Boc da raportul dupa sase luni: Am reusit!

Miercuri, 01 Iulie 2009, ora 23:48
3286 citiri
Boc da raportul dupa sase luni: Am reusit!

Guvernul "a reusit" sa realizeze 28 din cele 32 de masuri anticriza pe care le-a avut in vedere la inceputul guvernarii, a anuntat premierul Emil Boc, care a prezentat, miercuri, bilantul ultimelor sase luni de guvernare.

"Am analizat pana acum activitatea Guvernului in sase luni de la functionare. In aceasta perioada, dintr-un total de 32 de masuri anticriza, 28 de masuri au fost realizate, iar patru masuri sunt in curs de implementare", a declarat primul ministru.

Seful Guvernului a trecut in revista intreaga activitate a Executivului pe care il conduce, de cand a preluat carma si pana acum. Desi se spune ca laudele venite de la ceilalti cantaresc mai mult, Boc a enumerat cele 28 de masuri anticriza, in prezentarea fiecareia dintre ele inceputul fiind intotdeauna acelasi: "Am reusit sa...".

Printre masurile pe care Guvernul le-a adoptat de la inceputul anului se numara introducerea pensiei minime garantate, micsorarea salariilor sefilor agentiilor si ai companiilor de stat, reducerea veniturilor membrilor in cadrul consiliilor de administratie, dar si modificarea legii achizitiilor publice pentru ca fondurile europene sa fie absorbite mai usor.

"Guvernul a reusit sa mentina nivelul taxelor, si aici ma refer la mentinerea cotei unice de impozitare de 16% si mentinerea TVA-ului de 19% si vom incerca in continuare sa stabilizam indicatorii economici", a declarat Emil Boc.

Acelasi Guvern "a reusit" atat sa construiasca un parteneriat intre sectorul public si cel privat, pe care vrea sa-l continue, dar si sa mentina un curs echilibrat al cursului euro-leu.

Totodata, Guvernul "a reusit" performante notabile si in absorbtia fondurilor europene, mai sustine seful Cabinetului: "As vrea, de asemenea, sa amintesc faptul ca pe absorbtia fondurilor europene am realizat progrese prin simplificarea procedurilor si majorarea cotei de prefinantare la proiectele europene, de la 15% la 20% si de la 20% la 30%".

Guvernul sub Emil Boc si-a indeplinit si angajamentele sociale: "Am reusit sa implementam masuri importante care intra in vigoare de la 1 iulie, adica de astazi: instituirea pensiei sociale minime, in valoare de 300 de lei, medicamentele compensate pentru cei cu pensii de pana la 700 de lei, iefinirea gazelor cu 5% si majorarea venitului minim garantat cu 15%".

Premierul nu a uitat sa aminteasca nici de "alocarea a 20% din cheltuielile bugetare pentru investitii", nici de inceperea investitilor finantate din bugetul de stat, ordin ce intra in vigoare de la 1 iulie, si nici de "schema ajutoarelor de stat pentru IMM-uri majorata de cinci ori".

In contextul in care membrii Executivului au reusit sa puna la punct un program care se anunta a fi unul de succes, "Prima casa" - 20 de banci aratandu-se interesate sa puna la bataie 1,457 miliarde de euro -, mecanismul garantiilor guvernamentale va fi extins si in alte sectoare.

Reusitele nu se opresc aici: "Am reusit pana in prezent sa tinem sub control fenomenul somajului si suntem in stare in continuare sa achitam pensiile si salariile".

Nu doar ca a reusit sa tina sub control somajul, dar actuala guvernare a dat asigurari si si-a asumat public ca va cotinua sa tina rata somajului sub control. Boc a laudat si nivelul deficitului bugetar, care "a ajuns dupa primele sase luni din acest an la 2,7% din PIB, potrivit primelor evaluari, sub tinta convenita cu FMI, de 2,73% din PIB".

Veniturile au fost in primul semestru de 77,23 miliarde lei, iar cheltuielile au insumat 91,65 miliarde lei. Concret, deficitul bugetar a ajuns la finalul lui iunie la 14,42 miliarde lei, putin sub tinta convenita cu Fondul Monetar International, de 14,51 miliarde lei,arata datele preliminare.

