Ziare.com

Cele trei Coduri din Justitie, adoptate de Guvern

Miercuri, 25 Februarie 2009, ora 16:51

   

Cele trei Coduri din Justitie, adoptate de Guvern
Guvernul a adoptat miercuri proiectele Codurilor Penal, de Procedura Penala si de Procedura Civila, a anuntat premierul Emil Boc, dupa terminarea sedintei de Guvern de miercuri.

"Romania isi va respecta astfel angajamentul luat fata de Uniunea Europeana", a anuntat premierul Emil Boc.

Romania ar putea cere ridicarea monitorizarii pe Justitie pana la sfarsitul anului

Premierul Emil Boc a declarat ca se spera ca Romania sa poata cere ridicarea monitorizarii pe Justitie de catre CE pana la sfarsitul anului, dupa adoptarea codurilor civile si penale si a codurilor de procedura in Parlament.

"Astazi (n.r. miercuri) cele trei proiecte pleaca la Parlament. Speram sa avem o dezbatere si sa le adoptam in timp util pentru ca Romania sa poata solicita cu capul sus ridicarea monitorizarii pe Justitie pana la sfarsitul acestui an", a precizat miercuri premierul, la sfarsitul sedintei de Guvern.

Boc: Noile coduri reduc costurile si durata proceselor

Premierul a precizat ca aceste coduri modernizate vor duce la scaderea duratei proceselor, la scaderea costurilor si la compatibilizarea procedurilor cu reglementarile europene.

"Se urmaresc cateva obiective: reducerea duratei proceselor din Romania in special in materie civila si penala si este vorba si de reducerea posturilor pe care cetatenii le platesc pentru justitie. Codurile realizeaza si compatibilizarea procedurilor cu reglementarile europene asigurand si intarind autoritatea statului pentru a face fata provocarilor in domeniul justitiei", a declarat premierul.

Emil Boc a facut si precizari privind noutatile pe care le contin proiectele privind codurile penal si de procedura: "judecatorii de drepturi si libertati cetatenesti vor viza arestarile preventive si perchezitiile iar judecatorii de camera preliminara care vor elimina prelungireae nejustificata a proceselor prin decizii care vor fi luate inainte ca procesul sa ajunga in faza de fond".

Premierul a precizat ca a cerut membrilor cabinetului sa prezinte un program care vizeaza procesul de descentralizare si ca urmatoarele domenii vizate vor fi sanatatea, educatia si administratia publica si legea salarizarii unice in domeniul bugetar.

In ceea ce priveste legea stocarii datelor in domeniul comunicatiilor, Boc a recunoscut ca a fost luata in discutie amendarea acestei legi, insa nu a fost adoptat niciun act normativ in acest sens.

"Astazi nu am amendat aceasta lege, nu am adoptat un act normativ, chiar daca avem in discutie modificari", a declarat Boc.

Premierul a precizat si ca Guvernul a rezolvat si problema pasajului Basarab si ca "nu mai exista niciun impediment legal pentru continuarea lucrarilor la pasaj".

Potrivit lui Gheorghe Flutur, Executivul urmeaza sa-si asume raspunderea pentru Coduri in fata Parlamentului, in luna mai, astfel incat procedura de adoptare a acestor legi sa fie finalizata de Parlament pana in luna iunie.

Guvernul a retras din Parlament, la inceptului anului, Codul Penal, pe cel Civil, precum si cele doua coduri de procedura, pe motiv ca ele trebuie sa fie insusite politic. Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, anunta in 11 noiembrie 2008 finalizarea lucrarilor la proiectele celor patru acte normative.
Citeste mai multe despre Coduri Justitie codul penal boc
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1155 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

.....

PARCA, PARCA SE MISCA CEVA...

 

Nu e meritul guvernului Boc!!!

"Iata ca se pare ca mergem totusi spre sfarsite: sub ministrul Macovei s-au alcatuit mai multe comisii, cam nepublice initial: cea de CPCiv apare de abia la sfarsitul lucrarilor aici, cea de CPP apare pe surse aici. Ulterior, sub Chiuariu aceasta comisie este modificata. Din comisia de C.Civil a facut parte, pana la un moment dat, insusi Catalin Predoiu. Aceste comisii au lucrat si sub ministrul Chiuariu si au finalizat lucrarile sub Predoiu. Acesta le-a postat pe siteul just.ro si apoi le-a inaintat Guvernului la sfarsitul anului trecut care le-a trimis Parlamantului ca si proiecte de lege."

Ma bucur ca incep sa se miste lucrurile!

Daca aceste coduri au stat atata timp in vechea legislatura si nu s-au adoptat, iata ca daca e vointa politica acestea pot trece repede prin parlament si intr-un timp scurt le vom avea si vor putea fi puse in aplicare.
Aceasta coalitie a scartait la inceput dar dupa cum se vede incepe sa-si ia lucrurile in serios pentru ca lumea asteapta mult de la ei mai ales in conditii de criza.

 

Nu e meritul guvernului Boc!!!

Aceste proiecte au fost intocmite in timpul guvernarii liberale, Boc se da numai autor, doar el invatat sa fure de cind era pe bancile facultatii. "Iata ca se pare ca mergem totusi spre sfarsite: sub ministrul Macovei s-au alcatuit mai multe comisii, cam nepublice initial: cea de CPCiv apare de abia la sfarsitul lucrarilor aici, cea de CPP apare pe surse aici. Ulterior, sub Chiuariu aceasta comisie este modificata. Din comisia de C.Civil a facut parte, pana la un moment dat, insusi Catalin Predoiu. Aceste comisii au lucrat si sub ministrul Chiuariu si au finalizat lucrarile sub Predoiu. Acesta le-a postat pe siteul just.ro si apoi le-a inaintat Guvernului la sfarsitul anului trecut care le-a trimis Parlamantului ca si proiecte de lege."

Gelule,

Daca nu vrei sa-mi schimb impresia despre tine te rog sa nu-mi mai vorbesti de acest Chiuariu - fenechiul, pentru ca asta nu avea ce cauta in fruntea justitiei, el a fost pus cu un singur scop precis, s-o discrediteze.

cu riscul de a lua injuraturi

sunt de acord cu voi, se pare ca hulitul cabinet chiar incearca ceva.

Iar acum astept cu interes activistii...

 

FELICITARI DOMNULE BOC,

iata ca aceste coduri care au zacut doi ani in sertarele lui Anton Calin,din motive de aroganta si de...cointeresare,au trecut in guvernul BOC la prima strigare!
Trageti voi concluziile,stimati ...istorici si liberali!

 

Cititi interviul lui Macovei pe Marie Claire

Il gasiti si pe hotnews. http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-revista_presei_politic-5446540-monica-macovei-intr-sedinta-guvern-din-2007-afirmat-acesta-este-guvern-corupt.htm

 

cod galben

Nu vă grăbiti să aplaudati"dansul fetelor de la Căpilna"nu sa terminat.Doi pasi inainte si unul inapoi.Mă rog să nu cadă de pe scenă.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor