Cine vor fi ministrii Guvernului Boc III?

Joi, 17 Decembrie 2009, ora 13:34
12457 citiri
Cine vor fi ministrii Guvernului Boc III?

Pana miercuri, 23 decembrie, al treilea Guvern condus de Emil Boc trebuie sa-si intre in drepturi depline. Ceea ce inseamna ca, teoretic, pana luni ar trebui publicata lista noilor ministri, desi, teoretic, premierul desemnat are la dispozitie 10 zile pentru formarea echipei guvernamentale, inainte de a fi prezentata Parlamentului pentru validare.

La scurt timp dupa ce si-a prezentat prioritatile de sef desemnat al Executivului, Emil Boc a precizat ca este deja in negocieri pentru formarea noului Guvern. "Suntem in negocieri. Avem intalnire cu grupul independentilor, urmand sa ne vedem si cu UDMR", a declarat Boc, pe scarile de la Palatul Victoria. Acesta a promis ca vor fi mai putini ministri.

"Vor fi mai putine portofolii decat le avem acum in structura pentru ca primul semn al reducerilor bugetare trebuie sa fie dat de Guvern. 2010 este un an greu din punct de vedere economic si daca cerem solidaritate de la romani, trebuie sa aratam si noi acest lucru", a precizat premierul desemnat.

In ciuda raspunsului negativ pe care liderul liberal Crin Antonescu i l-a dat presedintelui, la negocierile de miercuri, Emil Boc a afirmat ca inca mai spera intr-un raspuns de la PNL. "Inca mai sper intr-un raspuns de la PNL. Nu am inchis usa, din punctul meu de vedere, Partitdul National Liberal", a declarat, joi, Boc.

Posibili ministri

Inca de la inceputul saptamanii, prin media, a inceput sa circule o posibila lista a echipei guvernamentale ce ar fi propusa de noul premier desemnat al Romaniei.

Premier: Emil Boc (PD-L)

Vicepremier: Marko Bela (UDMR)

Vicepremier: Vasile Blaga (PD-L)

Ministrul Administratiei si Internelor: Vasile Blaga (PD-L)

Ministrul Economiei si Comertului (posibil rebranduit si ca Ministrul Energiei): Adriean Videanu(PD-L)

Ministrul Transporturilor si Infrastructurii: Radu Berceanu (PD-L)

Ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale: Valeriu Tabara sau Orest Onofrei(PD-L)

Ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului: Petru Daniel Funeriu (PD-L) sau Mircea Miclea (independent)

Ministrul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National: Raluca Turcan (PD-L)

Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale: Mihai Seitan (PD-L)

Ministrul Sanatatii: Anton Cristian Irimie sau Virgil Paunescu (PD-L)

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei (cu Turismul posibil comasat): Kelemen Hunor sau Laszlo Borbely (UDMR). Cotidianul "Gandul" sustine ca acest minister va fi incredintat Elenei Udrea, care ar urma sa primeasca puteri sporite, in timp ce udemeristii ar urma sa primeasca doar Sanatatea si Cultura, la acest minister urmand a fi numit de fapt Kelemen Hunor.

Ministrul Mediului: Attila Korodi (UDMR)

Ministrul Comunicatiilor: Posibil sa revina UDMR. Nagy Zsolt, un apropiat al lui Kelemen Hunor si nume vehiculat cu sanse la un post deministru nu este dorit de PDL din cauza problemelor sale in justitie.

Ministerul Finantelor Publice: Lucian Croitoru (independent)

Ministrul Apararii Nationale: Gabriel Oprea (independent)

Ministrul Justitiei: Catalin Marian Predoiu (independent)

Ministrul Afacerilor Externe: Bogdan Lucian Aurescu (independent). Pretentii emite si Sever Voinescu-Cotoi (PDL)

Varianta Kelemen Hunor vicepremier

Surse parlamentare au declarat, pentru Ziare.com, ca UDMR ar fi cerut postul de vicepremier si trei ministere: Ministerul Mediului, Ministerul Sanatatii si Ministerul Culturii.

In aceasta varianta, Laszlo Borbely nu va mai ocupa nicio functie in noul guvern. Totodata, este posibil ca functia de vicepremier, pe care ar urma sa o ocupe Kelemen Hunor si nu Marko Bela, sa fie cumulata cu functia de ministru al unuia dintre cele trei mentionate mai sus.

Citeste si:
La umbra erei Merkel: Germania, rezultatele scrutinului, românii
La umbra erei Merkel: Germania, rezultatele scrutinului, românii
Încotro o ia Germania la finele erei Merkel? Cine o va conduce și ce mesaj transmite poporul german prin rezultatele alegerilor? Cum stă cea mai amplă putere economică europeană cu erodarea...
Noua metodă de ”sifonare” a banilor către localitățile conduse de primari PNL. Județul care primește o treime din fonduri
Noua metodă de ”sifonare” a banilor către localitățile conduse de primari PNL. Județul care primește o treime din fonduri
Bugetul de stat pe anul 2021 prevede Fondul de intervenţie la dispoziţia Executivului, din care a fost alocată suma de 377 milioane lei pentru ajutorarea mai multor localități afectate de...
Sursa: Ziare.com