Nu in ultimul rand, Boc sustine ca Guvernul a sprijinit atat persoanele fara un loc de munca, cat si firmele care angajeaza someri sau persoane cu dizabilitati, utilizand banii de la Fondul Social European: "Ajutam firmele platindu-le 50% din costurile salariale cu angajatul, pe o perioada de un an de zile, iar in situatii speciale mergand chiar pana la doi ani".

Cele patru "reusite" in curs de implementare

In ceea ce priveste cele patru masuri care nu au fost inca implementate, Guvernul isi propune sa le transforme in alte performante. Asadar, doreste sa sprijine mediul de afaceri prin neimpozitarea profitului reinvestit si se afla in negocieri cu CE si cu FMI pentru incadrarea in tintele de deficit angajate.

O alta masura vizata de Executiv este capitalizarea CEC-ului: "Mentionez faptul ca si aici am pus la dispozitie o suma de bani rezultata din faptul ca nu am preluat la bugetul de stat profitul CEC-ului si a ramas la CEC, practic am realizat o capitalizare partiala si speram ca, prin avizul pe care-l vom primi de la Comisia Europeana, sa putem finaliza si restul capitalizarii CEC-ului, cu suma de bani aferenta".

Un alt obiectiv in curs este Ghidul parteneriatului public-privat, elaborat in prezent de catre Ministerul Finantelor si aflat in avizare la ministerele de resort.

"Ultima masura in curs de realizare este suplimentarea bugetului pentru cercetare, la o viitoare rectificare bugetara, pentru a putea sustine un domeniu important al economiei nationale" a adaugat primul-ministru.

Al doilea plan anticriza

Guvernul nu a reusit sa realizeze doar un program anticriza, ci doua. In sedinta de Guvern de miercuri s-a dezbatut al doilea plan de masuri anticriza. Asadar, Emil Boc a profitat de bilantul celor sase luni ca sa anunte un nou set de "viitoare reusite".

Doua dintre "masurile extrem de importante care se incadreaza si in randul masurilor anticriza pe care Guvernul le-a pregatit" pentru trimestrul III si IV au fost anuntate inca de marti: firmele aflate in situatia de a fi executate silit vor fi amanate la plata sase luni cu conditia sa isi plateasca datoriile scadent si capitalizarea Fondului de Contra-garantare pentru IMM-uri cu 105 milioane de lei.

"Daca nu luam aceasta masura, 56 de mii de firme - cate sunt intr-o asemenea situatie in momentul de fata in Romania - erau in pericolul ca maine sa inchida obloanele, sa trimita oamenii in somaj si nu mai aveam nici un fel de venit la bugetul de stat", a tinut sa sublinieze Boc.

Miercuri, Boc a impartit viitorul program in alte patru masuri menite sa stopeze efectele crizei: extinderea garantiilor guvernamentale, sustinerea investitiilor publice in trimestrul III, achitarea catre firme toate datoriile restante la rambursarile de TVA, restructurarea agentiilor guvernamentale, neimpozitarea profitului reinvestit si un sistem mai amplu de sprijinire a firmelor care angajeaza someri.

Dupa ce a anuntat extinderea garantiilor guvernamentale, Emil Boc a trecut la sustinerea masiva a investitiilor publice in trimestrul III, prin aducerea din trimestrul IV a banilor alocati investitiilor in trimestrul III.

"In al treilea rand, am decis sa achitam firmelor toate datoriile restante la rambursarile de TVA. Stim ca reprezinta o problema a economiei intarzierile la rambursarea de TVA, datoriile pe care statul le are fata de diversi agenti economici cu privire la TVA.

In al patrulea rand - restructurarea agentiilor guvernamentale: reducerea cu 50% a numarului agentiilor guvernamentale, prin desfiintarea si comasarea acestora, cu exceptia acelora care sunt negociate cu UE si fac parte, evident, din acquis-ul comunitar. Restul, 50%, jos, din aceste agentii guvernamentale. Iar termenul pentru implementarea acestei masuri il reprezinta data de 15 iulie.

In al cincilea rand, este vorba de neimpozitarea profitului reinvestit. In al saselea rand, dorim sa oferim un sprijin concret firmelor care angajeaza someri prin faptul ca timp de noua luni de zile le vom putea acorda o reducere de 50% din cheltuielile pe care le au cu achitarea contributiilor sociale legate de salariatul, de somerul pe care il angajeaza", a explicat premierul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#bilant Guvern Boc, #masuri anticriza Boc , #guvern