Boc incepe campania electorala de construire a statului socialist (Opinii)

Joi, 28 Iulie 2011, ora 13:07
3938 citiri
Boc incepe campania electorala de construire a statului socialist (Opinii)
Foto: antena3.ro

Emil Boc si Traian Basescu s-au chinuit mult, dupa momentul anuntarii taierilor bugetare, sa ne convinga ca statul asistential trebuie sa moara. Statul social trebuie sa dispara, iar in locul reglementarilor esentiale din Constitutie trebuie trecut cu litere de-o schioapa - "fiecare e pe cont propriu"!

Desi au fost voci, atat din Guvern cat si din PDL, care au recunoscut ca s-a mintit in campania electorala din 2009, nimeni nu a avut atata curaj sa recunoasca faptul ca masura reducerii salariilor si pensiilor a fost luata abia in vara lui 2010 pentru ca se mintise in 2009.

Daca mai adaugam si incompetenta ministrilor, care inca se tradeaza cu fiecare cuvantare agramata, ajungem la adevarul jenant si penibil ca o trupa de politruci, sub comanda presedintelui, au luat prea tarziu si prea dur niste masuri pe care ar fi putut sa le evite, ori cel putin sa nu le dea o asemenea dimensiune terifianta. Daca si numai daca ar fi fost sinceri, nu ar fi mintit ca sa castige voturi si ar fi avut ceva mai multa pregatire profesionala. In sfarsit. Sa presupunem ca-i credem. Sa ne imaginam ca au dreptate - nu s-ar fi putut altfel, asta a fost cea mai buna solutie.

Presupunand ca statul social trebuie sa dispara, la comanda lui Traian Basescu si executia lui Emil Boc, ce observam in aceste zile de vacanta si caldura sufocanta? Pe nesimtite, Guvernul introduce cele mai socialiste si mai destabilizatoare masuri economice: reinfiintarea economatelor, anunturi pentru marirea salariilor in vara lui 2010 (taman inainte de alegeri) si pregatirea terenului la FMI si pentru alte cheltuieli "sociale".

Asadar, dupa ce a profetit si invocat moartea statului social si nasterea celui minimal, Emil Boc a aprobat memorandumul pentru "cosul de solidaritate pentru pensionari". Astfel sunt readuse la viata celebrele Economate ale lui Vanghelie, introduse pentru prima oara insa de Adrian Nastase in toamna lui 2001. Intrecandu-l pe Marian Vanghelie in socialism si demagogie, Emil Boc se pregateste sa devina un Adrian Nastase mai mic, mult mai mic decat fostul premier.

Ar trebui sa fim socati, sa pretindem consecventa, iar romanii ar trebui sa iasa in strada sa nu-l lase pe Emil Boc nici sa le mareasca pensiile si salariile, nici sa le deschida economate, care si asa nu le vor fi calcate pragurile. Ar trebui, daca am fi un popor responsabil, sa refuzam sa-i mai votam pentru ca ne majoreaza salariile, ne cresc pensiile si ne invita in magazine subventionate de catre stat. Macar o data in istorie ar trebui sa dam dovada ca suntem mai intelepti decat conducatorii nostri si sa nu ne mai lasam prostiti la infinit.

Nu se va intampla, desigur. Rasplata va veni de la cei care vor fi si uitat motivele pentru care li s-au taiat de prima oara salariile, iar batranii, care vor mai primi si o sacosa cadou cu de-ale gurii, vor fugi repede la vot sa nu rateze poza cu Boc cel mare. Sau mic, dupa cum doriti. Ca Traian Basescu i-a pregatit pana si pe cei de la FMI pentru sezonul de cheltuieli bugetare si pomeni electorale rezulta cat se poate de clar din aceasta fraza ilogica, de neinteles si total impotriva coerentei politicilor promovate in ultimul an si jumatate:

"Daca vom continua sa aplicam masuri de austeritate, spre exemplu, plata arieratelor acum si vom diminua resursele pentru investitii, vom rata cresterea PIB-ului", declara Traian Basescu la intalnirea cu reprezentantii FMI. Asadar, nu e importanta plata datoriilor statului, lucru impus si cerut si de catre FMI, ci aruncarea banilor in investitii populiste precum economatele. Un silogism perfect, o logica de tinichigiu si o abordare de premier deghizat in presedinte.

Guvernul promite acum pensionarilor sa le dea faina, zahar, ulei, malai si orez la preturi cu 30% mai ieftine, invocand pentru aceasta masura art. 47 din Constitutie - "statul este obligat sa ia masuri de protectie sociala de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent". Exact articolul pe care l-au uitat in ultimul an, de cand tot canta prohodul statului social. Nu l-au invocat dupa alegeri, cand au platit efectiv minciunile din campanie, dar il invoca astazi cand se lanseaza noua campanie electorala socialista.

Cat de ironica poate fi istoria. In 2002, Traian Basescu ii spunea despre economatele lui Adrian Nastase ca "sunt o poveste. Treci strada si gasesti marfuri mai ieftine". Dureros de ironic! Profetii de ieri ai statului minimal devin astazi mai socialisti decat adevaratii socialisti de alaltaieri. Culmea e ca Adrian Nastase lansa economatele dupa alegerile, in 2001. Boc face pe dos, inainte de vot. Din pacate, Emile, nici nu stii cat de mic incepi sa fii!

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Emil Boc prim ministru, #economate pentru pensionari, #Adrian Nastase fost premier, #Traian Basescu presedinte, #stat social asistential , #guvern