa primeasca, inainte de sedintele de guvern, actele normative ce urmeaza a fi discutate si notele de fundamentare ale acestora, motivand ca, imediat dupa adoptarea lor in guvern, mass-media pune intrebari inclusiv prefectilor.

Boc i-a replicat ca Ministerul Administratiei prezinta actele de impact pentru administratia locala impreuna cu autoritatile locale, iar celelalte ministere au actele normative "afisate pe site". "Actele normative in forma finala rezulta din sedinta de guvern, forma finala se poate afla numai dupa sedinta", i-a mai spus Boc.

Sursa: rNews

Articol citit de 1269 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu e p..st cine cere sau invers!

Guvernul are comportament de mi.log,care dupa ce aduna toate taxele si impozitele de la comune si orase cand e sa dispuna unele restituiri pentru infrastructura si altele,te trimite sa ei de la banci cu dobanda.Cel mai bine cred ca ar fi ca primariile sa-si opreasca banii trebuinciosi din taxele si impozitele locale si daca mai ramane sa dea si guvernului.
Statul este cel mai mare hot.Nu umblati cu prostii sa-mi spuneti ca statul suntem noi!

 

Romanii trăiesc pe datorie că așa vrea Boc

Romanii vor avea voie să facă copii cand o să le dea voie Traian Băsescu.

Chiar nu vă e rușine deloc ?
Ai mușchi, treci la muncă :)) - adică muncește unde ?!?! La IMM-urile pe care le-ai distrus TU, POgC-ule ?
Vreți proiecte europene ? păi imprumutați de bancă pentru că băncile-s proaste și vă dau in numele POgC-ului.

@Banu_Maracine

Intrebare: De ce pedepseste statul hotii de buzunare?
Raspuns: Nu suporta concurenta!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor