Caderea Guvernului are un efect limitat asupra economiei

Miercuri, 14 Octombrie 2009, ora 23:53
1741 citiri
Caderea Guvernului are un efect limitat asupra economiei
Foto: Arhiva

Economia din Romania nu este in pericol imediat, impactul prabusirii Guvernului Emil Boc fiind "limitate", potrivit analistilor internationali.

Ultimul act al coalitiei PD-L - PSD era sa aplice un pachet de reforme fiscale, in luna septembrie. De asemenea, Guvernul trebuia sa introduca o serie de masuri impuse de Fondul Monetar International, legea pensiilor si o lege despre responsabilitatea fiscala, care ar trebui sa ajunga in fata Parlamentului in luna martie, la mult timp dupa alegeri, noteaza publicatia Financial Times.

De altfel, Fondul Monetar International si-a exprimat ingrijorarea in privinta nerespectarii condiilor impuse pentru imprumutul extern, inca de la inceputul lunii octombrie, cand s-a destramat coalitia.

Potrivit lui Liviu Voinea, economist la Grupul pentru Analiza Economica, respectarea conditiilor FMI-ului vor fi o prioritate, indiferent de cine vine la guvernare.

"Aspectele monetare ale pachetului sunt responsabilitatea bancii centrale, asa ca nu reprezinta o problema, iar urmatoarea runda de reforme structurale e planificata de abia in luna martie", a spus Voinea.

Leul cade, din cauza problemelor politice

Prabusirea Guvernului de la Bucuresti a fost atat o lectie pentru cei care se pun cu opozitia, dar si un test pentru moneda nationala a Romaniei, leul: duce sau nu incertitudinea politica la monede vulnerabile?

Raspunsul este unul deloc optimist pentru economia Romaniei: imediat dupa anuntul caderii Guvernului Boc II, leul s-a depreciat la cel mai mic nivel din martie si pana acum, fiind retinut sub pragul de 4,3 lei/euro doar de interventii de vanzare de valuta in piata.

In timp ce leul inregistra un nou record minim, alta era situatia la Bursa de Valori Bucuresti (BVB): Bursa a reactionat cu cresteri ale SIF-urilor, pe fondul optimismului din piata, comenteaza analistul economic Christopher Emsden pentru Wall Street Journal.

Potrivit expertilor, criza politica este clar negativa pentru leu, spune Elizabeth Andreew, strategist la Nordea. Insa strategistul de la Cheuvreux, Simon Quijano - Evans, se asteapta ca leul "sa doarma", in faza initiala a crizei.

Guvernul a cazut pe fondul implementarii unor reforme aspre

Guvernul Romaniei a cazut, marti, la mai putin de un an de la instaurarea sa, crescand nesiguranta politica in tara lovita puternic de recesiune, pe masura ce incerca sa implementeze mai multe reforme economice, impuse de FMI, scrie publicatia financiara.

Tara a intrat intr-o recesiune adanca la sfarsitul anului trecut si a fost fortata sa apeleze la FMI si Uniunea Europeana, pentru contractarea unui ajutor de 20 de miliarde de euro, in primavara, cand institutiile de credit au refuzat sa finanteze cresterea deficitului bugetar.

In ciuda taierii cheltuielilor bugetare, economia se va contracta cu zece procente, pana la sfarsitul anului, iar deficitul bugetar va atinge nivelul de 7,3 procente din PIB.

Decizia privind premierul e in mainile presedintelui Traian Basescu, care a declarat ca se va consulta cu principalele partide politice, inainte de a face o nominalizare. Insa, presedintia fiind miza acestui joc, putini analisti se asteapta ca cele doua partide majoritare sa se inteleaga.

Daca nu va fi confirmat un nou guvern, cel condus de Boc va ramane in functie, insa va avea puteri limitate, fara sa poata impune ordonante de urgenta, pana dupa deciderea noului presedinte al tarii.

Alegerile ii va aduce fata in fata pe Traian Basescu, un aliat al lui Emil Boc, de la PD-L, si Mircea Geoana, liderul Partidului Social Democrat, care s-a aflat la guvernare alaturi de Boc, pana acum doua saptamani.

Social democratii au iesit din Coalitie dupa ce premierul l-a demis pe ministrul de Interne, spunand ca nu a reusit sa mentina ordinea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#efecte caderea Guvernului Boc, #a cazut Guvernul Boc, #efecte economice cadere guvern , #guvern