Caderea Guvernului, o veste buna pentru oamenii de afaceri

Miercuri, 14 Octombrie 2009, ora 18:53
4289 citiri
Caderea Guvernului, o veste buna pentru oamenii de afaceri
Foto: Jupiter Images

Caderea Guvernului Emil Boc reprezinta o veste buna pentru mediul de afaceri din Romania, sunt de parere oamenii de afaceri.

Bursa de Valori Bucuresti a ramas stabila, miercuri, dupa ce motiunea de demitere a Guvernului a fost votata in Parlament, SIF-urile inregistrand chiar o usoara crestere, in timp ce cursul de referinta s-a depreciat foarte putin, de la 4,2840 lei/euro, in ziua precedenta, la 4,2897 lei/euro, miercuri.

Oamenii de afaceri locali nu se arata prea ingrijorati de efectele caderii Guvernului, dimpotriva.

"Din punctul meu de vedere, influenta, daca va exista, va fi una benefica. Este un guvern care nu si-a onorat promisiunile si nu a respectat programul anticriza. Timp de noua luni de zile ne-am adancit in criza", a declarat, pentru Ziare.com, Marius Ghenea, proprietar al PCFun si FIT Distribution, al doilea retailer online din Romania.

"Demiterea Guvernului nu este o veste proasta, ar putea fi chiar o veste buna, dar depinde si de cine vine", a adaugat Ghenea.

Parerea sa este sustinuta si de Maria Grapini, presedinte al Consiliului de Administratie al Pasmatex si vicepresedinte al Partidului Conservator. "Caderea Guvernului nu afecteaza mediul de afaceri mai mult decat il afecta Guvernul recent demis, care nu avea nici legitimitate, nici expertiza, avand in vedere ca erau noua ministri care coordonau cate doua ministere fiecare", ne-a declarat Grapini. "Ar putea sa faca bine, daca decizia in privinta unui nou Guvern se ia repede", a adaugat ea.

Potrivit lui Ioan Niculae, actionarul majoritar al unuia dintre cele mai grupuri din Romania, Interagro, cu afaceri in agricultura, industria chimica, alimentara si cea hoteliera, mediul de afaceri e afectat inca de la 1 noiembrie anul trecut. "Mai jos nu avem unde sa ne ducem. Nici un Guvern nu a pus accent pe zona industriei", ne-a declarat Niculae.

Economia neafectata de criza politica, pentru ca nu mai are unde sa cada

Potrivit oamenilor de afaceri intervievati de Ziare.com, starea economiei si a afacerilor din Romania era, deja, la "pamant", chiar inainte inceperea crizei politice, odata cu plecarea Partidului Social Democrat de la guvernare si culminand cu demiterea Guvernului Boc.

"Mediul de afaceri a fost lasat aproape in paragina si a existat un dezinteres total din partea politicienilor, in acest sens. Nu avem unde sa cadem, pentru ca suntem deja foarte jos. Deci n-o sa vedem o parte rea a caderii Guvernului, pentru ca nu avem unde cadea", ne-a spus Ionut Negoita, care, impreuna cu fratele sau, Robert Negoita, detin Rin Group, cu afaceri in imobiliare, hoteluri si media.

Potrivit oamenilor de afaceri, trimestrul trei nu este mai slab, din punct de vedere al rezultatelor financiare, comparativ cu trimestru doi, neobservandu-se, astfel, o influenta negativa a crizei politice.

"As putea spune ca trimestrul al doilea a fost spectaculos pentru noi. Am prins o luna de vara buna, insa septembrie a fost mai slab. Octombrie pare a fi mai bunicel", ne-a spus Negoita. Potrivit spuselor sale, de la inceputul anului, preturile la imobiliare au scazut cu 35 de procente, iar vanzarile au scazut cu 20 de procente, fata de perioada similiara din 2008. "Noi ne-am mai miscat putin. Avem propriul sistem de creditare si asta ne-a mai salvat", a adaugat Negoita.

