Boc: Sunt multe lucruri care ne unesc si putine care ne despart de PNL

Miercuri, 16 Decembrie 2009, ora 13:38
2972 citiri
Boc: Sunt multe lucruri care ne unesc si putine care ne despart de PNL

Presedintele PD-L Emil Boc a declarat la finalul negocierilor cu PNL pe tema formarii noului Guvern ca cele doua partide au multe puncte de vedere in comun, dar si viziuni diferite in privinta anumitor aspecte, urmand ca rezultatul acestor negocieri sa se vada dupa consultarile de la Cotroceni, cu presedintele Romaniei.

"Discutia a fost una eficienta, clarificatoare din multe puncte de vedere, cu multe lucruri care ne unesc si cu putine care ne despart", a concluzionat Emil Boc la finalul negocierilor, subliniind ca presedintele Romaniei va fi pana la urma cel care va desemna premierul, in conditiile in care ambele partide isi revendica acest post.

"Am venit la aceasta intalnire nu pentru a realiza o majoritate matematica ci pentru a realiza o majoritate politica, ideologica, de dreapta, capabila sa dea sustinere viitorului guvern", a mai adaugat Emil Boc subliniind ca "in Romania trebuie sa se limpezeasca apele si din punct de vedere doctrinar" si solicitand PNL sa se alature unei guvernari de dreapta.

Liderul PD-L a reamintit ca urmeaza 2 ani si jumatate pana la viitoarele alegeri, motiv pentru care "retorica de campanie trebuie sa se incheie" iar formatiunile de dreapta, PD-L, PNL si UDMR sa isi dea mana pentru a sustine un guvern puternic, care sa aiba "o unitate ideologica".

Emil Boc a mai declarat ca printre aspectele comune PD-L si PNL se numara "cota unica, reforma si modernizarea statului roman, restructurarea statului si punerea lui pe baze noi de functionare, pastrarea locurilor de munca" si a precizat ca aceste obiective comune ar putea fi mai usor de indeplinit de un guvern cu o puternica sustinere parlamentara de dreapta.

Pe de alta parte, Emil Boc a recunoscut ca cele doua echipe de negociere au discutat si despre "lucrurile care ne-au despartit in trecut".

Liderul PD-L a ramas foarte ferm pe pozitii in privinta nominalizarii viitorului premier. El a declarat ca in conformitate cu rezultatul alegerilor parlamentare din 2008 si al celor prezidentiale abia incheiate, PD-L este indrituit sa dea viitorul prim-ministru.

"Nu este produsul unei ambitii a PD-L ci al vointei romanilor, exprimata in 2008 si in 2009 prin validarea candidatului sustinut de PD-L, actualul sef al statului", a declarat Emil Boc, precizand ca si dupa aceste negocieri, democrat-liberalii vor merge la consultarile de la Palatul Cotroceni cu solicitarea de a obtine postul de premier.

Discutiile dintre cele doua partide au inceput miercuri intr-o atmosfera destinsa si au durat mai bine de o ora. Echipa de negociatori a PD-L a fost formata din Emil Boc, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Gheorghe Flutur si Vasile Blaga, in timp ce din delegatia PNL au facut parte Crin Antonescu, Ludovic Orban, Relu Fenechiu, Radu Stroe si Varujan Vosganian.

Liberalii au intrat la negocieri cu solicitarea de a obtine postul de premier pentru Crin Antonescu, acceptand insa ca acest post sa fie ocupat si de un independent, variante posibile fiind, in opinia lor Mugur Isarescu sau Klaus Iohannis. De asemenea, Crin Antonescu a declarat ca PNL nu va intra intr-un Guvern care ii va avea in componenta pe ministrii PD-L demisi prin motiune de cenzura pe 13 octombrie.

Citeste si:
Cum l-a abandonat Iohannis pe Cîțu: Nu se poate, Florine! SURSE
Cum l-a abandonat Iohannis pe Cîțu: Nu se poate, Florine! SURSE
Miercuri seara, într-o discuție informală cu președintele Klaus Iohannis, liderul PNL Florin Cîțu a insistat ca el să rămână propunerea de prim-ministru. În replică, șeful statului i-a...
Dacian Cioloș anunță că USR nu va vota un guvern minoritar condus de Nicoale Ciucă
Dacian Cioloș anunță că USR nu va vota un guvern minoritar condus de Nicoale Ciucă
Președintele USR Dacian Cioloș a anunțat joi dimineață, 21 octombrie, că USR nu va vota un eventual guvern minoritar din care să nu facă parte, chiar dacă liberalii vin cu o altă...
Sursa: Ziare.com