Boc, un erou national nerecunoscut (Opinii)

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Duminica, 10 Aprilie 2011, ora 22:28
19715 citiri
Boc, un erou national nerecunoscut (Opinii)

Sustras din contextul si mediul degenerat in care s-a implantat, Emil Boc este unul dintre cei mai onesti oameni.

Nu politician. Emil Boc este ca politician cel pe care il stim. Care in 2008 cerea arestarea lui Calin Popescu Tariceanu pentru ca nu vrea sa mareasca salariile profesorilor cu 50%, pentru ca apoi sa refuze el insusi sa o faca din aceleasi ratiuni pentru care fostul premier nu a dorit sa o faca. Sa nu ne cramponam intr-atat, premierul si-a cerut, umil si smerit, scuze deunazi.

Uman, Emil Boc este peste multi dintre politicienii pe care noi i-am avut la guvernare in ultimii 21 de ani. Depinde ce sens dam aici cuvantului uman. Daca e sa ne imaginam ca, straini fiind, l-am fi intalnit pe Emil Boc pe pajistea Vascautiului dand la coasa dimineata, ne-am fi oprit sa stam de vorba si s-ar fi intamplat sa avem nevoie de ajutor, putem fi siguri ca Emil Boc ar fi facut tot ce i-ar fi stat in putere sa ne ajute. La fel, este foarte probabil ca premierul sa fie unul dintre cei mai incoruptibili politicieni.

Intr-o tara in care majoritatea politicienilor traiesc si exista doar pentru a-si putea trage cat mai multe case, terenuri si bani in cont prin intermediul functiilor pe care le ocupa sau pe care le "tranzactioneaza" datorita influentei politice pe care o dobandesc, Emil Boc contrasteaza puternic fata de colegii sai.

Acestea plus dorinta sincera de a face bine, credinta adanca si sincera ca indeplineste un rol de erou national, care trebuie sa se jertfeasca, si obsesia pentru munca si iar munca, fara pauze si concedii, ar trebui sa fi produs unul dintre cei mai mari premieri cu care s-ar fi putut mandri Romania.

Nu as scris aceste randuri, daca nu l-as fi vazut calare pe Emil Boc in cabina unui excavator, manuind afon manetele si tragand din greu de volan, in incercarea de a imprima suflul sau lucrarilor la tronsonul de autostrada Deva - Orastie.

Si de aici revenim unde suntem in prezent, cu un Emil Boc strans cu usa din toate partile, slab, fara personalitate, scufundat intre clientela politica a partidului si interesele greilor din PD-L, supus si fara nicio putere in fata Cotroceniului si umilit de o tara intreaga dintre ai carei cetateni nu mai au incredere in el decat 7-8%.

Cu Traian Basescu in spate, cu o gasca de profitori in fata, Emil Boc a luat chipul si asemanarea lor. Inchipuindu-se probabil sincer un erou national, Boc nu mai are timp sa realizeze nici unde nu se pricepe, nici la ce nu ar trebui sa se bage si nici fata de ce ar trebui sa stea departe.

Impins mereu de la spate si din lateral, premierul nici macar nu mai sesizeza ca in calitatea lui oficiala de reprezentant al puterii executive, el a ajuns sa nu mai decida nimic. Totul vine ori de la FMI, ori de la Cotroceni, ori din partidul democrat liberal.

Nepricepandu-se la economie mai mult decat un elev de clasa a cincea, profesorul de drept constitutional Emil Boc a reusit si foarte rara performanta de a deveni cel mai neconstitutional premier din lume, cu cele mai multe legi declarate neconstitutionale de CCR. Pe langa aceasta sfidare constanta si tot mai grava a Legilor statului, Emil Boc a fost si premierul care a ignorat Parlamentul cel mai mult, cu nu mai putin de 12 asumari de raspundere ale unor proiecte si legi.

Aceasta combinatie paradoxala de calitati si defecte care se ascunde in Emil Boc, de onestitate si supunere umila in fata celor care decid cu adevarat destinul acestei tari, plus presiunile constante din toate partile care se izbesc de o putere masochista de a indura si a incasa - au dat nastere unuia dintre cele mai nefericite experimente pe timp de criza - Emil Boc premier. Pacat ca onestitatea omului nu se pastreaza si la politicianul Emil Boc.

Astfel, cel putin, ne-ar fi scutit de minciunile sale propagandistice despre realizarile din mandatul sau. Si ar fi avut o minima decenta si putere de a-si recunoaste limitele, pagubele si sacrificiile pe care o tara trebuie sa si le asume, daca vrea cu adevarat sa realizeze ceva durabil.

Altfel, vom vorbi la infinit despre sute si mii de kilometri de autostrada, dar vom merge mereu pe cioturi de cateva zeci de kilometri.

Citeste si:
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Fostul lider PSD Liviu Dragnea îl critică pe șeful DSU Raed Arafat și consideră că acesta este mânat de dorința de a conduce singur sistemul de urgență din România. Dragnea spune că...
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Fostul primar al Oradei, actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, este văzut de mulți drept unul dintre cei mai valoroși liberali. Unii merg mai departe și îl văd...