In schimb, pentru Ioan Niculae lucrurile au stat mai prost, afacerile sale scazand cu jumatate. Marius Cristescu, co-proprietar al grupului Bega, impreuna cu fratele sau, Emil Cristescu, ce deruleaza afaceri de 200 de milioane de euro, in industrie, constructii, imobiliare si pe bursa, printre altele, acuza o scadere de 20 de procente.

"Nu cred ca scaderea este afectata de politica, este un trend descendent normal intr-o perioada de criza economica", ne-a declarat Cristescu. El a adaugat ca bursa nu s-a resimtit in urma caderii Guvernului. De altfel, fratii Cristescu au facut una dintre cele mai inspirate afaceri bursiere in acest an, achizitionand titluri Dafora, care s-au apreciat de peste cinci ori, incepand din luna martie. "Bursa reactioneaza mai mult la stimulii externi, decat cei interni", a explicat Marius Cristescu

Alegerea rapida a noului Guvern va ajuta afacerile

Oamenii de afaceri sunt de parere ca, oricare ar fi alegerea, un nou Guvern ar trebui numit cat mai repede, pentru a se putea pune la cale un program anticriza eficient.

"Avem nevoie de un Guvern cu care sa putem lucra, dialoga. Este necesar sa discutam Codul Fiscal. Pogea (Gheorghe Pogea, fostul ministrul al Finantelor Publice - n.r.) a promis ca o face, dar nu s-a tinut de cuvant. A crescut presiunea fiscala, in loc sa o scada", a spus Grapini, pentru Ziare.com. Ea a adaugat ca, daca nu se scot din Codul Fiscal unele masuri, precum nedectubilitatea cheltuielilor pe combustibil pentru companii, afacerile vor merge si mai prost, in 2010.

In privinta desemnarii unui nou premier, parererile sunt impartite. De exemplu, Marius Ghenea sustine ideea unui Guvern alcatuit din tehnocrati. "Klaus Iohannis este o solutie mult mai buna decat o varianta politizata. Am sustinut intotdeauna ca Romania ar fi mult mai bine guvernata de tehnocrati, nu de oameni care nu stiu sa gestioneze", ne-a spus Ghenea.

Potrivit Mariei Grapini, indiferent de alegerea facuta, un nou premier ar trebui sa aiba experienta de manager. "Mie mi-ar placea sa fie un guvern care sa functioneze mai mult de doua luni, pentru a se asigura o continuitate. Premierul ar trebui sa stie cum functioneaza economia, sa nu fie santajabil, sa aiba multa autoritate si sa nu cedeze la presiuni. Ca om de afaceri, as prefera pe cineva care a gestionat si stie ce inseamna bani si afaceri", ne-a spus Grapini.

Pe de alta parte, unii oameni de afaceri sunt prea dezamagiti de clasa politica in ansamblu, pentru a avea incredere ca un nou guvern ar putea stimula economia. "Deocamdata se vorbeste de un Guvern tehnocrat, care ma lasa rece. Se vehicula tot felul de nume de oameni gospodari, dar, de la a fi gospodar la gestiona o intreaga tara e cale lunga", ne-a spus Ioan Niculae.

Potrivit reprezentantilor mediului de afaceri, printre primii pasi spre relansarea economiei, pe care ar trebui sa-i faca noul Guvern, ar fi reducerea birocratiei, simplificarea obtinerii autorizarilor si punerea accentului pe industrie si agricultura.

De asemenea, oamenii de afaceri cred, la unison, ca euro va inregistra o crestere de abia dupa alegerile prezidentiale din noiembrie, estimarile pentru curs situandu-se intre 5% si 15%, comparativ cu nivelul actual.

Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#mediu afaceri Romania, #caderea Guvernului Boc, #Guvernul Boc a cazut, #scadere economica Romania , #guvern