Ce urmeaza sa se mai taie dupa pensii si salarii

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 25 Mai 2010, ora 19:26
10367 citiri
Ce urmeaza sa se mai taie dupa pensii si salarii

Pana la momentul anuntului fatidic al lui Traian Basescu in legatura cu taierea salariilor, pensiilor, subventiilor si tuturor formelor de ajutor social, cele mai dure masuri anticriza din intreaga Europa, Guvernul, prin gura lui Emil Boc, a dat asigurari pana in ultima clipa ca totul va fi platit la timp, ca statul are bani si ca situatia economica este sub control.

In ciuda tuturor avertismentelor venite din presa sau din partea unor institutii internationale, in ciuda tuturor scenariilor mai mult sau mai putin negre, negate in permanenta de catre Emil Boc si ministrii sai, Executivul a refuzat sa accepte o realitate care tocmai prin aceasta amanare a recunoasterii ei a devenit sinistra - spectrul falimentului brusc si fara scapare.

Sperand probabil pana in ultimul moment sa se salveze de la asumarea celor mai rusinoase masuri anticriza, taierea salariilor si pensiilor in procente semnificative, Guvernul lui Boc si-a pus sperantele doar in noroc. Altfel nu se explica lipsa totala a initiativelor unor masuri de stimulare a economiei.

Recunoasterea dezastrului economic a venit fara urmari grave in societate, cu bugetarii inca multumiti ca isi vor mai incasa si salariile asa taiate cum au fost anuntate, protestand mai mult de forma si sub impulsul unei idei si initiative ale liderilor de sindicat. Inca foamea si disperarea nu au pus stapanire pe romani, ceea ce este explicabil si prin prisma faptului ca inca nu au fost afectati direct de taierile promise de presedinte. Pe de alta parte, Executivul lasa impresia generala ca se mocaieste in cel mai dulce stil balcanic, atunci cand e vorba sa puna in practica cele mai dure si aspre masuri economice din ultimii 20 de ani.

Din tot circul negarilor obsesive ale realitatii economice, din ipocriziile si minciunile aruncate incontinuu poporului timp de un an si jumatate, actualii guvernanti nu au invatat nimic. In continuare ei promit ca inca totul este sub control, ca masurile de sacrificiu se opresc aici si ca viitorul suna inca bine. Ba chiar ministrul Economiei, Adriean Videanu - cel care de un an si jumatate promite incontinuu ca Romania va iesi din criza, daca nu cumva a si iesit deja - comite o noua siluire a realitatii si evidentelor pe care le traim cu totii.

Mai mult de atat, parca intr-un gest de sfidare totala a minimei inteligente si obiectivitati, Adriean Videanu a anuntat, inca o data, oare pentru a cata oara, la Chisinau, ca "in trimestrul doi-trei, in Romania vor aparea semnele unei reluari a cresterii economice". Asadar, Videanu ne vorbeste ca si cum noi nu am fi auzit declaratiile lui Emil Boc din ultimele zile cand ameninta ca daca nu se taie acum, toate pensiile si toate salariile, in iarna riscam sa nu mai fie platite nici unele, nici celelalte.

Ca si cum nu acelasi Emil Boc ar fi lasat sa se inteleaga exact dupa anuntul taierilor de salarii si pensii ca nu neaga posibilitatea ca in viitor, daca aceste masuri nu isi fac efectul asa cum a fost planificat, nu este imposibil ca din toamna sau iarna sa se modifice si TVA-ul si cota unica de impozitare (care, oricum, de mult nu mai este unica, dupa ce tot Guvernul lui Emil Boc I a nimicit-o in 2009).

In contextul acestor date stiute, presupuse sau inca nestiute, este foarte probabil, luand in calcul si traditia cu care acest Guvern ne-a invatat ca lupta cu criza, ca cel mai tarziu in toamna - iarna sa urmeze un alt val de masuri care sa afecteze populatia. Fie ca acestea vor lovi in toti romanii, cu predilectie in mediul privat, prin cresterea TVA si a cotei unice de impozitare, fie ca vor urma si alte taieri ale salariilor si pensiilor, este aproape sigur ca momentul crizei nu va lua sfarsit prin taierile actuale.

Asta cu atat mai mult cu cat taierile salariilor si pensiilor nu sunt urmate si de alte masuri anticriza, care sa repuna cu adevarat economica in functiune. In aceeasi idee, aceste taieri de la buget nu isi planifica sa reformeze nimic cu adevarat, ci exprima doar neputinta statului de a mai plati aceste venituri in forma lor actuala, pentru simplu motiv ca acesti bani nu mai exista la buget. Apoi, inca nu a fost taiat cu adevarat de acolo de unde se cheltuieste cel mai mult de la buget - din achizitiile publice si banii alocati pentru investitii.

In viitorul apropiat masurile care vor urma taierilor bugetare vor exista cu aceeasi siguranta cu care si pana acum se stia, de fapt, ca iesirea din criza nu se va petrece nicicum asa cum ne tot anuntau oficialii cu fiecare prilej pe care il aveau. Evitarea falimentului total al statului depinde de puterea pe care actualii guvernanti o vor avea de a-si taia si propriile privilegii si de a reforma cu adevarat statul si administratia publica.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...
Comentarii
kogayonn
rank 5
Ghilotina
rank 5
Se pare ca este mare nervozitate la liberali ; dau cu biciul in scribi sa verse din ce in ce mai mult venin .